Állattartási szempontból nagyot változott az utóbbi évtizedekben a világ: míg régebben a legtöbb állatot csupán gazdasági haszna miatt tartották, ma már sok négylábú kedvenc egyenesen családtag, boldogságot és megnyugvást hoz a gazdi életébe. Kutyánk vagy macskánk azonban nemcsak a lelkünknek tesz jót, hanem akár az életünket is megmentheti.

Thinkstock

Égő ház


Így történt ez egy angliai családdal is, ahol 15 éves macskájuk, Bandit keltette fel a gazdikat az éjszaka közepén. A nappaliban alvó emberek először nem tudták mire vélni a szokatlan nyávogást, de aztán látták, hogy a kigyulladt sütő miatt sötét füst terjeng a lakásban. A család kórházba került füstmérgezéssel, de megmenekültek, és ezt macskájuknak köszönhették.

S ez még csak nem is annyira kirívó eset, számtalan történet főszereplője életmentő cicus, aki nyávogásával figyelmezteti gazdiját a veszélyre, legyen az földrengés vagy lakástűz. Ugyanakkor nemcsak a macskák, hanem a kutyák is lehetnek hősök.

Nemi erőszak


Egy fiatal milánói lányt például a nemi erőszaktól mentett meg - különös módon -  a támadója kutyája. Az áldozat a parkban sétált, és elkezdett játszani egy ismeretlen kutyával. Nemsokára megjelent az eb gazdája, egy idősebb férfi, aki aztán később megragadta a lányt és elkezdte letépni annak ruháját. Kutyája erre heves ugatással reagált, amivel elterelte a férfi figyelmét, így a lány egy jól irányzott rúgás után el tudott menekülni. Hazaérve családja feljelentést tett, és öt hónap nyomozás után a rendőrség a kutya segítségével talált rá a támadóra. Ugyanis a lány emlékezett a kutya nevére, majd egy fotón fel is ismerte a gazdájával együtt, aki így lebukott.

ThinkstockA család kutyája nemcsak kültéri támadástól védhet meg, otthon is segíthet vészhelyzet esetén.

Szülés


Egy huszonnégy éves terhes kismama egyedül volt a lakásban, amikor váratlanul megindult a szülése. Miután telefonált a mentőkért, befeküdt egy kád vízbe, és a fürdőszobába behívta kutyájukat is. A baba a kádban jött a világra, de az anyuka a köldökzsinór elvágása után elájult. A kutya óvatosan a szájával emelte ki az újszülöttet a vízből és letette a kád mellé, majd nyalogatni kezdte. A mentők megérkeztekor a baba már jól lélegzett. Amíg ezek után a kis család a kórházban volt, a kutya a szomszédok felügyelete alatt várta haza hálás gazdáit.

Kihűlés


Egy másik kislányt a kihűléstől mentett meg a család kutyája, Blue. A 3 éves phoenixi gyermek minden bizonnyal kihűlt volna, mikor egy szál blúzban és nadrágban otthonról elkóborolt. 70 ember indult a keresésére, de így is majdnem egy napba telt, mire megtalálták, s addig a kutya nem mozdult mellőle, egész éjjel melegítette. A kutya trénere a gyerek és a kutya közti különleges kapcsolattal indokolta az esetet, mivel az eb a falka tagjaként tekintett a kislányra, akiért felelősséggel tartozik.

Thinkstock

Küzdelem a pumával


Nemcsak ez a phoenixi kislány, hanem a 11 éves Austin is hálával gondol golden retrieverükre. A fiú a ház mögé ment fáért, amikor a kutya ugatással jelzett: egy puma közeledik feléjük. Austin azonnal elindult a pince felé, hogy elmeneküljön, de a vadállat így is megtámadta. A kutyája erre nekiugrott a pumának és amíg harcoltak, a fiú elmenekülhetett. Édesanyja hívta a rendőrséget, akik lelőtték a veszélyes állatot, de Angel, a kutya akkorra súlyos sérüléseket szenvedett. Azt hitték, elpusztult, de pár perc múlva megmozdult, és miután az állatorvos ellátta sérüléseit, felgyógyult.

Lelki bajokat is gyógyítanak állatok segítségével


Az állatterápia sikeres lehet drog- és alkoholfüggők, fejlődési rendellenességek, családi feszültségek kezelésénél, de a mozgáskorlátozottak fejlesztésénél is hasznosnak bizonyult. Amerikában nagyon gyakran használják az állatokat gyógyításra, kórházakba és idősotthonokba is viszik őket látogatóba, de delfinterápiát is alkalmaznak például autistáknál. Vizsga előtti idegességet is sikeresen kezelnek kutyák vidámsága segítségével. Nem csoda, hiszen tanulmányok is kimutatták, hogy az állatokkal való testi érintkezés csökkenti a stresszt és a magas vérnyomást. A lovasterápia pedig, melyet Magyarországon is nagy sikerrel alkalmaznak, tanulási nehézségekkel, kommunikációs zavarral küzdő gyerekek, illetve ortopédiai és neurológiai problémák esetén  hatásos.

Fessler Emma


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!98 százalékos pontossággal szagolják ki a kutyák a rákothttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110203-szekletminta-es-lelegzetminta-alapjan-98-szazalekos-pontossaggal-szagoljak-ki-a.html Mikor születtél? Ilyen kutya illik hozzád!http://www.life.hu/tested-lelked/ezoteria/20110215-csillagjegyd-elarulja-milyen-kutya-illik-hozzad.html Kutya vagy macska - milyen a személyiséged?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110121-milyen-a-szemelyiseged-kutya-vagy-macska.html Agorafóbiás kutya mentette meg cukorbeteg gazdája életéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101201-agorafobias-kutya-mentette-meg-cukorbeteg-gazdaja-eletet.html Egy gyógyíthatatlan betegség nyomában: Tények és tévhitek a skizofréniárólhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110308-tenyek-es-tevhitek-a-skizofreniarol.html Izgató vagy taszító? Nők, akik betegesen kívánják a szexethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110307-izgato-vagy-taszito-nimfoman-nok-akiknek-mar-betegesen-kivanjak-a.html Erről árulkodik az orrod! Betegségek, amit az arcodról le lehet olvasnihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110307-errol-arulkodik-az-orrod-betegsegek-amit-az-arcodrol-le-lehet.html 10 ok, amiért nem öregszenek és híznak el a japán nőkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110304-10-ok-amiert-nem-oregszenek-es-hiznak-el-a-japan.html