Érdekel, milyen a valós egészségi állapotod? Kíváncsi vagy rá, milyen mértékben öregszel? Te tudod, mi az a biológiai életkor? Herczeg Zoli vállalkozott egy egészségtesztre, és igencsak meglepő eredményeket kapott.

Thinkstock

Először is öntsünk tiszta vizet a pohárba. A szám, hogy pontosan hány év, nap és óra telt el a születésünk óta, a kronológiai korunkat mutatja. Erre hivatkozunk a népszámláláskor, ennyi gyertya kerül a tortánkra, ez kerül az adatlapokra minden egyes regisztráció során. Az alapvető elképzelés sokáig az volt, hogy a kronológiai kor előrehaladtával testünk egyenes arányban öregszik. Tehát az öregedés folyamatában mindegyikünk szervezete negatív élettani folyamatokon megy keresztül: izmaink elgyengülnek, csontjaink törékennyé válnak, látásunk romlik, ahogy kognitív funkcióink is. A tudomány mai állása szerint azonban ez nem így van. Vannak, akik kronológiai koruk dacára fiatal biológiai - azaz valós korral rendelkeznek. Első blikkre azt hinnénk, ők azok, akik minden nap sportolnak, egészségesen táplálkoznak, és kerülik az alkoholt, na meg az egyéb élvezeti cikkeket. Aztán szembejön az élő ellenpélda.A 39 éves Herczeg Zoli, aki saját bevallása szerint a rock'n'roll életforma híve, biológiai korát egy teszt mégis épp 24 évben állapította meg. A megdöbbentő adat tekintetében minket is izgat a kérdés, valójában mi is az a biológiai kor, mégis mennyire függ az életvitelünktől, és hogy milyen tesztekkel vizsgálható hitelesen. A szakértők a kíváncsi és egészségtudatos személyek számára dolgozták ki a biológiai kor mérésére alkalmas teszteket.


http://herczegzoltan.freeblog.hu

Lássuk a néhány alapkérdést a biológiai életkorral kapcsolatban!

1. Mi is az a biológiai életkor?

A teszt kitöltője a kiértékelés után teljes képet kaphat arról, milyen a biológiai életkora. Hogy mit is jelent ez a fogalom? A biológiai életkorunk azt mutatja, milyen állapotban vannak a sejtjeink és szervezetünk az öregedés folyamatában. Ha a biológiai korunk alacsony a kronológiaihoz képest, minden esélyünk megvan a szép, hosszú, egészséges életre.

2. Mi alapján határozható meg a biológiai korunk?

A biológiai életkort a vázrendszerünk állapota, belső szerveink működőképessége, érzékszerveink aktivitása, bőrünk állapota, hidratáltsága, izmaink tömege, a testzsírszázalékunk és természetesen pszichés állapotunk határozza meg.

3. Milyen módszerek léteznek a mérésre?

Léteznek egyszerű, önkitöltős, online tesztek is, az igazán komoly "mérőeszköz" pedig a DNS-vizsgálat. Az általunk választott módszer a biorezonancia elvén alapul. Néhány perc a speciális "mérlegünkön", és már meg is vannak testünk legfontosabb paraméterei.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!Thinkstock

4. Mit mér a teszt?

A Zoli által választott teszt a test tízféle paraméterét vizsgálja. Többek közt a csontsűrűséget, az izomtömeget, a testzsírszázalékot, hidratáltságot, a zsigeri zsír mértékét is. Minden mért adat összeadódik, és közös átlaguk alapján számolható ki a biológiai kor.

5. De akkor mi van ezzel a meghökkentő adattal?

Az alapkoncepció az, hogy a fitt, egészséges életet élő személyek biológiai kora általában magasabb, mint az egészségtelenül táplálkozó, rendszeresen dohányzó vagy nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztó társaiké.

Ezzel szemben Zoli meglepően fiatal biológiai kora érdekes gondolatoknak ad táptalajt. Az eredmény minden bizonnyal a választott módszer bakijának tudható be: átlagolja a test legfontosabb adatait. Tehát lehet, hogy önpusztító életet élünk, de ez az izmainkon, csontjainkon (még) nem látszik meg. Vagyis a sejtszinten már jelentkező problémát egy erős, alapvetően izmos, fiatal szervezet esetében elmossa a többi testadat pozitívuma.
6. Tippek?

A biológiai korunkat épp úgy meghatározhatja a génállományunk, mint a társadalmi helyzetünk vagy az életmódunk. Ha alacsony biológiai korra gyúrunk, annyit tehetünk, hogy megpróbálunk aktív, egészséges életet élni, sokat mozogni és kevesebb időt tölteni a tévé előtt.
Pajzsmirigybetegsége miatt ilyen karcsú Dannii Minoguehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-pajzsmirigybetegsege-miatt-ilyen-karcsu-dannii-minogue.html Amitől a nők szerelmesek, a férfiak pedig szexfüggők lesznekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110901-oxitocin-a-hormon-amitol-a-nok-szerelmesek-a-ferfiak-szexfuggok.html A férfi, aki csak a saját izmos testét szeretihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-a-gyermekbantalmazas-adoniszkomplexushoz-vezet.html Ikertestvére daganatként nőtt a kis Barbarábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111011-ikertestvere-daganatkent-nott-a-kis-barbaraban.html Egy gyakori lelki trauma, ami hajhullást okozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111010-egy-gyakori-lelki-trauma-ami-hajhullast-okoz.html Sorozatsztár csodálatos képességgel: Marilu Henner képtelen felejtenihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111004-sorozatsztar-csodalatos-kepesseggel-marilu-henner-keptelen-felejteni.html Szempillanövesztő csodaszerrel szépülnek a világsztárokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111005-szempillanoveszto-csodaszerrel-szepulnek-a-vilagsztarok.html