Megoldás az eutanáziára: euforikus halált hoz a hullámvasút

halál hullámvasút öngyilkosság eutanázia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Csőlátás, bizarr álomképek és hallucinációk - ilyen és hasonló euforikus élményben lenne részük azoknak, akik - az egyelőre még csak tervrajzon létező - Eutanázia Hullámvasút által nyújtott öngyilkosságot választanák.

Bár az eutanázia a legtöbb országban még illegális, Julijonas Urbonas mérnök egy különös hullámvasút terveit mutatta be, az "Eutanázia Hullámvasútra" keresztelt gépezetet, amellyel szerinte bárki humánus, elegáns és euforikus módon fejezhetné be az életét.

Northfoto
Northfoto


A mérnök elképzelései szerint a gravitáció, a sebesség és a centrifugális erő, vagyis egy sor intenzív mozgás hatására a fél kilométeres út végére mindenki biztosan halott lenne a hullámvasúton. A pálya első szakaszában először - mint egy átlagos hullámvasút esetében is - a gépezet felhúzza az egyszemélyes kocsit a legmagasabb pontra - Julijonas szerint ebben a pár percben még meggondolhatná magát az eutanáziára vágyó személy -, és csak akkor indulna el lefelé, ha erre egy gombbal maga engedélyt adna.

Ezután már nem lenne visszaút, hihetetlen sebességgel zuhanna lefelé, majd már az első szakaszon bekerülne a halálos spirálba a kocsi. Amellett, hogy a légzés nehézzé válik, majd fokozatosan megszűnik, ezen a szakaszon már csökken az agy vérellátása. Ha valaki a spirál első részénél még nem veszti el az eszméletét, a mérnök szerint a második résznél szinte biztosan elájul, mivel a teste gyakorlatilag az erők hatására belepréselődik az ülésbe, és az agy oxigénhiányos állapotba kerül. "Ha ezután még szerencsés, vagy inkább elég ellenálló valaki és a tudatánál van, különös dolgokat élhet át: elveszti a perifériás látását és úgynevezett csőlátás alakul ki, ráadásul a színeket sem érzékeli már."

Thinkstock
Thinkstock



Gyakorlatilag kizárt, hogy valaki túléli

"Ha valaki túlélné, valószínűleg furcsa tudatállapotról, régi emlékképekről és bizarr álmokról számolna be, olyanról például, hogy képtelen kijutni egy labirintusból vagy egy különös fehér térben lebeg" - magyarázta a mérnök. Mire véget ér a pálya, szinte biztos, hogy halott lenne az utas, és bár a túlélés szerinte gyakorlatilag kizárt, minden eshetőségre felkészült. Egy orvosi készülék ellenőrzi az életfunkciókat, és ha szükséges, egy újabb körre is lehetőség van.

A hullámvasút természetesen még csak tervrajzon létezik, ugyanakkor az eutanáziát ellenző szervezetek már most felháborodásukat fejezték ki ellene. "Az eutanázia ma még illegális, reméljük a módszer sosem válik törvényessé" - tette hozzá dr. Peter Saunders a Care Not Killing munkatársa.

Pályaadatok:

hossza:7544 méter
magassága:500 méter
sebessége:100 m/s
gyorsulása:10 g (60 másodperc alatt)



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.