koraszülött lélegeztetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kismamák a terhesség alatt mindent megtesznek kisbabájuk egészséges fejlődéséért, mégis Magyarországon évente 8000 gyermek a 37. hét előtt jön világra.

Az újszülöttek gyógyításával, ellátásával a neonatológus szakemberek foglalkoznak, akiknek egyik legfontosabb feladata a koraszülöttek megfelelő lélegeztetése. Szerencsére az orvostudomány fejlődésével ma már az 500 grammos babák jelentős része is életben marad, 1000 gramm fölött pedig ritka az újszülött elvesztése. Ehhez viszont korszerű műszerekre és szakszerű ellátásra van szükség.

Megfelelő lélegeztetés

A 32. hét előtt született gyermekek nagy része légzési problémákkal küszködik, mivel tüdejük ennyi idő alatt nem tudott teljesen kifejlődni. A megfelelő műszer használata életbevágó, hiszen ennek hiányában nem gyógyul meg a légzészavar, ami akár halálhoz is vezethet.

"Hagyományosan használjuk az úgynevezett gépi lélegeztetést is, amikor egy készülék mechanikusan lélegezteti a babát, de szerencsére egyre inkább hozzáférhetők a legmodernebb, úgynevezett CPAP (continuous positive airway pressure) készülékek. Ez az eljárás forradalmi változást hozott a koraszülöttek ellátásában, mert megtartja az újszülött spontán légzését, és nyomástámogatással segíti, hogy a léghólyagocskák nyitva maradjanak. A hiányzó felületaktív anyagot pótolva és a CPAP lélegeztetést alkalmazva megszüntethető a "korababák" nehézlégzése. A gyermek orrába helyezett csövecskék segítségével oxigén és levegő keverékét juttatjuk a tüdőbe" mondta Dr. Nádor Csaba, a Honvédkórház- Állami Egészségügyi Központ koraszülött intenzív részlegének (PIC) vezető főorvosa.

A kórház szülészeti osztálya 2009-ben kapott CPAP újszülött lélegeztető készüléket a K&H Csoport gyermek-egészségügyi programjának köszönhetően. A mellékelt fotókon látható Dr. Nádor Csaba, valamint szüleivel az a koraszülött kislány, akinek életét elsőként megmentette a készülék. Loretta 630 grammal született a terhesség 24. hetén és a megfelelő lélegeztetésnek köszönhetően, egészségesen távozott a kórházból és szépen fejlődik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.