bőrbetegség gomba strand ótvar szemölcs fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári melegben másra sem vágyunk, mint egy nagyot fürdeni valamelyik vízparton vagy strandon. A legtöbb strandvízben és környékén élő kórokozó a nyári melegben másra sem vágyik, mint hogy új "gazdát" találjon. Tegyünk róla, hogy ezek ne mi legyünk!

Thinkstock
Thinkstock

Gombás fertőzések

Az egyik legügyesebb kórokozó mind közül a gomba. Számtalan különféle fertőzésért felelős lehet, ráadásul szinte mindenütt jelen van, ahol emberek vannak: a medence körüli zuhanyzóban, öltözőkben, illemhelyeken.

Lábujjak

A legismertebb gombás fertőzés a lábgomba, ezzel szinte mindenki találkozott már. Kellemetlen, viszkető érzés és hámló, hólyagos bőr jellemzi, főleg zuhanyzókban szedhetjük össze. Elég pár percre papucs nélkül sétálni a strandon vagy az uszodában, és a gomba már meg is talált. Amilyen hamar jön, olyan lassan távozik, gyógyszeres vagy kenőcsös ösztökélés nélkül pedig semmi esetre sem. Fontos tehát, hogy papucsot hordjunk és szárazra töröljük a lábunkat, és legfőképp: ha ilyen betegségünk van, ne menjünk strandra osztogatni azt.

Lábköröm

A gomba ravasz jószág, nemcsak a láb bőrét, hanem a körmét is megtámadhatja, a köröm alá költözve, ahonnan kiirtani sokkal nagyobb feladat. A mai modern kenőcsök már hat-nyolc hét alatt gyógyulást ígérnek, tehát, ha szerencsénk van, és júniusban elkaptuk a fertőzést, nyár végén újra strandolhatunk. Addig pedig a megvastagodott, megsárgult körmű lábunkkal kell együtt élnünk, amiről kezelés hiányában a gomba átterjedhet a többi láb- és kézkörmünkre is.

Thinkstock
Thinkstock

Fejbőr

A gonosz kis élőlény a fejbőrt is megtámadhatja, mivel különösen jól érzi magát a strandok környéki nedves talajon. A fertőzés tünetei a viszkető, korpásnak tűnő vagy hámló fejbőr, ha ilyet fedezünk fel magunkon a strandolás után, érdemes mihamarabb bőrgyógyászhoz fordulni.

Nemi szervek

A második leggyakoribb gombás fertőzés az, amelyről a nők tudnának sokat mesélni, mivel legalább egyszer szinte mindegyikük találkozott már a kellemetlen tünetekkel. Elég egy kicsit felborult belső egyensúly és egy felelőtlenül használt illemhely, és máris hüvelygombával térhetünk haza. Fogamzásgátlók használata vagy például a cukorbetegség ráadásul hajlamosít is rá. Jó tudni, hogy nemcsak nők, hanem férfiak is elkaphatják, akiknél gyakran nem okoz feltűnő tüneteket, viszont a nemi érintkezés során átadhatják partnerüknek.

A fertőzés tünetei az égő, viszkető nemi szerv és a szokatlan hüvelyi folyás, melyekkel jó minél előbb nőgyógyászhoz fordulni. A gombát hölgyek tejsavas intim mosakodók használata és mellőzött vécéülőke révén tudják elkerülni. Ha mégis közelebbi kapcsolatot kell kiépítenünk az ülőkével, inkább vigyünk magunkkal fertőtlenítő kendőket, mellyel használat előttt tisztítsuk meg az illemhelyet, utána pedig a kezünket. A nedves fürdőruhát napozás előtt cseréljük szárazra, menstruáció időszakában pedig ha lehet, tamponnal se menjünk fürdeni.

Thinkstock
Thinkstock

A strandon nemcsak a gombák állnak lesben, hanem a vírusok is, melyik szintén igen kellemetlen fertőzéseket okozhatnak.

