légzés stressz asztma család pszichoszomatikus jelenségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel az utóbbi évtizedekben az asztma is felzárkózott a népbetegségek sorába, okkal merül fel bennünk a kérdés, mégis mi okozza ezt a krónikus betegséget. A válasz már jó ideje megosztja a szakértők táborát: vannak, akik fiziológiai okokat, mások inkább pszichés faktorokat sejtenek a hátterében. Most utánajártunk, mivel érvelnek az utóbbi tábor tagjai.

Az asztma lényegi tünetei könnyen felismerhetőek. A légutak nyálkahártyájának gyulladása ugyanis nemcsak köhögéssel, nehézkes levegővétellel, de sípoló légzéssel, rendszeres fulladásos rohamokkal adja tudtunkra jelenlétét. Mivel a betegek száma a fejlett országokban egyre nő, a hatékony kezelés érdekében az orvosok már jó ideje lázasan kutatnak az okok után.

Thinkstock
Thinkstock



A háttértényezők listáján olyan problémák szerepelnek, mint a hörgőszűkületet okozó gyulladásos folyamat, az allergia és az öröklődés. A hagyományos orvostudomány mellett azonban, nem titok, a pszichológusoknak is megvan a maguk véleménye arról, mi okozhat asztmás megbetegedést. A lélektanban az asztma, több más krónikus betegséggel (mint például a gyomorfekély vagy magas vérnyomás) együtt, a pszichoszomatikus betegségek listáján szerepel.

Thinkstock
Thinkstock



Mit nevezünk pszichoszomatikusnak?

Nos, a pszichológusok szerint gyakran megesik, hogy a hétköznapok súlyos stresszhelyzeteiben bennünk tornyosuló feszültség és társai; a düh, harag, agresszió egyszerűen nem találnak megfelelő kiutat maguknak. Nem tudjuk megfelelő módon kezelni a konfliktushelyzeteinket, nem akarjuk vagy nem tudjuk kifejezni a negatív érzelmeinket, vagy éppen a levezetéssel adódnak gondjaink, ezért elfojtás alá kerülnek. Az elfojtás névre hallgató elhárító mechanizmus azonban, a látszattal ellentétben, nem teszi semmissé a feszültségeinket: a lefojtott negatív emócióink ugyanis általában testi (szomatikus) tünetként ütik fel a fejüket.

Thinkstock
Thinkstock



Kockázati tényezők: szorongás, bántalmazás, szülők elvesztése

Ami az asztmát illeti, a kutatók úgy látják, hogy az asztma kialakulása is szoros összefüggésben áll a korábban átélt stressz és feszültség mértékével. Nemcsak a gyermekkori, de a felnőttkori asztma kialakulását is erősítik az olyan stresszorok, mint például a gyermekkori bántalmazás, az elhanyagolás, a szülők válása, mentális betegsége vagy halála.

Ugyanakkor a modern kutatási eredmények szerint a betegség szoros összefüggésbe hozható a szülők attitűdjével is. Az asztma kialakulását tekintve meghatározó, jelen van-e, és ha igen, milyen mértékű a közeli családtagok szorongás- és stressz-szintje, illetve ezen keresztül az is, hogy a különösen stresszterhelt életszakaszban hogyan bánnak a gyermekükkel.

A tanulmányok szerint a párkapcsolati problémák, a munkanélküliség, a rossz szocio-ökonómiai státusz miatt felhalmozódó szülői feszültségek gyakran a gyerekeken csapódnak le. Az elmélet szerint a feszült légkör következtében a gyerekeket krónikus stresszhatás éri, ennek következtében pedig hajlamosabbá válnak a szorongásra, depresszívebbek, feszültebbek lesznek. Egyenes ági következmény, hogy ez utóbbi tényezők - ha nem is minden esetben - gyakran megtalálhatóak a felnőttkorban megjelenő asztmás megbetegedések hátterében is.

Oláh-Szíjjártó Linda

Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!



Asztmát okozhat a fogamzásgátlóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110414-asztmat-okozhat-a-fogamzasgatlo.htmlMondd meg, hány centi vagy, eláruljuk, meddig fogsz élni!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110412-mondd-meg-hany-centi-vagy-elaruljuk-meddig-fogsz-elni.htmlA békacsókolgatás káros az egészségre!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110421-nem-szabad-a-bekat-csokolgatni-mert-karos-az-egeszsegre.htmlVeszélyes környezetvédelem - Vacsora a kukábólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110419-kukabol-szerzett-falatok-az-egeszsegtudatossag-jegyeben.htmlMitől lesz finomabb íze a férfinak?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110419-mitol-lesz-finomabb-ize-a-ferfinak.htmlAz anyák miatt lesznek anorexiásak a lányok?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110418-az-anyak-miatt-lesznek-anorexiasak-a-lanyok.htmlAz evolúciós fejlődés új állomása? A szorongás előnyeihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110415-szocialis-szorongas.htmlRossz leheletet, foltos fogakat és szájrákot okoz a szájvíz!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110414-rossz-leheletet-foltos-fogakat-es-szajrakot-okozhat-a-szajviz.html"Segítettem meghalni a kislányomnak" - egy édesanya megrázó vallomásahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110415-segitettem-meghalni-a-kislanyomnak-egy-edesanya-megrazo-vallomasa.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.