A nyári hőségben gyakran bekapcsolt klímaberendezések használata esetén nagy árat fizethetünk a hűvös áramlatért. Persze csak akkor, ha a berendezés tisztántartásáról megfeledkezünk.

Thinkstock

Még az elején leszögezzük, hogy a megfelelő módon, rendszeresen ellenőrzött és karbantartott eszközök természetesen nem terjesztenek veszélyes, akár halált okozó baktériumokat. Sőt, éppen a speciális szűrőalkatrészeiknek köszönhetően akár ki is szűrhetik a levegőben már jelenlévő kórokozókat. Így kifejezetten hasznos lehet a berendezés allergia esetén - ám ha elhanyagolt berendezés biztosítja egy épületben az elfogadható hőmérsékletet, akár halálos is lehet.

Milyen betegségeket okozhat?

1. Legionellózis

A betegséget a Legionella pneumophila család egyik baktériuma okozza, amely "normál" esetben a talajban, a vízben (a csapvízben is!) is megtelepedhet, és évekig élet- és fertőzőképes. Terjesztésében és tömeges megbetegedések előidézésében azonban a klímaberendezések a felelősek, egészen pontosan azzal, hogy a baktériummal fertőzött vizet porlasztva - így belélegezhetővé téve - juttatják a hűtött helyiségek levegőjébe.

A baktérium a légutakban, valamint a tüdőben okozhat heveny gyulladást, amely agresszív és gyors lefolyású lehet, és a fertőzés a tüdőbetegek, az idősek, a légúti megbetegedésben szenvedők, a dohányzók és alkoholproblémákkal küzdő emberek esetében magas arányban szedheti áldozatait.

A betegség kétnapos lappangási időszak után rendkívül magas lázzal és izomfájdalmakkal jelentkezik. Ezt száraz köhögés, nehezített légzés, akár hasmenés, később tudatzavaros állapot követheti, majd a tüdőt elborító gyulladás következtében akár halál is bekövetkezhet.

2. A betegség enyhébb változata a Pontiac-láz

Ebben az esetben a tünetek egy közepesen erős influenza tüneteivel egyeznek meg (izom- és izületi fájdalmak, hidegrázás, magas láz), de a legtöbb esetben "kezelhető" marad a betegség, és nem vezet halálhoz.

Thinkstock

Egyébként nagyon fontos tudni, hogy a Legionella baktérium-fertőzést nemcsak a légkondicionálók okozhatják, hanem minden olyan berendezés, amely vizet tárol és porlaszt, akár egy egyszerű szobai szökőkút is, vagy egy párásító berendezés, csak éppen ezek az eszközök nem okoznak tömeges megbetegedéseket, ellentétben a klímaberendezésekkel, amelyek egy épületen belüli összeköttetés esetén többezer légköbméter hűtéséről és ezernyi ember komfortérzetéről is gondoskodhatnak egyszerre.

3. Gomba-riadó

A klímaberendezés nedves közeget kínálhat a legkülönfélébb gombáknak. Ezek közül az egyik legismertebb és legveszélyesebb az aspergillózis. Spórája az orr- és arcüregekbe, valamint a tüdőbe veszi be magát, ahol napokon belül végzetes módon elszaporodhat.

Tünetei között szintén szerepel a nehézlégzés és a mellkasi fájdalom, de emellé még véres köpet is társul, illetve a gombás gócok (arc- és orrüregben) heves fájdalmat okozhatnak.

A gombás fertőzés gyakrabban égés okozta fekélyekben vagy sebekben szaporodik el, de ép, egészséges embereket is képes megtámadni, ám ha legyengült szervezettel találkozik, akár minden szervet érinthet a gombás fertőzés, beleértve az agyat, az agyhártyát is.

Az aspergillózis mellett azonban egyéb más gombák spórájával is találkozhatunk a klimatizált helyiségekben. Így, ha nem feltétlenül halál, de egy kellemetlen bőrfertőzés is lehet a hűsölés következménye.

