érzelmi fejlődés izom párkapcsolat trauma gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Adonisz-komplexus a mai kor egyik égető problémája. Az anorexia inverzéről, a férfiak körében egyre gyakoribb testdiszmorfiás zavarról beszélünk, ami akár végzetes következményekkel is járhat az áldozatokra nézve. Lássuk, mi okozza a problémát!

Thinkstock
Thinkstock

Aktuális feketebárányunk tehát egy görög félistenről, Adoniszról kapta a nevét, akiről köztudott, hogy irigylésre méltó adottságokkal rendelkezett. Csodálatos testű, szép, jóképű, vonzó férfi volt, olyannyira, hogy simán elcsábította Aphroditét is. Jól tudjuk, a mai kor férfijainak is fel van adva a lecke: ha igazán vonzóak akarnak lenni, valahogy szert kellene tenniük egy ilyen adoniszi testre. A genetika varázsának köszönhetően sajnos ez a lehetőség csak keveseknek adatik meg. Vannak, akiket ez a helyzet cseppet sem visel meg. Másokat bosszant a dolog, így ők különböző tuningeszközökhöz folyamodnak: gyúrni járnak, fodrászt, kozmetikust, stylistot keresnek, tömegnövelőt szednek. És vannak azok a férfiak, akiknek a tökéletes test iránti vágy egy az egyben felemészti az életét. Na, ők az Adonisz-komplexusban szenvedő férfiak.

A zavarral Harrison G. Pope foglalkozott behatóan. Publikációi szerint az említett komplexus áldozatai mindent megtesznek az izmosodásért, rengeteg időt töltenek az edzőteremben, fegyelmezett edzéstervet tartanak, hormonokkal, illegális szerekkel operálnak, félelmetes tempóban diétáznak, gondolataik pedig állandóan a testükön járnak. Minden szabad agykapacitásukat a kalóriaszámlálgatás, a hízás okozta stressz és aggodalom, a tökéletes test iránti vágyakozás köti le.

Thinkstock
Thinkstock

Sokuk rendszeresen tiszteletét teszi a plasztikai sebésznél, szívesen vállalkozik zsírleszívásra, fogfehérítésre, hajátültetésre. Nyilvánvaló, hogy a saját testtel való kényszeres foglalkozás komoly rizikóval jár. Ezek a férfiak gyakran elhanyagolják társas és párkapcsolatukat, sokuk hamar munkanélkülivé válik, hiszen ezekre a "luxustevékenységekre" már nem jut ideje a test(sz)építés mellett. És persze nem szabad elfelejtkeznünk a szervi kockázatokról sem: a kóros kalóriaszámlálgatás, a mesterségesen bevitt hormonok, doppingszerek káros hatása és a szigorú edzésterv komoly terhet jelent a szervezetüknek.

Mindezek tükrében felmerül a kérdés: mégis miért alakul ki az Adonisz-komplexus? Milyen pszichogén tényezők űzik a férfiakat a kényszeres testépítés felé?

1. Gyermekkori traumák

A gyermekkorban traumatizált kisfiúk felnőtt férfiként könnyen válhatnak az Adonisz-komplexus áldozataivá. Hiszen az akkor elszenvedett fizikai vagy szexuális bántalmazáshoz a gyengeség, vétlenség érzése társult. Felnőve épp a hatalmas izmokkal és a nagy fizikai erővel igyekeznek bizonyítani önmaguk és a külvilág felé: már nem bánthatja őket senki.

2. Érzelmi elutasítás

A szó szoros értelmében ezek a szülők nem verik a gyereket. Ugyanakkor sem idejük, sem energiájuk arra, hogy vele és az érzéseivel foglalkozzanak. Az ilyen családokban élő gyerekeket érzelmileg elhanyagolják: senki nem szeretgeti, öleli meg őket, nem olvasnak nekik esti mesét, nem kérdezhetnek, senki nem kíváncsi az élményeikre, és nem kapnak jóéjt puszit. Az érzelmi elutasítás fájdalma később akár a saját testtel való kényszeres foglalkozásban is megnyilvánulhat.

Thinkstock
Thinkstock

3. Gyermekkori adottságok

Aki kisfiúként gyakran átélte azt a fajta megaláztatást, hogy a nagyfiúk minden reggel megruházzák, elszedik a zsebpénzét és kinevetik, amiért vékonyka, törékeny alkata van, vagy éppen mert alacsony, az komoly lelki sérüléseket szenved el. Ezt felnőttkorában akár kóros bizonyítási vággyal is kompenzálhatja majd.

4. Torz testkép

A betegeknél alapvető probléma mutatkozik a saját test észlelése terén. Kicsinek, vékonykának, gyengének látják magukat a tükörben. Akkor is, ha mások szerint már most is túl izmosak.

5. Hormonok

A szerotonin egy hormon, mely befolyásolja az étvágyunkat, szerepet játszik a szexualitásunkban, de meghatározza a hangulatunkat is. Elégtelen működése pedig az Adonisz-komplexus kialakulásával is összefüggésbe hozható.

6. Kulturális tényezők

Ahogy az anorexia esetében, így itt sem szabad szó nélkül hagynunk azt a bizonyos környezeti hatást, ami megállás nélkül sutyorogja az arra nyitott fülekre, hogy az "igazi" férfi: jóképű, karcsú, kocka hasú, nagy bicepsze van, hófehérek a fogai és dús haja van.

Ikertestvére daganatként nőtt a kis Barbarábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-ikertestvere-daganatkent-nott-a-kis-barbaraban.htmlSorozatsztár csodálatos képességgel: Marilu Henner képtelen felejtenihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111004-sorozatsztar-csodalatos-kepesseggel-marilu-henner-keptelen-felejteni.html7 híresség, aki legyőzte a mellrákot!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110930-7-hiresseg-aki-legyozte-a-mellrakot.htmlCsodaszer? Soha nem gondolnád, mi mindenre jó a botox!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110921-csodaszer-soha-nem-gondolnad-mi-mindenre-jo-a-botox.htmlHogyan segít az agykontroll a gyógyulásban?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110920-hogyan-segit-az-agykontroll-a-gyogyulasban.htmlBipoláris hírességek - betegségük lehet a kreativitásuk kulcsa?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110915-bipolaris-hiressegek-ez-lehet-a-kreativitasuk-kulcsa.htmlÉld át velünk! Ilyen érzés egy óra hipnózisbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110907-eldd-at-velunk-ilyen-egy-ora-hipnozisban.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.