Vírusos fertőzések

Szemölcs

Ott van elsőnek például a szemölcs, mely gyermekeket és felnőtteket egyaránt előszeretettel megtámad. Különleges fajtája az uszodaszemölcs, mely nagyon könnyen terjed. Kórokozója a poxvírus, és akár a zuhanyzóban, de más törölközőjén keresztül is elkapható. Ha ilyet észlelünk magunkon vagy a gyerekeken, szintén menjünk inkább bőrgyógyászhoz, mert a szemölcsök a testen is tovább terjedhetnek, és másokat is nagyon könnyen megfertőznek.

Kötőhártyagyulladás

Vírus okozza a kötőhártyagyulladást is, mely szintén megkeseríti a nyári napokat. Tüneteiről elsőre nem lehet eldönteni, hogy csak a klóros vízre reagált a szem viszketéssel és pirosodással, vagy kötőhártyagyulladásnak nézünk elébe. Az idő el szokta dönteni a kérdést, a vírusos gyulladás esetén másnapra váladékozik, ragad, vagy bedagad a fertőzött szem, a látás is homályos lehet. A legjobb, amit tehetünk a kamillás borogatás mellett az azonnali orvoshoz fordulás.

Thinkstock
Thinkstock

Ótvar

Az egyik legrosszabb pedig az ótvar nevű bőrbaj, mely baktériuma nagyon könnyen elkapható a strandon. A gyerekek különösen veszélyeztetettek. Az ótvar tünetei az apró sebek a test bármelyik részén, melyek sárga varral fedettek. Kezeletlenül hagyva az egész testen elterjedhet, ami nemcsak rossz látvány, hanem nyirokcsomó-duzzanatot is okozhat.

A strandon elkapható fertőzések legjobb kezelése a megelőzés. Néhány szabály betartásával ugyanis jelentősen lecsökkenthetjük a megfertőződés esélyét:

1. Mindig hordjunk papucsot, zuhanyzáshoz is, úszáshoz úszószemüveget!
2. Az illemhelyet óvatosan használjuk, és erre tanítsuk meg a gyerekeket is!
3. A gyerekeket ne hagyjuk meztelenül a strandon, főleg a kislányokra adjunk fürdőbugyit vagy úszópelenkát!
4. Minden strandolás után érdemes alaposan lezuhanyozni.
5. Sérült, sebes bőrrel ne menjünk strandra: a seben keresztül észrevétlenül különféle kórokozók támadhatják meg a szervezetünket!
6. Ha betegnek érezzük magunkat, vagy le van gyengülve az immunrendszerünk, kerüljük az uszodát és a strandot, mert nagyobb eséllyel szedünk össze pár várakozó kis kórokozót!

Mindenki ledöbbent: Tóth Gabi rákos?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110622-mindenki-ledobbent-toth-gabi-rakos.htmlBoldogtalan vagy? Ki fog hullani a hajad!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110622-a-hajhullashoz-vezetnek-a-kimondatlan-felelmeink.htmlNem jó a szex? Nemi betegséget kaphatsz!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110616-buntudat-rossz-parkapcsolat-a-nemi-betegseg-lelki-okai.htmlBizarr kinövések, melyek elcsúfítják az emberi testethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110606-furcsa-kinovesek-melyek-elrutitjak-az-emberi-testet.htmlMarilyn Monroe sem volt tökéletes - Dadogó sztárokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110610-a-dadogas-okai-es-kezelese.htmlVastag Tamás: A tiltott gyümölcs mindig a legfinomabbhttp://www.life.hu/gyogyulj/20110530-rizikofaktor-hogyan-vezeti-le-a-stresszt-vastag-tamas.htmlNem tehet róla! A felelőtlen döntések betegsége - felnőttkori hiperaktivitáshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110608-a-felnottkori-hiperaktivitas.htmlA halhatatlanság illúziójában - Az adrenalinfüggés veszélyes betegséghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110603-az-adrenalinfugges-veszelyes-betegseg.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.