Szemét a mennyezettől a padlóig - A kóros gyűjtögetés pszichológiája

birtoklás szemét pszichoszomatikus jelenségek gyűjtöget emlék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néha olyan nehéz megválni egy tárgytól. Egyszerűen azért, mert a por mellett emlékek rakódtak rá. Egy anyaillatú sál, egy gyűrött iskolai füzet az első piros ponttal, egy kiscipő. Az ésszerűség azonban a legtöbb embernél képes felülírni a "minden tárgyhoz" ragaszkodás érzését, és nem tárgyakban őrzi a múltját.

Néhány ember számára azonban nemcsak lehetetlen feladat a tárgyak kidobása vagy elajándékozása, hanem emellé még kényszeresen gyűjtöget is. Olyan tárgyakat is, amelyekre semmi szüksége: működésképtelen műszaki cikkeket, ruhákat, rongyokat zsákszámra, műanyag tasakokat, ládákat, dobozokat, spárgát és gombot, virág nélküli cserepet. Ez a fajta viselkedés azonban már betegség. A szakirodalom kényszeres gyűjtögetés vagy patologikus halmozás néven tartja számon a megjelenését.

Thinkstock
Thinkstock

A magány ellensúlyozása

A betegség tulajdonképpen jelzésértékű: a benne szenvedő ember komolyabb lelki zavaraira utalhat, miközben nagyon nehéz a kóros viselkedést a könnyedebb gyűjtögetési szokásoktól elkülöníteni. Egy biztos, a szélsőséges gyűjtögetés és felhalmozás minden esetben talajvesztettségre, a magánytól való félelemre - vagy már jelenlévő fájdalmas magányra utalhat.

Hospitalizáció

Sok esetben gyermekkori trauma állhat a háttérben, például a szülő vagy szülők elvesztése. A hospitalizációs ártalmakat elszenvedett gyerekek utóéletében is fellelhető a kóros gyűjtögetés, hiszen a korai, az anyától való elszigetelődés miatt a kötődési magatartás zavart szenvedhet, és ez (is) oka lehet a tárgyakhoz fűződő kóros ragaszkodásnak.

Thinkstock
Thinkstock

Emlékgyűjtögetők

Könnyedebb fajtája a gyűjtögetésnek a feljebb már említett "emlékhalmozás", amikor valakinek egyszerűen nincs szíve kidobni a tárgyakat, mert azokon keresztül képes őrizni a múltját. És minden egyes tárgy lenyomata valaminek, amely egykor fontos volt számára. Ez is egyféle lelki problémára utal, hiszen az illető valószínűleg "nem tud elengedni" semmit, nem tudja lezárni élete egy-egy korszakát. Ha azonban a dolog megáll ezen a szinten, akkor az még nem nevezhető patológiás esetnek.

Készletek felhalmozása

Más esetben élelmiszerek kóros felhalmozása figyelhető meg. Különösen idős (és már nagy világégést megélt embereknél) figyelhető meg hatalmas élelmiszerkészletek felhalmozása. Mázsaszám liszt és cukor, konzerv és tüzelőanyag. Ez természetesen eltér a kényszeres gyűjtögetéstől, hiszen oka az egyszer már átélt negatív tapasztalat lehet. Ha azonban mindezt egy fiatal műveli, akkor felmerülhet a gondolat, hogy az illető komoly érzelmi zsákutcában toporoghat, de utalhat párkapcsolati válságra is, hiszen a minden ésszerűséget felülíró élelmiszerhalmozás azt üzeni: nem bízza a véletlenre a saját jövőjét.

Thinkstock
Thinkstock

A mennyezettől a padlóig

Egészen más a helyzet azokban az esetekben, amikor valaki már mozdulni sem tud a lakásában felhalmozott haszontalan holmik miatt. Ezekben az esetekben már valódi kényszerbetegségről beszélünk, és súlyosbítja az állapotot, hogy a beteg nem takarít - nem is tudna a zsúfoltság miatt -, de nem is képes rá, ahogy önmaga gondozása, tisztántartása is háttérbe szorul.

Gazdag Enikő pszichológus


A kényszeres gyűjtögetés (patologikus halmozás) egy pszichológiai betegség, amelynek során az illető olyan mértékben halmoz fel tárgyakat, dolgokat az otthonában, hogy egy idő után mozdulni sem tud.

A háttérben általában félelem (vagy ürességérzet) állhat, pl. társ elvesztésétől vagy a magánytól. Ilyenkor a tárgyak birtoklásának érzése az, amely a hiány betöltését szolgálja. Esetleg "kapaszkodik" a tárgyakba, azok pozícióját ellenőrizheti, vagyis a tárgyakon keresztül uralja, irányítja a saját életét. A kezelés hosszadalmas terápiát igényel.

Alapvetően az embernek természetes hajlama van a felhalmozásra, hiszen ez a záloga a túlélésnek, régen fontos funkciót töltött be. A kóros állapotot csak fokozati különbség választja el a teljesen egészségestől. Bizonyos esetekben "normális" a gyűjtögetés, pl. tárgyak gyűjtése, amelynek értéke van az egyén számára, pl. emlék, vagy kötődik hozzá valamilyen érzelem. A bélyeg-, szalvétagyűjtés is lehet hobbi, kóros formát akkor ölthet a gyűjtögetés, ha már csak a felhalmozás mennyiségéről szól, és akadályozza a normális életvitelt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.