Audrey Hepburn, az Álom luxuskivitelben ikonikus sztárja törékeny testalkatáról volt híres. Tündéri szépsége azonban valójában egy életen át tartó betegeskedést palástolt, ami 63 évesen bekövetkezett halálához vezetett.

AFP/Photo12


Dr. Nessa Carey azonban most azt állítja, hogy a színésznő génjeit alapvetően megváltoztatta a náci megszállás alatt álló Hollandiában kamaszkorában elszenvedett éhezés. A szakértő szerint ez az összefüggés az elégtelen táplálkozás és a genetikai egyensúly megbomlása között azt is megmagyarázhatja, miért szenvedünk egyre gyakrabban a modern egészségügyi rendellenességektől, például az elhízástól és a cukorbetegségtől.


A holland bárónő és angol bankár gyermekeként született Hepburn éppen Hollandiában tartózkodott, amikor Hitler csapatai megszállták az országot. Súlyos szenvedések közepette maradt életben, miután bátyját munkatáborba hurcolták, nagybátyját és unokatestvérét pedig kivégezték. 1944 novembere és 1945 májusa között, ami "a téli éhínség" néven vonult be Hollandia történelmébe, ő is éhezett. Az akkor 16 esztendős Audrey tulipánhagymával csillapította éhségét - fűből kellett kenyeret sütniük. A háború utolsó napjaiban egy pincében rejtőzött el a nácik elől.

Irigylésre méltóan karcsú volt - senki nem sejtette, miért

Hepburn karcsúsága nem egy sztárdiéta következménye volt, hanem annak a sárgaságnak, anémiának, légzőszervi rendellenességeknek és krónikus vérbetegségeknek a következménye, amelyek akkoriban alakultak ki nála. Miután egész életében némán szenvedett ezektől a betegségektől, végül 1993-ban hunyt el, két hónappal azután, hogy vastagbéldaganattal megműtötték. Életfilozófiáját a következő kijelentéssel foglalta össze: "Miután évekig a németek uralma alatt éltünk, megesküdtünk, hogy soha semmiért nem fogunk többet panaszkodni."

Most a Zsidó Nyári Fesztiválra nyerhetsz jegyeket a Facebook oldalunkon!


AFP/Photo12


Az étrend megváltoztathatja a gének működését

Dr. Carey, a londoni Imperial College biológiaprofesszora most könyvében azt állítja, hogy Hepburn betegségeit azok a genetikai változások eredményezték, amelyeket szörnyű gyermekkori táplálkozása okozott. Ezeket a változásokat az epigenetika új tudománya deríti fel. Egyre inkább megértjük, hogy nem csupán születünk bizonyos génekkel, amelyek előre be vannak programozva egész életünkre, hanem számos gént a környezetünk és a táplálkozásunk epigenetikailag megváltoztathat. E folyamat be- illetve kikapcsolhatja a géneket, vagy megváltoztathatja a működésüket.


Hepburn esete nem az egyetlen, a háború óta a téli éhínség több ezer áldozatát vizsgálták. A tökéletes holland adatrögzítésnek köszönhetően már több mint öt évtizede követik nyomon ezeket az embereket, és az adatok létfontosságú részleteket fednek fel a rossz táplálkozás okozta súlyos károsodásokról.

A kutatások azonban nem csak elkeserítő hírekkel szolgáltak. Az is kiderült, hogy az étrend apró változtatásai révén megvédhetjük magunkat és utódainkat a veszélyes epigenetikai módosulásoktól. Egy új kutatás például azt mutatja, hogy azok az édesanyák, akik B-vitaminban gazdag étrendet követnek, csökkenthetik gyermekeik gyomor-, vastagbél- és végbéldaganat kockázatát.

Talán az ősi mondás, "Az vagy, amit megeszel", nem egészen pontos. Talán azok is vagyunk, amit a szüleink és a nagyszüleink megettek.


Megható szerelmi történet: három hét alatt az ujjai köré csavarta szerelmét a torz arcú nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110830-megtalalta-szerelmet-a-torz-arcu-no.html "Tiéd a testem, ha megvédesz" - Szexuális élet a női börtönökben (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110822-tied-a-testem-ha-megvedesz-szexualis-elet-a-noi.html Hirtelen rosszul lett a világhírű énekes - kórházba szállítottákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110829-hirtelen-rosszul-lett-a-vilaghiru-enekes-korhazba-szallitottak.html Kés alá fekszik! Feszesebb melleket akar a magyar showmanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110826-feszesebb-mellekeket-akar-gaspar-gyozo.html Egyre hatalmasabbra nő az óriáslábú nő végtagja - közel 100 kghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110826-egyre-hatalmasabbra-no-az-oriaslabu-no-vegtagja-kozel-100.html Sokkot kaptak a szülők: fogakkal született egy kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110824-sokkot-kaptak-a-szulok-fogakkal-szuletett-egy-kislany.html 3 és fél órás műtét után gyönyörű lett a bohócorral született kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110824-3-es-fel-oras-mutet-utan-gyonyoru-lett-a-bohocorral.html Amikor befagy az arc - A scleroderma 10 tünetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110822-amikor-befagy-az-arc-a-scleroderma-10-tunete.html Furcsa diétával őrzi bomba alakját Eva Mendeshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110812-tesztaval-es-kenyerrel-dietazik-eva-mendes.html Nemi szerv nélkül született babákhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110818-nemi-szerv-nelkul-szuletett-babak.html