West Balkán tömegpánik drog pánik
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Végzetes este, halálos buli. Már mindenki tudja, hogy ez a múlt szombati tragédiára vonatkozik. Három lány fulladásos halál áldozata lett, pedig csak szórakozni akart szombat este. A LifeNetwork TV vasárnap esti Life Magazinjában Sőreghy Zita és Csák Tamás vendége Bilkei Pál kriminálpszichológus lesz, akit a műsorvezetők az eset körülményeiről és pszichológiájáról kérdeznek.

A tragédia óta eltelt egy hét, de még nagyon sok a tisztázatlan kérdés, mint például az is, hogy mi lehetett az a kritikus pont, ami elindította a tömeget lefelé. Persze találgatások vannak, felmerült például, hogy a tömeg rohamát egy késelés indította el. Bilkei Pál szerint nem ez volt a kiváltó ok.

"Meggyőződésem, hogy nem késelés történt. Valószínűbb, hogy a késelést akkor kiálthatta el valaki, amikor az emberek már menekültek kifelé. Ez a részéről inkább "játék" lehetett" - mondja az ismert kriminálpszichológus. "Ha valóban késelés történt volna, nem menekülnek az emberek, hanem odafordulnak és megnézik, hogy mi történt. Gondoljanak csak bele! Ha együtt van egy tömeg egy stadionban, vagy egy fedett csarnok tribünjén, és valahol elhangzik, hogy verekedés van, akkor nem ugranak fel az emberek és rohannak kifelé, hanem mindenki odafordul megnézni. Éppen ezért tartom hamisnak ezt a hírt."

NEM PÁNIK, HANEM TÖMEGPSZICHÓZIS OKOZTA A TRAGÉDIÁT

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=zY00m3thZTgyXtwy


Problémaként merült fel az is, hogy a biztonsági személyzet létszáma alacsony volt a látogatók számához képest, és kommunikációs kapcsolat sem volt közöttük. "A föntiek nem tudtak leszólni, hogy megtelt a terem és több embert már ne eresszenek be. Persze az már csak találgatás, hogy ért-e volna bármit is a kommunikációs kapcsolat, ha a bevétel volt fontosabb" - morfondírozik a szakember. "Abban reménykedem, hogy az esetből mindenki levonja a tanulságot: a fiataloktól kezdve a szülőkig, a szervezetektől a szórakoztatóiparig, mindenki!"

A szemtanúk azt mondják, csak úgy hömpölygött lefelé a tömeg, nem lehetett irányítani, többen elestek, sokaknak halálfélelme volt. Néhányan az esetet a tavalyi Love Parade-hez hasonlították: itt is a zsúfoltság és az óriási tömeg miatt lett tragédia. Ide is sokkal több embert engedtek be, mint lehetett volna, és itt sem volt menekülési útvonal. Itt is fiatalok voltak túlnyomó többségben, de vajon számíthat-e az életkor?

NEM KELLETT SOKAT SZENVEDNIÜK A LÁNYOKNAK

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=y3lJUbFasKAXgmQU


"Ilyen helyzetben pontosan ugyanúgy viselkedik egy felnőtt, mint egy kamasz vagy egy tinédzser. De nem is tud másképp viselkedni, pont ez a tömegpszichózis lényege" - fejti ki Bilkei. "Úgy kell elképzelni, mintha valaki beleesik egy folyóba és elkapja egy áramlat: ugyanúgy sodródik az árral, mint egy tömegben a tömeg áradatával. Ezért sem fordulnak ilyenkor egymás ellen az emberek, hiszen nincsenek döntéshelyzetben, mindent a tömeg határoz meg."

A fiatalok pedig kétféle reakcióval élték meg az eseményeket. Aki átérezte a drámát, az rettegett és félt, ezért számukra nagyon súlyos negatív élményt jelentett. Mások viszont szinte dicsekedtek azzal, hogy ők ott voltak a helyszínen, és tudnak róla mesélni, számukra sajnos pozitív volt ez a tapasztalat. Pedig nem rajtuk, vagy máson múlt, hogy életben maradtak, hanem a véletlenen. De hogyan lehet túllépni egy ilyen eseményen?

"Az élményt fel kell dolgozni, ebben segít az iskolapszichológus. Itt csoportos foglalkozás keretében mindenki elmondhatja, hogy mit érez a dologgal kapcsolatban. Az együttlét, a közösséghez való tartozás élménye segít a tragédia feldolgozásban" - mondja Bilkei Pál. "Általában az ilyen esetet követő poszt-traumatikus szindróma bő két hétig tart. Tünete az alvászavar, az étvágytalanság, megváltoznak az egyén szokásai, például kevesebbet kommunikál, hiszen csendre és magányra vágyik."

TRAGÉDIA UTÁN: MEGRÁZÓ KÉPEK A MEGEMLÉKEZÉSRŐL

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=g7uZWjxpcS3oInNL


L!FE Magazin minden nap 18.00 órakor a LifeNetwork csatornán!

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.