plasztikai műtét mellkisebbítés mellplasztika túlsúlyos
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A túlsúlyos nők nagyobb veszéllyel számolhatnak mellplasztika esetén, mivel a műtét több szövődménnyel járhat - hangsúlyozta az eddigi legnagyobb vizsgálatot végző munkacsoport.

Mind a műtéti beavatkozásra váró páciens, mind a plasztikai sebész közös érdeke, hogy ezt a kockázatot operáció előtt részletesen megbeszéljék. A plasztikai műtétekre jelentkezők közül sokan ugyanis elfelejtik, hogy ez a beavatkozás is műtét, melynek lehetnek szövődményei is.

Martin A. Makary és munkatársai 2002 és 2006 között hét amerikai államban végzett mellműtétek eredményeit tekintették át, és többek között a testsúly és a szövődmények gyakoriságának arányát is feljegyezték.

Thinkstock
Thinkstock

A páciensek négy százaléka volt kövér - vagyis testtömegindexük 30-nál magasabb. A vizsgált adatok között 2403 túlsúlyos nőt találtak, eredményeiket több mint hatezer normál testsúlyú páciens adataival vetették össze.

Az elhízottak 81 százaléka mellkisebbítő operáción esett át, a többiek a kebel formájának módosítása vagy éppen méretnövelés (négy százalék) miatt feküdtek kés alá. A normális testsúlyúak esetében a hasonló műtéteket követően 2,2 százalékban fordultak elő szövődmények, míg ez a kövérek esetében 18,3 százalékra ugrott. A részletes statisztikai értékelés szerint az elhízottak kebelműtétje szövődmények szempontjából csaknem tizenkétszer kockázatosabb.

A túlsúlyos csoportban elsősorban a gyulladás, a bakteriális fertőzés és a vérzés fordult elő lényegesen gyakrabban.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.