Vigyázz, mit nézel! A filmek irányítják a testedet

horror film romantikus vígjáték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A filmek fizikai és érzelmi változásokat okozhatnak a nézőkben, tehát amikor választunk, hagyjuk, hogy a testünk irányítson!





Thinkstock
Thinkstock

Vígjátékok

A nevetés eltávolít bennünket problémáinktól, egyes kutatások szerint még az immunrendszerünket is erősíti, és a stresszhormonok szintjét is csökkenti. A Maryland Egyetem kutatásából pedig az derül ki, hogy nevetéskor a vérerek kitágulnak, ami fokozza a vérátáramlást, ez pedig a vérnyomás olyan mértékű csökkenését eredményezi, amit testedzéssel lehet elérni. A maximális szívvédő hatás elérése érdekében olyan vígjátékot érdemes választani, ami garantált 15 perc kacagást biztosít.

Horrorfilmek

Általában azok szeretik az ilyen filmeket, akik az ejtőernyőzéshez, a sziklamászáshoz vagy más extrém sportokhoz is vonzódnak. Wolz szerint ők valahogy attól érzik igazán azt, hogy élnek, hogy a halál szélén táncolnak.

A horrorfilmek fizikai hatást is gyakorolnak a testünkre. Dr. George Bakris szakértő szerint a nagyon intenzív filmek megnövelik a pulzust, ha pedig valaki szívkoszorúér-betegségben szenved, fokozza a mellkasi fájdalmat és a vérnyomást. Azt is érdemes tudni, hogy egy horrorfilm megnézése az adrenalin és a kortizol szintjét is megemelheti, ami előhívhat korábbi traumás élményeket. Ha tehát van valami olyan élményünk, amit nem szeretnénk előhozni, várjunk a horrorfilmnézéssel addig, amíg készen állunk az ilyenfajta megpróbáltatásra.

Thinkstock
Thinkstock

3D-s filmek

Érdemes észben tartani, hogy az ilyen filmek szédülést, fejfájást és hányingert is okozhatnak, mert a térérzékelés miatt úgy érezzük, mintha valóban a szereplőkkel együtt mozognánk. Ha kimegyünk a moziból, ezek az érzések perceken belül elmúlnak. Ezek az ideiglenes egyensúlyzavarok azonban valamilyen alap látási rendellenességet is jelezhetnek. Ilyen esetben érdemes szemorvoshoz fordulni, és kivizsgáltatni az állapotot.

Romantikus filmek

A romantikus filmek és a vígjátékok abban hasonlítanak, hogy segítenek megbirkózni a külső problémákkal. Míg azonban a vígjátékok bizonyítottan csökkentik a stresszhormonszintet, a vérnyomást stb., addig a romantikus filmek csupán néhány óra felszabadulást adnak a való életből. Wolz szerint a szereplők hibáit humoros, felemelő és elnéző módon mutatják be, ami azt eredményezi, hogy a néző másképp látja a saját problémáit. Ha tehát egy rövid időre el akarunk menekülni a való világból, nyugodtan válasszunk egy jó kis romantikus filmet!

Tipp! Így még sosem láthattad házikedvencedet! Elképesztő fotók képgalériánkban!



5 durva orvosi hiba, amit minden filmben elkövetnekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110427-5-durva-orvosi-hiba-amit-minden-filmben-elkovetnek.htmlGyászol a filmvilág! Elhunyt mindenki kedvenc detektíve, Columbo!http://www.life.hu/gyogyulj/20110624-gyaszol-a-filmvilag-elhunyt-mindenki-kedvenc-detektive-columbo.htmlCsodálatos módon gyógyult meg a "teknősfiú"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110701-csodalatos-modon-gyogyult-meg-a-teknosfiu.html1,5 kilós daganatot operáltak le egy perui nő arcárólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110704-teljes-arcatultetest-vegeztek-egy-22-eves-lanyon-peruban.htmlHa beleszeretsz, véged! - 9 jel, hogy pszichopata férfi hálójába akadtálhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110704-9-jel-hogy-pszichopata-ferfi-halojaba-akadtal.htmlAlkoholista lett Daniel Radcliffe, a Harry Potter sztárjahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110705-alkoholista-volt-daniel-radcliffe-a-harry-potter-sztarja.htmlKiderült, mi okozta Mozart és Mahler titokzatos haláláthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110704-dvitamin-hiany-okozta-wolfgang-amadeus-mozart-es-gustav-mahler-halalat.htmlMeztelenül fotózták a 38 éves Gwyneth Paltrow-t! Szebb, mint valaha!http://www.life.hu/gyogyulj/20110630-gwyneth-paltrow-bore-gyonyoru-az-egeszseges-eletmod-miatt.htmlCsak gyógyszerek tudják életben tartani a showmanthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110702-csak-gyogyszerek-tudjak-eletben-tartani-gaspar-gyozot.htmlFérgek mászkálnak a bőröd alatt? A trópusokon voltál?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110629-egzotikus-nyaralasok-es-a-fergek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.