Damu Roland Stohl András börtön Stadler József alkalmazkodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Néhány héten belül becsukódhat a zárkaajtó két, a közönség szeretetét és figyelmét élvező színész mögött is. Stohl Andrásra 10 hónap, Damu Rolandra 6 év letöltendő börtönbüntetés vár. Kérdés, vajon hogyan lesznek képesek alkalmazkodni a megváltozott élethez. Hogyan viseli ezt majd a bezártságot, a kereteket, szabályokat egyébként is nehezen tűrő lélek?


Stadler József, aki már megjárta a hadak útját



Szólj hozzá: Állami vagy fizetős óvoda?


Fotó: Szabó Balázs [origo]
Fotó: Szabó Balázs [origo]


A legfontosabb: felismerni az írott és az íratlan szabályokat

Stadler József szerint a legfontosabb, hogy alkalmazkodni kell. Nagyon tudatosan. Alkalmazkodni a szabályokhoz, a többi rabhoz, a fegyőrökhöz, az írott és íratlan törvényekhez. Minél gyorsabban méri fel egy új rab a környezetét, és minél gyorsabban simul bele, annál könnyebb lesz felvenni a börtönlét monoton ritmusát. Aki lázad a helyzet ellen, aki tiltakozik, annak minden napja pokol lehet.

A hierarchiába való betagozódás az első feladat. És a börtönben a külvilági pozíciók keveset számítanak, néha inkább csak olaj a tűzre, ha valaki a külső kapcsolataival, az addig elért eredményeivel vagy a pénzével akar a börtönfalakon belül pozíciót, nevet szerezni. A puszta erő is kevés lehet. Ne várjon senki sportszerűséget egy konfliktus esetén odabenn. És mindenki legyőzhető. Vagy így, vagy úgy.

El kell felejteni, ki voltál a külvilágban

A sors trükkösen rendezi át mindenki életét a börtönben, és jó, ha hamar elfelejtik, kik is ők valójában a külvilágban, még akkor is, ha valójában nem adják fel saját személyiségüket. Ott benn csak az számít, mennyire tudnak majd együttműködni a másikkal, attól függetlenül, hogy az a másik a külső világban hol, a társadalom melyik lépcsőfokán helyezkedik el.

A belső rendhez és a körülményekhez való alkalmazkodás valószínűleg egyik legnehezebb feladata az lehet számukra, hogy minden pillanatot meg kell osztani a többiekkel. Hogy egy légtérben esznek, ürítenek, tisztálkodnak. Ez utóbbi, egy másképp nevelődött ember számára pokolian megalázó lehet az első időszakban. Hogy a többiek mindent látnak, hallanak, szagolnak, ami a közös térben történik, hogy az élettel járó zajokhoz nincs meg a szükséges magány.

Stohl könnyebben alkalmazkodik majd?

Ugyanakkor nem kell feltétlenül rettegni a börtönléttől, hiszen nagy valószínűséggel nagyon hamar ki fog alakulni az a kör a két színész körül, amelyben majd megtalálják a helyüket, bár Stadler József Stohl Andrásnak sokkal nagyobb esélyt ad az egészséges "túlélésre". Nemcsak azért, mert sokkal kevesebb időt kell majd a rácsok mögött töltenie, hanem azért is, mert szerinte Stohl hamarabb fog idomulni a környezetéhez: kevésbé konfliktuskereső alkat, mint Damu Roland, és odabenn nem feltétlenül szerencsés a hangoskodás, a kihívó, fölényes magatartás.

Minden benn töltött nap iszonyatos veszteség

Stadler József szerint, aki még nem volt benn, és nem tapasztalta, az nem tudja, milyen hosszú tud lenni tíz hónap a börtönben. A börtön falain belül töltött minden egyes nap iszonyatos nagy veszteség. Stadler szerint a két színésznek az lesz a legnehezebb, hogy a családjuktól távol kell majd eltölteniük a napokat. Minden más háttérbe szorul addig, amíg ezt nem tudják tompítani a lelkükben. Ezzel minden rabnak meg kell küzdenie a bezártság, a monotónia és az ismeretlentől való félelem mellett.

Nincs mindig verekedés


Végh József kriminálpszichológus véleménye szerint is a legfontosabb az alkalmazkodás. Fontos, mennyire képes adaptálódni a bekerülő elítélt a börtön szűk kereteihez, a szokásokhoz és a hierarchiához.

A sztereotípiák azonban, amelyek a börtönéletet nem tapasztalt emberek gondolkodásában élnek, nem teljesen igazak, vagyis nem kell feltétlenül hangoskodó, örökké verekedésbe bonyolódó rabokat magunk elé képzelni, mert a bent élők sem akarnak konfliktusos életet. Az azonban biztos, hogy a betagozódásra képes, konfliktuskerülő személyiség hamarabb belesimulhat a környezetébe, és kevesebb lelki sérülést, karcolást szed össze, mint az, aki képtelen elfogadni a helyzetet és a körülményeket.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a börtönök helyzete, a körülmények jelentős változásokon mentek át az utóbbi időben, és ha minden börtönben még nem is, az újabb építésűekben már elkülönített helyiségben intézhetik intim dolgaikat az elítéltek.



Tipp! Meztelenre vetkőztek a villalakók! Kattints a képgalériáért! (18+)


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.