Torz arccal született mindkét kislány - Anyukájuk betegségét örökölték

koponyaműtét torzszülött születési rendellenesség örökletes betegség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Amikor Rebecca Cornell és férje, Mark családot akartak alapítani, szörnyű erkölcsi dilemmával találták szembe magukat: a 33 éves asszony ugyanis arcdeformitást okozó Treacher Collins-szindrómával született, amit nem akart átörökíteni a gyermekeire.

Rebeccát sokat csúfolták iskolás korában a kinézete miatt. A gyerekek sikítoztak, és úgy csináltak, mintha megijednének tőle, amikor meglátták. Nem akarta, hogy gyerekeinek is ugyanezt kelljen átélniük. Nem volt más választása tehát, a lombikbébi módszerhez kellett folyamodnia. Többször is megkísérelték az úgynevezett beültetés előtti genetikai diagnózist (PGD), melynek során még a méhbe történő beültetés előtt genetikailag megvizsgálják az embriót, de a kezelés háromszor is kudarcot vallott. Rebecca így természetes úton esett teherbe.

Amy 2009 áprilisában, Laura pedig tavaly júniusban született, és mindketten örökölték édesanyjuk betegségét. Rebecca elmondta, hogy bár mindent megtett az ellen, hogy lányai örököljék a szindrómát, úgy tűnik, ez volt a sorsuk. "Meg kell tanítanom nekik, hogyan birkózzanak meg a megjegyzésekkel, és meg kell mutatnom nekik, hogyan élhetnek normális életet, úgy, mint én" - mondja az édesanya.

Northfoto
Northfoto



Rebecca a betegség enyhébb formájával született, mint két lánya, ennek ellenére gyerekkorában súlyosan befolyásolta a kór az életét. Az évek során több műtétet is végeztek az arcán, ami sokat javított a külsején.

2001-ben ismerkedett meg Markkal, és amikor egy év múlva családot akartak alapítani, felmerült egy probléma: nem akarta, hogy gyermekei örököljék betegségét. Ezért először megpróbálkoztak a lombikbébi módszerrel, de a technika nem vált be nála. Három kezeléssel is megpróbálkoztak, de mindegyik kudarcot vallott, ezért úgy döntöttek, hogy természetes úton próbálkoznak. Egy hónap múlva Rebecca teherbe esett. A vizsgálatok kimutatták, hogy a magzat Treacher Collins-szindrómában szenved. Az édesanyát bűntudat gyötörte, de hiába próbálkoztak kitartóan a lombikbébi eljárással, mégis a természetes módszer vált be.

Amy egészséges testsúllyal, de fül nélkül, hiányzó arccsonttal született, és az első hét hétben csövön át kellett táplálni. Az orvosok közölték a szülőkkel, hogy a gyermek nem fog tudni járni és beszélni. Amy azonban meghazudtolta a jóslatokat: kilenc hónapos korában már járt, és beszélni és enni is tud. Igazi csoda.

Tavaly Rebecca újra teherbe esett, és júniusban megszületett Laura, akiben szintén kimutatták a betegséget.

Az édesanya még mindig nem biztos abban, hogy helyesen cselekedett, de abban bízik, hogy a műtéti technikák sokat fejlődtek saját gyermekkora óta, és a lányok részesülhetnek ezek áldásaiban. Nehéz lesz neki végignézni, hogy az emberek megjegyzéseket tesznek rájuk, de megpróbálja arra tanítani őket, hogy ne figyeljenek oda ezekre. Rebecca célja az, hogy olyan magabiztossá nevelje őket, mint ő maga.

"Mindig ott lesznek egymásnak. Azt szoktuk mondani magunknak, hogy sokkal rosszabbul is végződhetett volna. Mivel a lombikbébi módszer nem vált be, az volt a sorsuk, hogy ilyenek legyenek. Most pedig semmit sem változtatnék meg rajtuk, mivel akkor nem lennének azok, akik" - mondja Rebecca.

Mi lakik a köldöködben? Egy szexi testrész, ahol 1400 féle baktérium tanyázhat!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110712-akar-1400-fele-bakterium-is-elhet-a-koldokodben.htmlVeszélyes a mellkisebbítő műtét a túlsúlyos nőknekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110718-nagy-kockazattal-jar-a-tulsulyos-noknek-a-mellkissebbites.htmlMilyen lesz a plasztikai sebészet a jövőben?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110718-a-plasztikai-sebeszet-multja-es-jovoje.htmlKétszer hajtott át a feleségén egy 85 éves autóshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110718-ketszer-hajtott-at-a-felesegen-egy-85-eves-autos.htmlKét nap különbséggel születtek meg az ikrekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110715-ket-nap-kulonbseggel-szuletett-meg-egy-ikerpar.htmlBevallotta: a szex miatt ilyen karcsú a csinos színésznő!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110729-a-gyakori-szex-miatt-ilyen-karcsu-kim-cattrall.htmlTetszik a fiúknak a 204 cm-es kamasz lány - Ő a legmagasabb brit lányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110726-204-cmes-a-legmagasabb-brit-kamaszlany.htmlKasza Tibi klausztrofóbiás lett egy gyermekkori liftes kaland és egy csíkos póló miatthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110722-kasza-tibi-klausztrofiobiaban-es-panikbetegsegben-szenved.htmlVilágrekord! 34 ujjal született egy indiai kisfiúhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110727-vilagrekord-34-ujjal-szuletett-egy-indiai-kisfiu.htmlHibernálás: 5 millió forintért te is életre kelhetsz pár 100 év múlvahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110728-hibernalas-5-millio-forintert-te-is-eletre-kelhetsz-par-100.htmlLátni lehetett, hogy életveszélyben Amy Winehouse - A drogfüggőség jeleihttp://www.life.hu/legykepben/20110729-latni-lehetett-hogy-eletveszelyben-amy-winehouse-a-drogfuggoseg-jelei.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.