Sokba kerül az önbizalomhiány - A kényszeres vásárlás pszichológiája

önbizalomhiány vásárlás kényszerbetegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nagy klasszikusokon, a nikotin-, alkohol- és drogfüggőségen túl ma már számos egyéb szenvedélybetegségről tudunk. A kényszeres vásárlás is egyfajta függőség, amit a közhiedelemmel ellentétben nem a globalizáció, hanem lelki problémák okoznak.

Thinkstock
Thinkstock

Meglátjuk a kirakatban vagy a katalógusban, megtetszik a színe, az anyaga vagy a tulajdonságai, és úgy érezzük, nem tudunk ellenállni neki. Mindennél jobban vágyunk rá, pedig tudjuk, hogy nem engedhetnénk meg magunknak, mert sokba kerül, és különben is, kifizetetlen számlák tömkelege hever az íróasztalunkon. Ennek ellenére kifejezetten jóleső érzéssel tölt el bennünket, ha az adott tárgyat végre megkaparinthatjuk. Ismerős, ugye? Nyugalom, amíg csak ritkán történik meg velünk, ezekkel a kilengésekkel nincs semmi baj. A kényszeres vásárlás azonban már más tészta: nem véletlenül szerepel a súlyos addikciók listáján.

A kényszeres vásárlás tünetei

A kényszeres vásárlók nemcsak esetenként, hanem rendszeresen érzik azt a leküzdhetetlen vágyat a vásárlásra. A szükséglet rohamszerűen érkezik, a betegek elmondása szerint ekkor egész egyszerűen képtelenség megállni, hogy ne költsenek pénzt. Amint sor került a vásárlás aktusára, a szükséglet kielégítődik, a feszültség csökken, a betegek pedig megkönnyebbülnek. A fizetésüket azonban nem szükséges használati cikkekre vagy élelmiszerekre költik, hanem olyan dolgokra, amikre valójában semmi szükségük: ékszerekre, ruhákra, parfümre, műszaki cikkekre. Épp emiatt gyakori, hogy a várva várt csomaggal a hónuk alatt már a hazafele úton óriási bűntudat keríti hatalmukba őket. A vásárlási kényszer azonban nem sok egérutat hagy a betegeknek: néhány órán vagy napon belül ismét jelentkezik az ellentmondást nem tűrő szükséglet, amit menetrendszerűen fékevesztett költekezés követ. Könnyen belátható, hogy a kényszer számtalan negatív következménnyel jár.

Thinkstock
Thinkstock

A függőség negatív vonzata

A függőség sajnálatos módon rövid időn belül kiiktat a betegek életéből a vásárláson kívül minden örömforrást és addig szeretett tevékenységet, beleértve a társas kapcsolatokat is. Mivel minden vagyonukat szenvedélyükre költik, anyagi biztonságuk meginog, így idővel sem a rezsit, sem a lakáshitelt nem tudják majd törleszteni. Az állandó vásárlási vágy súlyosbodásával a hatékony munkavégzés is lehetetlenné válik számukra, ami persze azonnal szemet szúr a kollégáknak és a főnöknek is. Ami pedig a hozzátartozókat illeti: sokuk teljesen kiborul, esetenként el is fordul a betegtől, amikor szembesül vele, hogy a függő családtag a család minden spórolt pénzét értelmetlen dolgok vásárlására költötte. A negatívumok listáján tehát az életminőség romlását szorosan követi a szociális izoláció jelensége.

Ami a kényszeres vásárlás hátterében áll

A pszichológusok és addiktológusok egybehangzóan állítják, nem a multik és plázák uralta világ, sokkal inkább pszichés tényezők okozzák a kényszeres vásárlást. A betegek jó része általában hiányt szenved az egészséges társas kapcsolatokból: baráti és párkapcsolatai zaklatottak, konfliktussal terheltek, vagy éppen hiányoznak életéből. Ez esetben a vásárlással a kapcsolatok iránti vágyukat igyekeznek kompenzálni. A szakértők szerint a kóros vásárlást a szorongással, problémákkal terhelt hétköznapok, stresszes életvezetés is kiválthatja.

Thinkstock
Thinkstock

Az esetek többségében ugyanakkor megfigyelhető, hogy a kényszeres vásárlás kéz a kézben jár az önbecsülési problémákkal is. A betegek általában butának, csúnyának és értéktelennek látják magukat, emiatt pedig állandó önbizalomhiánnyal küszködnek. Hogy önbecsülésüket növeljék, az egyetlen épkézláb ötletnek a vásárlás tűnik számukra. Az anyagi javak birtoklásától ugyanis azt remélik, hogy szebbek, sikeresebbek és boldogabbak lehetnek. Bár a bizarr függőség a kívülállók számára sokszor csupán egy zavaró hóbortnak tűnik, nem árt fejben tartani: megelőzve a függőség súlyosbodását, a betegek minden esetben szakértői kezelésre szorulnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.