Ingerlékenység, alvászavarok, fejfájás - Meglepő ok a hátterében

Forrás: Shutterstock -
alvászavar feszültség elektromágneses sugárzás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha esténként nehezen alszol el, éjszaka forgolódsz, napközben pedig ingerlékenységgel küzdesz, nem biztos, hogy a munkahelyi stressz az oka. Könnyen lehet, hogy a lakásod a felelős a problémákért.

Napjainkban már szinte alig találni olyan embert, akinek nyugalomban, idegeskedés nélkül telnek a mindennapjai. Ha az élet egyik területén gördülékenyen haladnak a dolgok, akkor a másikon akadhatnak problémák. Az azonban, hogy ki hogyan kezeli a stresszes helyzeteket, nagyban függ az általános egészségi állapottól, valamint attól, hogy milyen minőségűek az alvással töltött órák. Éppen ezért kell arra törekedni a lakás berendezésekor, hogy a hálószoba tényleg a nyugalom és a kikapcsolódás kis szegletévé váljon, ahol kellemesen fel lehet töltődni - többek között azzal, hogy kizárod az elektroszmogot a hálószobából. Ez a rejtett egészségkárosító ugyanis sok baj forrása lehet.

Thinkstock
Thinkstock


Hosszú és rövid távú negatív hatások

Az elektroszmogról magasfeszültségű villanyvezetékek, transzformátorok, különféle adó-vevő antennákkal kapcsolatban lehetett hallani korábban. Ez a megfoghatatlan, láthatatlan, alattomos szféra a hálószobádban is könnyen jelen lehet, így okozva hosszú távon problémákat.
A pihentető alvás ugyanis rendkívül fontos, hiszen ilyenkor regenerálódnak a sejtek, ekkor kerülnek feldolgozásra a napi élmények. Ha bármilyen okból kifolyólag ez nem történik meg úgy, ahogy kellene, hosszú távon kiütközhet a dolog, és egyszer csak a szervezeted bedobja a kulcsot - betegség vagy kimerültség, idegi problémák formájában.

Az elektroszmog közvetlen hatásaiként egyaránt felléphetnek neurológiai problémák, szívbetegségek, szívritmuszavarok, de emésztőrendszeri vagy akár nőgyógyászati gondok is jelentkezhetnek, mint amilyenek a fogantatási nehézségek.

Kerüld az elektromos berendezéseket a hálóban!

A hálószobában a televízió, a konnektor, a rádiós ébresztő, a mobil, de még az éjjeli lámpa kisugárzása is mind megteremtheti az elektroszmogot. Na meg persze a kevésbé látványos dolgok is, mint például a falban meghúzódó elektromos vezetékek. A feszültség alatt lévő vezetékek és eszközök ugyanis elektromos erőteret alakítanak ki, felgerjesztve ezzel a falakat, sőt, akár az ágyadat is. Leggyakrabban könnyűszerkezetes házak, tetőtéri lakások esetében, valamint fafödémek és habosított építőanyagok használata mellett alakul ki fokozottabban a jelenség.

Thinkstock
Thinkstock

Nézd meg, hogy ki segíthet neked a leghatékonyabban!

Az, hogy az ágyad környékén mekkora az elektromos térerősség, szakember segítségével deríthető ki a legpontosabban. Bár ha tényleg problémáid vannak az alvással és az éjszakai nyugalommal, számíthatsz arra, hogy az elektroszmog okozza a problémákat. Speciális műszerrel felkutatható a szmog forrása és mértéke, és csak ezután lehet tényleg hatékony megoldásokat találni - ugyan az is ér már valamit, ha éjszakára kihúzod az elektromos kütyüket, és a mobilt is kint hagyod a nappaliban.


Az olyan csodaeszközöknek pedig, amelyek könnyedén megszüntetik vagy semlegesítik ezt az elektromos erőteret, jobb, ha nem dőlsz be. A szakemberek véleménye szerint ugyanis ilyen nem létezik, hiszen egyedi felmérés után lehet csak meghatározni azt, amivel és ahogyan a leghatásosabban tehetsz a nyugodt, pihentető éjszakáidért.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.