síbaleset balesetmegelőzés gyógyvarázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ma már a síelés mindenki számára elérhető sport, hiszen jó időben akár itthon is eltölthetünk egy hétvégét családunkkal, ahol a kisgyermekek is biztonságosan gyakorolhatnak a lankásabb pályákon. De pontosan mire is kell a szülőknek ügyelni, mielőtt szélnek eresztik csemetéiket?

Az első és legfontosabb, hogy gyermeket a megfelelő védőfelszereléssel lássuk el. Európai országok jelentős részében 14 év alatt kötelező vagy ajánlott mindenkinek a bukósisak viselése. A helyesen beállított síkötésnek is jelentős szerepe van: ennek lényege, hogy eséskor oldjon le a kötés, mielőtt eltörne a csont. Gyerekeknél a kötés megfelelő beállítása a szülő vagy a síoktató felelőssége, ezért lehetőleg kérjük szakember segítségét.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com


"Tanítsuk meg a gyerekeknek a sí kresz szabályait! Amíg ezt nem sajátította el, sose engedjük felnőtt felügyelete nélkül lesiklani. Át kell vele beszélni, hogyan figyeljen a megfelelő sebesség megválasztására, mert ez akár az életét is megmentheti. A gyermekek, de sokszor a szülők sincsenek tisztában egy-egy síbaleset következményeivel"- mondta el Dr. Kassai Tamás a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központ, gyermek-traumatológiai osztályának osztályvezető főorvosa.

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



Baleset esetén

Ha már bekövetkezett a baleset, azonnal a segítséget kell nyújtani. Minden balesetnél, akár közúton, akár a sípályán történik, első a biztonság. Csak akkor, és úgy menjünk közel, hogy mi ne okozzunk újabb balesetet. Ne csússzunk a fekvő sérültre, illetve ne másszunk utána a szakadékba, nehogy mi is megsérüljünk. Keresztezett sílécekkel jelezzük a többi síelőnek, hogy kerüljék ki a baleseti helyszínt. Eszméletvesztés, a fej, gerinc, medence, combcsont törés esetén ne mozgassuk a sérültet, várjuk meg a mentőegységet. Mindig tudjuk, hogy az adott síterepen hol és hogyan kérhetjük a hegyi mentők segítségét, a pályán is legyen nálunk a liftkezelők, helyi síoktatók telefonszáma. Nagyon jó szolgálatot tehet a lehűlés ellen használható fólia mely akár egyik zsebünkben is elférhet.

"Fontos, hogy a külföldön bekövetkezett síbalesetek után, a magyarországi utókezelést ellátó intézmények is korszerű diagnosztikai berendezésekkel és műtéti eszközökkel végezzék a munkájukat. A K&H gyógyvarázs program 2010-es pályázati évében az egyik kiemelt területként a gyermek-traumatológiát jelölte meg, ugyanis sajnálatos módon hazánkban egyre több a különböző balesetet elszenvedett gyermek. Az idei pályázati nyertesek közül a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház, a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor utcai Kórház- Rendelőintézet és Baleseti Központ, hatvan Városi Kórház, a Tüskevári, Nyírbátori, Sárvári és Szendrői mentőállomás, kapott traumatológiai eszközöket"- tette hozzá Dr. Krivácsy Péter, az Országos Mentőszolgálat Gyermeksürgősségi Módszertani Csoportvezetője, a K&H gyógyvarázs zsűri tagja.

Meghalt egy fiú H1N1-ben - háromszor küldték el a kórházból a külseje miatthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110316-nem-kapott-orvosi-ellatast-es-meghalt-mert-drogosnak-neztek.htmlÍgy szokott le a dohányzásról Jakupcsek Gabriella!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110316-igy-szokott-le-a-dohanyasrol-jakupcsek-gabriella.htmlA körmöd megmutatja, rákos leszel-e!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110311-a-kormod-megmutatja-rakos-leszele.htmlFöldrengés és gázrobbanás: 1600 halott és eltűnt Japánbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110312-foldrenges-es-gazrobbanas-1600-halott-es-eltunt-japanban.htmlHihetetlen! Kutyájának lopott el egy emberi lábat a mentős!http://www.life.hu/gyogyulj/20110311-kutyajanak-lopta-el-a-balesetben-leszakadt-labat-a-mentos.html56 centi és 17 éves - Hihetetlen fotók a világ legkisebb emberéről!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110311-megvan-az-uj-rekorder-56-centi-a-vilag-legkisebb-embere.htmlVaginaplasztika - pornószínésznőkre akarnak hasonlítani a háziasszonyokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110311-a-porno-miatt-no-a-kisajakplasztika-nepszerusege.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.