Adam és Neil egypetéjű ikrek, és ugyanabban a genetikai rendellenességben szenvednek - egyikük külsőleg, a másik belsőleg.

www.thesun.co.uk

A szórakozóhely forgatagában egy vigyorgó, részeg fickó Adam Pearson arca felé kap. Amint hozzáér a bőréhez, megpróbálja letépni abban a hitben, hogy célpontja farsangi álarcot visel. Adam fájdalmában ellökte magától, és továbbállt. Nem maszkot viselt, egyszerűen csak szórakozni jött a barátaival, akik tudták, hogy arcát egy genetikai rendellenesség, a neurofibromatózis torzítja el. Adam egypetéjű ikertestvére, Neil ugyanebben a betegségben szenved, melynek következtében a bőr alatt idegszövet-növedékek jelennek meg. Míg azonban Adam esetében a betegség jelei szembeötlőek, Neil belül érintett, emlékezetkieséstől szenved.

Bár a 26 éves ikerpárt másképpen sújtja ugyanaz a betegség, egységes frontot alkotva küzdenek a mindkettőjük által megtapasztalt előítéletek ellen.

"Mindig is tényszerűen kezeltem a helyzetemet" - meséli a London déli kerületéből, Croydonból származó Adam. "Az önsajnálat semmin sem változtat, ezért erősnek és pozitívnak kell maradni. Rengetegféle reakciót tapasztaltam már az arcommal kapcsolatban. Ott volt például az a részeg, aki le akarta tépni az arcomat. Aztán 12 éves koromban Disneylandben egy egész család nevetett rajtam, miután az apa rajtam gúnyolódott. Croydonban egy fiatal lány annyira bámult az utca túlsó oldaláról, hogy nekiment egy lámpaoszlopnak."

Négyéves korukban mutatták ki a betegséget


Óvodás korukban még ugyanúgy néztek ki, a családi fotókon egyforma ruhákban nevetnek a kamerába. Kétéves korukban derült ki először, hogy valami baj van, miután Adam beverte a fejét, és a púp nem akart elmúlni. Édesanyja kórházba vitte, ahol először nem vették komolyan, de amikor másodszor is ugyanez történt, az orvosok alaposabban vizsgálni kezdték az esetet. "Ötévesen műtéti úton távolították el az első csomót, más néven fibrómát. Azóta 27 ilyen beavatkozáson estem át, úgyhogy már megszoktam" - mondja Adam.

www.thesun.co.uk

Nagy-Britanniában félmillióan élnek valamilyen súlyos arcdeformitással, akik közül 25 ezer neurofibromatózisban szenved.

Adamet az általános és a középiskolában is rengeteg kellemetlen élmény érte, sokat csúfolták, és csak az egyetemen ért véget kálváriája. A felsőoktatási intézményben mindenki sokkal elfogadóbban viszonyult hozzá, ezért kellemes emlékekkel gondol vissza egyetemi éveire.

Neil esetében nem fizikailag jelentkeztek a betegség jelei. Tizennégy éves korában hirtelen rövidtávú emlékezetkieséseket kezdett szenvedni. Amikor egyik este elment egy ifjúsági klubba, mire hazaért, nem emlékezett, hol járt. Ettől kezdve sosem állt helyre az emlékezőtehetsége. Az orvosok végül a neurofibromatózissal hozták összefüggésbe az emlékezetkiesést, csakúgy, mint a később kialakult epilepsziát. A gyerekek az iskolában őt is csúfolni kezdték.

Az előítélet rút arcawww.channel4.comAdam és Neil a C4 televíziós csatorna új, február 2-án kezdődő Beauty And The Beast: The Ugly Face Of Prejudice (Szépség és a szörnyeteg: az előítélet rút arca) című sorozatban vállalt szerepet, amely a deformitással sújtottak által elszenvedett diszkriminációval foglalkozik. Meg kell érteniük az embereknek, hogy bárki megbetegedhet, megsebesülhet, vagy kirepülhet egy autó szélvédőjén. Meg kell változtatni a kinézetről és a szépségről alkotott téves elképzeléseket.

Adam egyik kedvenc példája az, hogy egyesek szerint a kinézete miatt kevésbé intelligens. A fiatalember úgy véli, rettenetesen nagy hangsúlyt fektetünk a megjelenésre. Ha a rassz és a vallás terén nem elfogadható az előítélet a társadalomban, miért kellene másképp lennie azokkal kapcsolatban, akik valamilyen torzsággal élnek?Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!
Kísérleti nyúlnak használták a nyolcas ikreket szülő nőthttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101123-kiserleti-nyulnak-hasznaltak-a-nyolcas-ikreket-szulo-not.html Rémisztő! A kamaszlány fél arcát betöltötte a daganat - fotóvalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101210-a-kamaszlany-fel-arcat-betoltotte-a-daganat-fotoval.html Így öregszik a pasik péniszehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110107-igy-oregszik-a-pasik-penisze.html Így lesz a női nemi szerv egyre csak kívánatosabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110114-igy-lesz-a-noi-nemi-szerv-egyre-csak-kivanatosabb.html Ő a leggyönyörűbb kövér lány Izraelben/lifenetwork/lifemagazin/20110118-o-a-leggyonyorubb-kover-lany-izraelben.html