lélegeztetőgép gégemetszés hang légcső
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
"Szeretlek, apa" - fordult oda édesapjához a 2 éves Bronte, miután az orvosok lekapcsolták a lélegeztetőgépről. A kislány 18 hónapig nem tudott megszólalni a lélegeztetőcső miatt. A szülők két évet vártak arra, hogy hallják kislányuk hangját, elsírták magukat örömükben, amikor gyermekük végre megszólalt.

Bronte Cassell koraszülött kisbaba volt. Hathónapos korában majdnem megfulladt, az orvosok csak légcsőmetszéssel tudták megmenteni az életét. A lélegeztetőcsövet a kislány gégéje alatt vezették be, így Bronte nem tudott megszólalni. Másfél évig lélegeztetőgéppel tartották a kislányt életben. Az orvosok most végre lekapcsolták róla, és kivették a lélegeztetőcsövet.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

A kislány édesanyja, a 41 éves Hellen sírva fakadt a boldogságtól. "Borzasztó hosszúnak tűnt ez az időszak, de megérte! Végre hallhattuk ezeket a csodálatos szavakat. "A férjem ránézett és mondta neki, hogy szeretlek, Bronte, ekkor ő is megszólalt. Azt mondta, hogy szeretlek, apa, aztán felém fordult, és azt is mondta, hogy téged is szeretlek, anya. Ezután a férjemmel egymásra néztünk, és elkezdtünk zokogni. Ekkor hallottuk őt először beszélni."

Bronte a 25. hétre született mindössze fél kilóval. Élete első 15 hetét kórházban töltötte az intenzív osztályon. Hathónapos korában légúti szűkület miatt légcsőmetszést kellett rajta végezni, nem sokkal karácsony előtt, még 2009-ben. A kislány megtanult jelnyelven kommunikálni, abban pedig, hogy hogyan artikuláljon hang nélkül, sokat segített neki 8 hónappal idősebb bátyja, Noah. Az orvosok másfél év után most végre kivették a lélegeztetőcsövet, így a kislány gégéje újra rendesen funkcionál.

Az édesapa, a 41 éves Martin is nagyon meghatódott (fotó a kislányról és családjáról). "Életem egyik legboldogabb napja volt, amikor végre lekapcsolták a lélegeztetőgépről, és először mondta nekünk, hogy szeret bennünket."

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

A kislány kezelőorvosa, Neil Bateman is elégedett. "Nagy öröm volt számomra, hogy visszaadhattam a hangját. Nagyon nehéz lehet a családok számára egy ilyen időszak, de Bronte most már túl van rajta, és végre úgy élheti az életét, mint más gyermek."

Bombacsaj lett belőle! Íme Mónika új mellekkelhttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111114-aesthetica-atalakitas-bombacsaj-lett-belole-ime-monika-uj-mellei.htmlPareidolia: Lehet-e egy daganatnak arca?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111111-pareidolia-lehete-egy-daganatnak-arca.htmlKevesebbet nyom az anorexiás anya, mint 7 éves kislányahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111109-kevesebbet-nyom-az-anorexias-anya-mint-7-eves-kislanya.htmlAz egészségügy betegsége: megalázó orvosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111108-az-egeszsegugy-betegsege-megalazo-orvosok.html42 kg-ot fogyott Dorottya - A titok egy pohár vízhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111107-42-kgot-fogyott-dorottya-a-titok-egy-pohar-viz.htmlNemcsak híresek, okosak is - Sztárok 140-es IQ feletthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111025-nemcsak-hiresek-okosak-is-sztarok-140es-iqval.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.