4. Nátha, megfázás

Még csak baktérium sem kell ahhoz, hogy egy forró levegőjű utcáról belépve "megcsapjon" minket egy hűtött helyiség levegője, amely sokszor akár 15 fokkal is hűvösebb lehet, mint a kinn tomboló kánikulai levegő. Ideális esetben az a jó, ha a belső hőmérséklet folyamatosan alkalmazkodik a külső hőmérséklethez, és ahhoz képest maximum 4-6 fokkal hűti le a levegőt - hiszen ekkora enyhülés bőven elég a kellemes közérzethez. Legtöbb esetben azonban ennél sokkal alacsonyabbra állítják a helyiségek hőjét, amely következménye alapos meghűlés lehet.

Thinkstock

5. Izületi bántalmak

A gyorsan beszerezhető megfázás mellett azonban további veszélyeket rejt a tartósan alacsony hőmérséklet, főleg akkor, ha az áramló, hideg levegő éppen a nyakukba vagy a végtagokra irányul. Ebben az esetben ugyanis akár komoly izületi gyulladást is beszerezhetünk.

Hogyan?

A hideg hatására az erek beszűkülnek, és nem juttatnak elegendő oxigént a szövetekhez, amelyek emiatt károsodnak. Ha ez valóban tartósan fennálló helyzet, komoly, helyre nem hozható sérüléseket szenvednek a szövetek, és nem mellesleg jó tudni, hogy az izületi gyulladások minden esetben nagy fájdalommal járnak.

Természetesen nagyon sokszor esélyünk sincs arra, hogy mi irányítsuk, vagy állítsuk be a klímaberendezés paramétereit, vagyis tőlünk teljesen függetlenül kapunk a nyakunkba hideget-meleget, baktériumokat és gombát.

Mit tehetünk?

Kerüljük a berendezés alatti tartózkodást, vagyis hogy soha ne áramoljon közvetlenül ránk a klíma árasztotta levegő, és jó, ha tudjuk, hogy munkahelyünkön jogunk van tudni, milyen időközönként ellenőrzik a berendezést.

6 pszichés ok, ami gerincsérvhez vezethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110809-6-psziches-ok-ami-gerincservhez-vezet.html Testébe zárva él az agyérgörcs miatt lebénult édesanyahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110721-testebe-zarva-el-az-agyergorcs-miatt-lebenult-edesanya.html Szolárium okozta a halálát - 39 évesen halt meg a háromgyermekes édesanyahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110627-szolarium-okozta-a-halalat-39-evesen-halt-meg-a.html Bevallotta: a szex miatt ilyen karcsú a csinos színésznő!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110729-a-gyakori-szex-miatt-ilyen-karcsu-kim-cattrall.html Éjszakánként leveszi a fülét, úgy alszik - Bőrrákos lett a napimádó nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110729-borrak-miatt-veszitette-el-fulet-a-napimado.html Tetszik a fiúknak a 204 cm-es kamasz lány - Ő a legmagasabb brit lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110726-204-cmes-a-legmagasabb-brit-kamaszlany.html Végzetes állapotban a kisfiú! Több mint 20 tumor van a testébenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110726-tobb-mint-husz-daganat-miatt-eletveszelyben-a-keteves-kisfiu.html Kasza Tibi klausztrofóbiás lett egy gyermekkori liftes kaland és egy csíkos póló miatthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110722-kasza-tibi-klausztrofiobiaban-es-panikbetegsegben-szenved.html Világrekord! 34 ujjal született egy indiai kisfiúhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110727-vilagrekord-34-ujjal-szuletett-egy-indiai-kisfiu.html Hibernálás: 5 millió forintért te is életre kelhetsz pár 100 év múlvahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110728-hibernalas-5-millio-forintert-te-is-eletre-kelhetsz-par-100.html 8 probléma, amire a vizelet jelent megoldásthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110722-8-problema-amire-a-vizelet-jelent-megoldast.html