A legtöbb ember az ingáját lengető színpadi hipnotizőrt képzeli maga elé, akinek minden parancsát teljesíti a gyanútlan "önként jelentkező". Majd rövid visszaszámlálást követően a hipnotizált visszatér a valóságba, és a transz alatt történtekből semmire nem emlékszik. Valójában a hipnózis egy ennél sokkal kellemesebb, korántsem ennyire "mágikus", ámde jóval összetettebb gyógymód, mely során a páciens végig tudatánál van, igaz, kicsit békésebb, álomszerű állapotban.

A hipnózis a görög mitológia alvás istenéről, Hypnosról kapta a nevét, mely így önmagában máris tévútra vezetheti az olvasót. A hipnózis ugyanis egy módosult tudatállapot, mely során az elfojtott, tudatalatti lényünket hozzuk aktivitásba.

Istockphoto


Hétköznapi transzbaesések


"Nap mint nap transzba eshetünk, például  ha egy izgalmas film vagy egy könyv ragad magával bennünket, megfeledkezünk a külvilágról, szinte azonosulunk a főszereplővel, úgy érezzük, részesei vagyunk az eseményeknek. Ez is a transz egyik formája" - mondja a szakember, dr. Ramez Abu Sabha, pszichiáter szakorvos.

Hipnózis: intenzív egymásra hangolódás


"A hipnózis egy beszűkült, módosult tudatállapot. Nem annyira misztikus, ahogyan azt a filmek alapján a legtöbb ember elképzeli. Tudományosan megalapozott módszer, melynek működését a fejlett agykutatás is alátámasztja. Hétköznapian fogalmazva olyan intenzív egymásra hangolódás, mely során a hipnotizőr és a páciens egy kölcsönös mély bizalmi állapotot ér el, szaknyelven interakciós szinkronitást."Istockphoto


Határtalanság és békeélmény


A legtöbb hipnotizált páciens meglepve tér vissza a transzból, mondja a szakorvos. A misztikum, a nagy "másság" elmarad. Helyette békéről, a határtalanság érzéséről számolnak be. A hipnózis elérésére számos módszer létezik. Ingát például már nagyon kevesen használnak. Nem a külsőség a lényeg, a transz beszéddel is könnyen előidézhető. A legfontosabb az ellazulás.


Beszélhetünk a tudatalattinkkal


"A hipnotizőr feladata csupán az irányítás, a helyes irányba terelés" - mondja dr. Ramez."A tudatalattinkkal igenis beszélgethetünk. Elfojtott vagy általunk sem ismert problémákról mesélhet, az orvos feladata pedig, hogy a transz alatt segítsen keresgélni a csupán limlomnak hitt emlékképek között."

Nem leszünk zombik


Sok tévhit kering a hipnózisról, a legtöbben a krimikben látottak alapján ódzkodnak tőle, amikor a hipnotizált egy bizonyos "varázsszó" hallatán zombiként teljesíti a parancsokat. A valóságban ilyesmiről szó sem lehet! A páciens végig tudatánál van, és önakaratából akármikor kiléphet a transzból, megszakíthatja azt. Sőt, emlékezetvesztéssel sem járnak a kezelések, a hipnózis alatt történtek minden pillanatára emlékezni fogunk.Istockphoto


A hipnózis egyetlen célja a gyógyítás


"Ne feledjük, a hipnózis gyógymód! Célja is kizárólag a gyógyítás, mely talán a legszélesebb körben alkalmazható terápia a ma ismert orvoslásban. Leggyakrabban lelki problémák oldására alkalmazható, szorongások, fóbiák leküzdésére. Ha valaki például retteg a tömegtől, a terapeuta egy képzeletbeli világot teremtve kézen fogja a pácienset, és védőpajzsot tart elé, melyet maga a beteg kovácsolt önbizalomból. A félelem helyét pedig magabiztosság veszi át a terápia során."

"Érdekes, hogy a leghatékonyabban különböző allergiás betegségek és a lelki okokra visszavezethető bőrproblémák kezelhetők hipnózissal, de akár a fájdalomküszöb is kitolható a transz során. Szenvedélybetegek gyógyításánál is hatékonynak bizonyult a hipnózis, így a dohányzásról való leszoktatásban és  alkoholfüggő betegeknél is szép eredmények érhetők el. Minden esetben terápiáról beszélhetünk, így egyetlen találkozótól nem várhatunk csodát."

Képzetlen ember kezében sérülhet a tudatalatti


"Magyarországon egészségügyi törvény szabályozza, hogy csupán  külön szakvizsgával rendelkező pszichológus vagy orvos gyógyíthat hipnózissal. Fontos a hozzáértés, hiszen vékony jégen jár a terapeuta, a lélek, a tudatalatti maradandó károkat szenvedhet, amennyiben nem szakemberhez fordulunk."

Biro-Tréba Eszter

HIPNÓZIS: A LIFE MAGAZIN RIPORTERE KIPRÓBÁLTA


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Így öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.html Így lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html Vigyázz a szexszel! Allergiát okozhat! Videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110107-vigyazz-a-szexszel-allergiat-okozhat.html Húsz dolog, amit minden nőnek tudnia kell a hüvelyérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20100816-husz-dolog-amit-minden-nonek-tudnia-kell-a-huvelyerol.html