Ha az oltásokra gondolunk, legtöbbünknek egy könnyes szemű kisgyermek jut az eszébe, aki a bátorságáért a doktor nénitől kapott matricát szorongatja. Felnőttként is szükséged lehet azonban védőoltásokra, életkorodból, életmódodból, krónikus betegségedből és utazásaidtól függően.

iStockPhoto

"A védőoltások mind a felnőttek, mind a gyermekek számára fontosak, azonban a felnőttek többsége nem kapott meg minden szükséges oltást" - véli dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem megelőző orvostan tanszékének vezetője, az amerikai Fertőző Betegségek Nemzeti Alapítványának elnöke. "Ezen a téren bőven van még mit tennünk."

Ha nem tudod, milyen védőoltásokra lehet szükséged felnőttként, fordulhatsz háziorvosodhoz, illetve a budapesti Szent László Kórházban működő Klinikai Védőoltási Szaktanácsadás munkatársaihoz.

Védőoltásokra azért van szükséged, hogy védd a saját és a körülötted élők egészségét.

1. Lehet, hogy a gyermekkorban kapott oltás már nem véd. Számos betegség ellen emlékeztető oltásra van szükség, hogy továbbra is védett légy. Ilyen például a DPT (torokgyík-szamárköhögés-tetanusz elleni) oltás, melyet 10 évenként ajánlott ismételni.

2. A neked adott oltás gyermekeidet is védi. Különösen igaz ez a picibabákra, akik még túl kicsik egy adott oltáshoz. Influenza elleni oltást például csak 6 hónapos kortól lehet adni, ilyen esetben sokat jelenthet a szülők beoltása.

3. Egyes oltások csak felnőttkorban adhatók. Erre jó példa a nálunk is hozzáférhető övsömör elleni vakcina, amely a bárányhimlő lezajlása után az idegdúcokban rejtőző vírusok újabb támadását védi ki. 60 éven felüliek számára különösen ajánlott.

iStockPhoto

4. Utazni készülsz. A fejlődő országokban egzotikus betegségekkel is találkozhatsz. Ezért szükséges például a sárgaláz elleni oltás, ha a szub-szaharai Afrikába vagy Dél-Amerika trópusi tájaira utazol. A szaúd-arábiai kormány kötelezővé tette az agyhártyagyulladás elleni oltást azok számára, akik a muszlimok éves zarándoklatára, a háddzsra utaznak Mekkába. Utazás előtt nézz utána, milyen védőoltásokra lesz esetleg szükséged.

5. Az influenzaoltás mindenkinek ajánlott. A szezonális influenza elleni oltás azt a három vírustörzset tartalmazza, amely az adott szezonban várhatóan a legtöbb betegséget okozza. A 2010-11-es szezonban a szezonális vakcina a H1N1 ellen is véd.

6. Mutass példát a gyermekeidnek. A kicsik nem választhatnak, hogy megkapják-e az oltást, de sokkal jobban viselik, ha azt látják, hogy a szülők, nagyszülők is beoltatják magukat.

7. Elmaradt valamilyen gyermekkori oltás. A kanyaró, mumpsz és rubeola elleni (MMR) oltás például Magyarországon csak az 1990-es évektől lett kötelező, a mai felnőttek legnagyobb része nem védett a betegségek ellen. Aki nem esett még át bárányhimlőn, annak felnőttként is javallott a védőoltás.

8. Új védőoltások a gyakorlatban. Erre jó példa a fent említett övsömör elleni oltás, melyet 2006-ban engedélyeztek. 2007 óta létezik a HPV (humán papillóma vírus) ellen védőoltás.

9. Vissza az iskolapadba. A gazdasági válság hatására sokan tértek vissza a munka világából az iskolapadba. Számos intézmény azonban feltételként szabja hallgatóinak bizonyos védőoltások megtörténtének igazolását, így azokat meg kell ismételni olyankor is, amikor esetleg nem találjuk az oltási könyvet.

iStockPhoto

10. Egészségügyi dolgozó vagy. Az egészségügyi dolgozók mindenféle fertőzéssel, továbbá vérrel és más testfolyadékokkal kerülnek kapcsolatba, ezért számukra a kötelező védőoltások mellett az éves influenzaoltás is elő van írva.

11. Szabados szexuális életet élsz. Ha több partnered is van, javasolt a hepatitisz B elleni oltás, mivel ez a fertőzés nemi úton is terjedhet. Ha partnered nem is tűnik betegnek, hordozhatja a kórokozó vírust.

12. Asztmás, tüdő- vagy szívbeteg vagy, dohányzol vagy legyengült az immunrendszered. A pneumococcus elleni oltás segítségével megelőzhető a súlyos tüdőgyulladás és szepszis, melynek kockázata ezekben a csoportokban a legmagasabb.LIFE MAGAZINBAN A VÉDŐOLTÁSRÓL

 

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen  és a Facebookon  is!
Korábban:
Újra felbukkant a H1N1! Látogatási tilalom egy budapesti kórházban 
Ezért élnek tovább a nők, mint a férfiak!
127 kilót fogyott a világ legkövérebb embere! Döbbenetes videó 
26 kilóra fogyott és meghalt a híres modell! Videó