Mi lakik a köldöködben? Egy szexi testrész, ahol 1400 féle baktérium tanyázhat!

kutatás köldök baktérium
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kutatás szerint akár 1400 féle baktériumtörzs is élhet a köldökben. Az Észak-Karolina Egyetem tudósai a köldök baktériumflóráját tanulmányozták, eközben 662 új fajt is leírtak. Az eredmények hatására talán te is alaposabban tisztálkodsz ma este.

A kutatók 95 önkéntestől vettek mintát a köldökből. Ezekből körülbelül 1400 törzs tenyészett ki, amelyek közül 40 jól ismert törzsek képviselője volt, többnyire ártalmatlan, bőrön élő baktériumok. Ezek száma aszerint változott, milyen alaposan tisztították az emberek a köldöküket. Carl Zimmer, a New Scientist tudományos újságírója például 53 különböző fajnak ad otthont köldökében, melyek némelyike érdekes származású. "Néhány, a köldökömben élő fajt, mint például a Marimonast csak óceánokban mutatták ki eddig" - írta a férfi, miután kézhez vette a tenyésztés eredményeit. "Különösen meglepett, hogy egy Georgeniának nevezett fajt is hordozok, amelyet eddig csak talajból tenyésztettek ki. Méghozzá Japánban."

Jó veszekedni? Min veszekedtetek utoljára?



Thinkstock
Thinkstock

A kutatók vattapálcával vettek mintát az önkéntesek köldökéből, majd Petri-csészében tenyésztették ki a baktériumokat. Amikor a tenyészetek elég nagyra nőttek, lefényképezték őket és DNS-üket összehasonlították az ismert baktériumokéval.

A kísérletet vezető csapat honlapján magyarázta meg, miért éppen a köldököt vizsgálták. "Azért esett épp a köldökre a választásunk, mert ez köt össze bennünket a múltunkkal" - írták a kutatók. "Mindennapi életünkben mégis alig veszünk tudomást róla és sokan nem is tisztítják. Ez pedig ideális a baktériumok számára."

Tipp! Morbid fotók, döglött legyek újraélesztve! Nézd meg képgalériánkat!


Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Kate Middleton túl sovány, hogy teherbe essenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110711-kate-middleton-tul-sovany-hogy-teherbe-essen.htmlLady Gaga kezd beleőrülni a fogyásbahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110708-lady-gaga-kezd-beleorulni-a-fogyasba.htmlMentő vitte kórházba a TV2 műsorvezetőjéthttp://www.life.hu/gyogyulj/20110708-mento-vitte-el-demcsak-zsuzsat.htmlSzenzáció! Kétfejű kígyó született - Videóhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110707-ketfeju-kigyo-szuletett-nemetorszagban.htmlA halál markából szabadult Michael Douglashttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110707-a-halal-markabol-jott-vissza-michael-douglas.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.