Csak most, 59 évvel a halála után derült fény arra, hogy a méhnyakrákban szenvedő Evita koponyáján lobotómiai beavatkozást végeztek 1952-ben, a halála előtt - olvasható a The Telegraph oldalán. Az argentin first lady vélhetőleg azért vállalkozott a műtétre, hogy csökkenjenek a daganatos betegség miatt egyre súlyosbodó fájdalmai.


Eva Peronon az argentin Cuyo, valamint az amerikai Yale egyetem kutatói szerint lobotómiai beavatkozást végeztek röviddel halála előtt. Az eljárás során lyukat fúrnak a koponyába, hogy az agyban lévő idegpályákat különválasszák. Evita 1952 nyarán áttétes méhnyakrákban halt meg, életének utolsó hónapjait kibírhatatlan fájdalmak keserítették meg.


AFP


Daniel Nijensohn argentin idegsebész elmondása szerint a lobotómiás beavatkozás utáni kutatások 2005-ben kezdődtek meg, miután nyilvánosságra került egy interjú egy magyar származású idegsebésszel, George Udvarhelyivel. Az orvos, aki azóta már elhunyt, azt állította, hogy ő részt vett 1952 júniusában egy prefrontális lobotómián, amelyet Juan Peron argentin miniszterelnök feleségén végeztek. A kutatók úgy gondolják, a műtétet James L. Poppen, híres amerikai sebész végezte, aki "a Nagy Lobotomista" gúnynevet kapta, mivel ő volt ennek az orvosi beavatkozásnak az úttörője, az egy évvel ezelőtt elhunyt magyar származású George Udvarhelyi pedig segédkezett a műtét alatt.

Daniel Nijensohn egészen biztos abban, hogy az akkor 33 éves Evita alávetette magát ennek a műtétnek, de mint elmondta, csakis a holttest exhumálása szolgálhatna teljes bizonyossággal. Az exhumálásra azonban nem sok esély van: Argentínában a mai napig hősként tisztelik Eva Peront, sírja máig zarándokhely.
 


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


15 hónapos kislány mentette meg az anyukája életéthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110902-15-honapos-kislany-mentette-meg-az-anyukaja-eletet.html Torz arccal született mindkét kislány - Anyukájuk betegségét örököltékhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110902-mindket-kislany-orokolte-az-anya-arcdeformitast-okozo-treacher-collinsszindromat.html 39 alkalommal diagnosztizálták félre - Nem vették észre, hogy halálos beteghttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110902-39-alkalommal-diagnosztizaltak-felre-nem-vettek-eszre-a-tudorakot.html 5 lelki ok, ami parlagfű-allergiát okozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110829-parlagfu-allergia-lelki-okai.html Folyamatosan veszélyben az élete: képtelen izzadni a kislányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110901-folyamatosan-veszelyben-az-elete-keptelen-izzadni-a-kislany.html "Azok nem mi vagyunk, akik a nőket kapják" - Genfben rúgták a gólokat a cukorbeteg gyerekekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110901-azok-nem-mi-vagyunk-akik-a-noket-kapjak-genfben.html Betegsége miatt volt csodaszép Audrey Hepburn?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110831-betegsege-miatt-volt-csodaszep-audrey-hepburn.html Megható szerelmi történet: három hét alatt az ujjai köré csavarta szerelmét a torz arcú nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110830-megtalalta-szerelmet-a-torz-arcu-no.html "Tiéd a testem, ha megvédesz" - Szexuális élet a női börtönökben (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110822-tied-a-testem-ha-megvedesz-szexualis-elet-a-noi.html