Egy genetikai betegség okozta Elizabeth Taylor szépségét

szempilla Elizabeth Taylor szépség genetikai betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gondolta volna bárki is, hogy a nemrég elhunyt színésznő, Elizabeth Taylor legendás szépsége mögött valójában egy genetikai rendellenesség, az úgynevezett distichiasis állt?

A betegség Taylor esetében nem jelentett mást, mint hogy az átlagosnál jóval több szempillával rendelkezett, ami gyönyörű kék szemeinek csodás keretet adott. De nem mindenki ilyen szerencsés azok közül, akiknél hasonló rendellenesség áll fenn.

AFP
AFP



Előfordulhat ugyanis, hogy a rendkívüli mennyiségű szempilla - főleg, ha nem egyenes irányban nő - komoly fájdalmat okoz viselőjének. Míg az átlagember szempillái a szemhéjon kívül, egy sorban nőnek, addig a distichiasis esetén egy második sor szempilla is kinő, amely viszont túl közel van a szemhez, ezért gyakran a kötőhártyát is sérti, irritációt, könnyezést, akár látászavart is okozhat.

Megoldásként vagy kontaktlencse viselését, vagy a második sor szempilla műtéti eltávolítását szokták javasolni.

Elizabeth Taylornak egyik megoldásra sem volt szüksége, szépségét először 9 évesen mutatta meg filmvásznon a Lassie hazatér című filmben.

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.