Vándorol egyik testről a másikra - Herpesz: egy betegség, ami a szex útját állja

herpesz szexuális úton terjedő betegség vírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A herpeszvírus-fertőzés hazánk felnőtt lakosságának körülbelül kétharmadát érinti, de ez a szám az erőfeszítések ellenére évről évre romlik. A magas szám nem az aktív gyulladásos állapotban szenvedők arányát jelzi, hanem azt, hogy ilyen magas számban hordozza a lakosság a herpesz vírusát a szervezetében.

A megelőzésnek jelentős szerepe van ezen a területen is, bár a vírusok terjedését megakadályozni a személyes higiénia fejlesztésével lehet leginkább, illetve azzal, ha kínosan ügyelünk, hogy személyes használati tárgyainkat, például a poharunkat vagy a törölközőt ne használja más. Persze egy párkapcsolatban ezt nehéz kiküszöbölni, hiszen a szoros kontaktus miatt a vírus szabadon vándorolhat egyik testről a másikra. Nagyon fontos, hogy aktív szakaszban a párok ne érintkezzenek egymással, vagyis a szexuális együttlétet, a csókot ilyenkor egy rövid időre nélkülözni kell.

Thinkstock
Thinkstock



Korai hólyagok

Az első herpeszfertőzésen nagy valószínűséggel gyermekkorunkban esünk át, de nagyon sok esetben az igazán kellemetlen tünetekkel fellobbanó gyulladás csak évek múlva jelentkezik először.

Az immunrendszer állapota és a fellépő gyulladás között szoros az összefüggés, vagyis akkor tud igazán hatékonyan támadni a vírus, amikor az immunrendszer valamilyen ok miatt legyengül - ez lehet stressz is, akár egy nagy utazás miatti szorongás, párkapcsolati válság, gyerekkel kapcsolatos gondok vagy a munkahely elvesztése -, de néha egészen konkrét okra is vissza lehet vezetni a fellobbanást, például fertőzés, szájsérülés, fogászati beavatkozás.

Nőknél a menstruációs szakaszban is védtelenebb a szervezet, nemritkán éppen ebben a periódusban bújik elő az addig lappangó vírus.

Thinkstock
Thinkstock



A nagy vándor

A herpeszvírus a már megfertőződött embereknél befészkeli magát az idegdúcokba és amikor érzi, hogy gyengül az ellenállás, az idegrostokon keresztül visszavándorol a bőrbe és elsődleges tünetként égő, viszkető fájdalmat okoz. Ezt követően apró hólyagocskák bújnak elő, amelyek körül a bőr érzékennyé, gyulladt-pirossá válik. A következő szakasz a hólyagok kifakadásával jár, majd a hólyagok nedvedző hegekké alakulnak. Fontos tudni, hogy ez a szakasz a legveszélyesebb a fertőzés továbbadásának szempontjából, illetve ebben a szakaszban tudjuk a saját testünk más felületeit is megfertőzni. Az utolsó szakasz a hegesedés, ez a betegség folyamatának körülbelül a 3-4. napján indul meg. A heget nagy körültekintéssel kell óvni, mert a vékony bőr könnyen felszakad.

Herpesz-stop

A legelső tünete a herpeszvírus aktivitásának: a bizsergés. Akik gyakorlottak ezen a területen, nagyon okosan azonnal észbe kapnak és elindítják a kezelést, például aszpirint szednek be, amely nagyon sok esetben még az elején képes elcsípni a folyamatot. A második szakaszban azonban, amikor már a hólyagok is megjelennek, mindenképp fontos a helyi, gyógyszeres kezelés valamilyen speciális herpeszellenes készítménnyel, amely lehet gyógynövény alapú is. A gyógyszertárakban nagyon jó hatású, recept nélküli stifteket, krémeket lehet vásárolni.

Thinkstock
Thinkstock



Tipp:

Aki átesett már valaha herpeszfertőzésen, mindig tartson otthon herpeszvírus elleni krémet, a megelőzésben pedig jelentős szerepe lehet a citromfű illóolajának, az ugyanis olyan anyagokat tartalmaz, amelyek blokkolják a herpeszvírus működését.

Fontos tudni, hogy a herpesznek három változata ismert:

- herpes labialis (ez okozza az ajak gyulladását)
- herpes genitalis (a nemiszervek ellensége)
- herpes zoszter (ez a bárányhimlő vírusa, ez okozza a későbbiek folyamán esetlegesen fellépő övsömört)

Sokáig abban a hitben élhettünk, hogy a szervezetet egyszerre csak egy típusú herpeszvírus képes megtámadni, vagyis ha valaki megfertőződik a herpes labiliasszal, az a későbbiek során védelmet élvez a nemi szerveket érintő más herpeszvírussal szemben. Ez megdőlt az orális szex elterjedésével, ugyanis a herpesz labialis vírusa az esetlegesen hámsérült nemi szervet is képes megfertőzni.


A 8 leggyakoribb szexuális úton terjedő betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110504-szexualis-uton-terjedo-betegsegek.htmlEpilepszia - Egy ijesztő és titokzatos betegség nyomábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110503-van-megoldas-az-epilepsziara.htmlPörgesd fel az agyad narancssárgával! A színek gyógyító hatásahttp://www.life.hu/gyogyulj/alternatoivgyogymodok/20110502-a-szinek-gyogyito-hatasa.html6 gyanús változás az anyajegyekbenhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110429-6-gyanus-valtozas-az-anyajegyekben.htmlTartsd karban az agyad arannyal! - Nemesfémek gyógyító hatásahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110427-arany-es-ezust-a-bacilusok-ellen-nemesfemek-gyogyito-hatasa.htmlAz álomnő nem jár szürkében - Milyen jelentést hordoznak a színek?http://www.life.hu/tested-lelked/onismeret/20110422-milyen-jelentest-hordoznak-a-szinek.htmlTúl szűk vagy a szexhez? Így oldhatod fel a hüvelygörcsöt!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110422-a-vaginizmusrol-oszinten-igy-oldhatod-fel-a-huvelygorcsot.htmlRekord: húsz gyereket szült egy 41 éves ukrán nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110422-rekord-husz-gyereket-szult-egy-41-eves-ukran-no.htmlMondd meg, hány centi vagy, eláruljuk, meddig fogsz élni!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110412-mondd-meg-hany-centi-vagy-elaruljuk-meddig-fogsz-elni.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.