Heves fájdalom és a megalázottság érzése kíséri a vaginizmust, melynek megléte kudarcra ítéli a legígéretesebb erotikus megmozdulást is.

De mi is az a vaginizmus?

A hüvely alsó harmadának kontrollálhatatlan, görcsös összehúzódása, amely megakadályozza a hímvessző behatolását a hüvelybe.

Több fokozata ismert:

1. Enyhe: a beteg képes tampont használni, de a hímvessző behatoláskor heves fájdalmat okoz.
2. Súlyos: nemcsak a szex, de a nőgyógyászati vizsgálat is lehetetlen a hüvely görcsös, szoros zárása miatt.

Thinkstock


Típusai:

- Helyzethez kötött: csak akkor lép fel, ha a vaginába be akarnak valamit helyezni vagy vezetni. A görcs azonnal, reflexerűen jelentkezik
- Folyamatos: huzamos ideig fennálló hüvelyszűkület
- Elsődleges: izoláltan jön létre, nincs összefüggés más panasszal
- Másodlagos: a görcs valamilyen korábbi esemény emlékéhez kötődik, fájdalmas közösülés vagy nőgyógyászati beavatkozás, ritkán szülés, de fontos tudni, hogy vaginizmus viszonylag ritkán alakul ki egyetlen trauma hatására, annak megjelenéséhez több negatív esemény vagy folyamat kell

Amikor "csak" a lélek görcsöl

Ma már tudjuk, hogy hibás volt az az elképzelés, mely szerint a vaginizmus a kamaszkor fájdalmas vagy ügyetlen behatolási kísérletei miatt alakul ki, ahogy az is, hogy csak azoknál a nőknél lép fel, akik hosszú ideig nem éltek szexuális életet - és éppen a gyönyörrel teli, friss élmény miatt görcsöl be a hüvelyük.

A pszichoszexuális nevelésnek azonban lehet köze a betegséghez, ha a kislány a szüleitől, a környezetétől azt hallotta, hogy a szex az piszkos, szégyellnivaló dolog, akkor nagy valószínűség szerint nehezen fogadja el, hogy a hüvelyébe "idegen tárgyat" - illetve péniszt beengedjen. Ha a neveltetésből ered a probléma, akkor a hüvelybe való befogadás, valamint a hüvely környékének érintése is tabu lehet a beteg számára, amelyre azonnal izomgörccsel reagál a teste.

Thinkstock


Olykor a beteg helytelen, még a gyermekkorából magával hurcolt szokása a vaginizmus kiváltó oka: ilyen lehet a gyakori vizelet-visszatartás (a szégyen elkerülése miatt, vagy mert nem mer kikérezkedni az óráról). Az alhas izmainak görcsös, hosszú időn keresztül való megfeszítésének lehet köze a hüvelyi mandzsetta görcsös összezárásához. (A hüvelyi mandzsetta a hüvelybejárat környéki kisajkak, nagyajkak és gátizomzat gyűrűszerű izomkötegeit tartalmazza.)

Vagina-terápia

Megoldási módot, terápiát minden esetben személyre szabott módon, a betegség hátterében álló okok ismeretében lehet elrendelni. Fontos tudni, hogy a probléma magától nem fog elmúlni, sőt, minél többször jelentkezik a görcsös fájdalom, annál jobban beépül a reflex, annál hosszabb lesz a gyógyulás felé vezető út, ezért érdemes szégyen és gátlás nélkül már az első hüvelygörcsnél szakemberhez fordulni. 

Természetesen előfordulhat, hogy csak egyetlen "rossz" reakcióról volt csupán szó, és a szervezet többé nem produkálja a hüvelygörcsöt. A sorozatos, a szexuális életet lehetetlenné tevő görcsök jelentkezése esetén ugyanakkor nagyon nagy "luxus" arra várni, hogy a görcsök majd maguktól oldódnak.

Thinkstock


A szexuálterapeuta a konkrét hüvelylazító gyakorlatok ismertetése mellett relaxálni is megtanítja a "feszülő" szervezetet, hiszen a hüvelygörcs oldásában a teljes test és lélek oldott, harmonikus együttműködésére is szükség van.

Olykor terápiás eszközzé válik a vibrátor és a beteg saját ujja is, hiszen a lazítás-feszítés reflexszerű mozgása helyett a tudatos izommozgatás elsajátítására van szükség. És a feszesség fokozatainak beállításához, a feszesség erejének teszteléséhez szükség lehet eszközökre.

Mi az igazság?

Viccek tárgya volt és jelenleg is az a helyzet, amikor aktus közben, már a hüvelyben lévő péniszre zár rá a hüvely izomzata. A közgondolkodás szerint minden ilyen esetben mentő szállítja el a pórul járt párt. Pedig ez nem igaz. A legtöbb esetben a pénisz merevedésének megszűnésével az kicsúszik a fájdalmas izomgörcsöt produkáló hüvelyből.

És hogy mekkora a fájdalom? Akinek görcsöltek már be valaha a talp vagy az alsó lábszár izmai, az talán el tudja képzelni a fájdalom hevességét. Ráadásul a hüvelyizmok görcsös összehúzódása a néhány perctől kezdve akár hosszú órákra is elhúzódhat.