Orvosi szenzáció! Egy sapka, amely okossá és boldoggá tesz!

matematika sapka elektromos okos intelligencia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokan küzdenek részképesség-zavarokkal, vannak, akiket egy matekpéldával ki lehet kergetni a világból. Egy tudós azonban új találmánnyal állt elő, mely segíthet eligazodni a számok világában.

Dr. Cohen Kadosh idegtudós egy csúcsminőségű rendszerrel, a transzkraniális közvetlen áramstimulációval (TDCS) ingerli az agy bizonyos területeit. Az elektródák segítségével az agyszövet sokkal jobban válaszol az ingerekre. A fülek felett elhelyezkedő jobb és bal parietális lebeny felel az olvasás, írás és számolás képességeiért. A tudós kimutatta, hogy ezen területek ingerlése tényleg javít a matematikai teljesítményeken azoknál, akik alapesetben gyengébben teljesítenek az átlagnál. Az elektromos áram hatására azon a területen olyan vegyületek termelődnek, melyek az agysejtek fejlődését vagy átalakulását okozzák. Ez a folyamat, vagyis az idegi képlékenység létfontosságú a tanulásban (az agy szerkezete megváltozik az új információ beérkezésekor).

thinkstockphotos.com
thinkstockphotos.com



A kutató alanyainak parietális lebenyét egy héten át minden nap 30 percig stimulálták, ezt követően pedig sokkal gyorsabban és hatékonyabban sajátították el a hagyományos matematika leckéket, mint előtte. "Teljesen biztonságos az eljárás. Az alkalmazott elektromos áram ezredrésze annak, ami bármilyen károsodást okozhatna" - nyilatkozta a tudós.

A tesztek kimutatták, hogy a résztvevők matematikai képességei a kezelést követő hat hónap elteltével is még magasabb szinten maradtak.

Dr. Kadosh munkája az orvosi forradalom előfutára. Olyan világ előképét festi, ahol elektronikus úton korrigálják majd a hibás működést, mint például a depresszió vagy Parkinson-kór esetén; felhasználhatják a személyiségzavarok kezelésében, illetve mindenkinek hasznára válhat a tanulás, az emlékezet és a kreativitás fejlesztésében. Már lehet is kapni néhány fajta házi "agyfixálót". Nagyjából azon az elven működnek, mint Kadosh gépe. Amerikai webáruházakból lehet megrendelni, bár a hatásuk kétséges.

Sokan azonban aggódva figyelik, mi lesz abból, ha mindenkit módosítanak mentálisan. Két brit esetből viszont világosan látszik, hogy az új terápiás eljárások azért messze vannak Frankenstein meséjétől. A bristoli Frenchay Kórház januárban tette közzé, hogy elektródákat ültettek a 62 éves Sheila Cook agyába. A nővér 9 éve szenvedett súlyos depressziótól. Öngyilkosságot is megkísérelt, sokszor képtelen volt ellátni magát, de sem az antidepresszánsok, sem más kezelések nem vezettek sikerre. Sheila kapta meg elsőként Nagy-Britanniában a mélyagyi stimulációt (DBS). Elektromos impulzusokat küldtek az agyának bizonyos területeibe, ezzel egyfelől megakadályozták az agy működését gátló vegyületek termelődését, illetve más részeket erőteljesebb működésre késztettek. A műtét során lyukakat fúrtak a koponyájába, ezeken keresztül ültették be az elektródákat az agyba, melyek a mellkasába helyezett akkumulátorról működnek.

northfoto.com
northfoto.com

Sheila Cook depressziójában is segített a kezelés


A beavatkozás után a beteg az alábbiakról számolt be: "Jobban érzem magam. Már van erőm felkelni, tevékenykedni. Az egész életem átalakult." Sheila agyi stimulációja azonban csak pár hónapig volt hatékony (az orvosok próbálják kideríteni, hogy miért romlott el), majd az agyának bizonyos részeit elégették vagy elfagyasztották. A kutatók azonban azt remélik, hogy a DBS egy nap kiváltja a műtétet.

A Tourette-szindrómások esetében is bevezetik a használatát. Ebben a neurológiai zavarban a beteg bizarr mozdulatokat tesz, vagy kiabálni kezd. Amerikai tudósok egy másik, hasonló fejlett technológiájú készletet használnak (gamma-kés) a súlyos kényszerbetegség kezelésére. A gamma-kés egy intenzív sugárzás, melyet a tünetekért felelős agyi területre irányítanak. Az agyátalakító technológiák annyira ígéretesek, hogy néhány reklámcég már hirdet elemmel működő készülékeket otthoni használatra a depresszió és az álmatlanság kezelésére. Az orvosi berendezésekhez hasonló elven működnek: megbénítják vagy stimulálják az agy bizonyos területeit. Migrénesek számára készült eszközt is tesztelnek már.

Dr. Kadosh azonban óvatos az otthoni használattal kapcsolatban. "Ez nem olyasmi, amit naponta célszerű alkalmazni. Fennáll a lehetősége annak, hogy például epilepsziás rohamok alakulnak ki. Az elektromos stimulációval azonban otthon is lehet használni tanulási zavaros gyermekek esetében, vagy az elbutulás jeleit mutató időseknél, mivel bizonyítékok vannak arra, hogy javítja az emlékezetet. Ami a többieket illeti, sokan szeretnék tovább erősíteni a normális képességeiket. Vajon helyes ezt megengedni? Ez még vitatott kérdés."


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!




Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.