A Csillebércen működő izotópgyár volt a felelős a hónapokon keresztül mérhető radioaktív sugárzásért, melyről itthon szó sem esett, csak amikor Európa felett kongatni kezdték a vészharangot: honnan került a levegőbe az a radioaktív izotóp felhő, amely Európa fölött kering? Katasztrófa ugyan nem történt, de azért az eset felvet néhány kérdést. Például hogy mi is az a jód, és mi történik, ha nagy mennyiségű radioaktív jód kerül a levegőbe? Veszélyben voltunk itthon a megnövekedett sugárzás alatt, vagy sem?

A jód a halogének csoportjába tartozó kémiai elem, amely a természetben is megtalálható, még akkor is, ha csak nagyon kicsi mennyiségben, de kimutathatóan jelen van például a tengervízben, ahol egyes algafélék, a korallok és a szivacsok szerves vegyületekbe kötve halmozzák fel a jódot, de nagyon kicsi mennyiségben egyes gyógyvizekben is fellelhető. A jódra szüksége van az emberi szervezetnek - ez középiskolás tananyag, ahogy az is, hogy a jódot az egészségügyben sebek fertőtlenítésére használják. Ám mi történik akkor, ha radioaktív jód kerül be - nagy mennyiségben - az emberi szervezetbe?

MTI/Illyés Tibor
A csillebérci izotópgyár bejárata


Jód mint létszükséglet

A szervezet számára létszükséglet a jód, egy olyan nyomelem, amely az emberi szervezet normális fejlődéséhez elengedhetetlen, sok egyéb mellett szabályozza a csontosodási folyamatot és serkenti az agyszövet fejlődését. A pajzsmirigy felelős azért, hogy a szervezetbe került jódot a véráramból kiszűrje és elraktározza, nagyon fontos tehát, hogy elegendő mennyiségű jódot juttassunk a szervezetbe, amely bizonyos szintig megtörténik az ivóvízzel, de rá  is segíthetünk  jódozott sóbevitellel is.

A jód hiánya a pajzsmirigy megnagyobbodásához és a tiroxin (pajzsmirigy hormonja) alultermeléséhez vezet. A tiroxin alultermelése az alapanyagcserét akár ötven százalékban is csökkentheti, amely fiatalkorban szellemi visszamaradottságot és a testi fejlődés leállását eredményezheti, felnőttkorban súlyos étvágytalansághoz, a beszéd, a mozgás, a gondolkodás lelassulásához, elhízáshoz vezet.

Jód mint veszélyforrás

Ha túl sok jód kerül be a szervezetbe, ennek az ellenkezője történik, kóros falánkság lép fel, amely azonban nem vezet elhízáshoz, a beteg sokkal inkább vészesen veszít súlyából, miközben ingerlékennyé és feszültté válik.

Az elemi jód azonban minden élő szervezet számára mérgező, és már két-három gramm is elegendő a halál beálltához.

De mi az a radioaktív jód?

Dr. Sáfrány Géza, az OSSKI (Országos "Frédéric Joliot-Curie" Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet) főigazgatója szerint a radioaktív jód (131I) vagy radiojód általában a nukleáris reaktorokban keletkezik, az uránbomlás termékeként. Nukleáris reaktorokból a levegőbe csak baleseti körülmények között kerülhet radiojód. A kiszabadult radiojód felhalmozódik a pajzsmirigyben, és azt kétféle módon károsíthatja.

AFP


A nagyon nagy mennyiségű radiojód felhalmozódás elpusztíthatja a pajzsmirigyet, ennek következtében a pajzsmirigyhormon alultermelődik. Baleseti körülmények között ilyen mértékű károsodás ritka. A kockázatot általában az okozza, hogy a pajzsmirigy által felvett radiojódból származó ionizáló sugárzás mutációt okoz a pajzsmirigy sejtjeiben és ez pajzsmirigydaganatok kialakulásához vezethet. A balesetet követő pajzsmirigykárosodások megelőzhetők, ha a baleset után nagy mennyiségű, nem radioaktív kálium-jodidot tartalmazó tablettát szedünk. Ekkor a pajzsmirigy telítődik nem radioaktív jóddal, és ez meggátolja a radiojód felvételét. Fontos megjegyezni, hogy orvosi javaslat nélkül nem szabad kálium-jodid tablettát szedni a mellékhatások miatt. Mivel a 131I felezési ideje igen rövid (8,0207 nap), a tabletta szedését orvosi javaslatra pár hét után abba lehet hagyni.

Hogyan kerül a levegőbe?

A jód-131 izotópot gyakran használják az orvostudományban pajzsmirigy-megbetegedések diagnosztikájára, terápiájára. A diagnosztikai felhasználások során kis mennyiségű 131I-ot juttatnak a betegbe, és követik a pajzsmirigy általi radiojódfelvétel sebességét, megoszlását. Pajzsmirigydaganatok terápiájánál nagy mennyiségű radiojódot adnak, ami elpusztítja a daganatos pajzsmirigysejteket. Az orvostudományban felhasznált radiojódot gyakran úgy állítják elő, hogy reaktorokban telluriumatomokat neutron-sugárzással bombáznak. A keletkezett 131I-ot desztillálással tisztítják. A desztillálás során mindig kijut a radiojód a levegőbe. A radiojódkibocsátást úgy csökkentik, hogy a levegőt aktív szén szűrőkön bocsátják keresztül. A szűrés hatásfoka sosem 100 százalék.

Veszélyben voltunk?

A csillebérci izotópgyár cégvezetője elismerte, hogy a Budapest légterében mért jód-131 egy hányada nagy valószínűséggel tőlük származott, de azt is kiemelte, hogy az ellenőrző állomások által mért aktivitáskoncentrációkból származó lakossági dózisok elhanyagolhatóak, így azoknak egészségügyi, sugár-egészségügyi következményük nincsen.

Éva szexi, lapos hassal hódíthat plasztikai műtéte utánhttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111122-aesthetica-atalakitas-eva-szexi-lapos-hassal-hodithat-plasztikai-mutet.html Lebénult a H1N1-oltástól Veronikahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111121-lebenult-a-h1n1-oltastol-veronika.html Mikrohullámoktól a mobiltelefonig: csak legenda vagy tényleg rákkeltőek?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111118-mikrohullamoktol-a-mobiltelefonig-csak-legenda-vagy-tenyleg-rakkeltoek.html Kómából ébredve idegen nyelven beszélni: csoda vagy agyunk rejtett képessége?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111115-komabol-ebredve-idegen-nyelven-beszelni-csoda-vagy-agyunk-rejtett-kepessege.html Horkolás miatt hízott 230 kilóra egy férfihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111117-horkolas-miatt-hizott-230-kilora-egy-ferfi.html Bombacsaj lett belőle! Íme Mónika új mellekkelhttp://www.life.hu/ujtestujelet/20111114-aesthetica-atalakitas-bombacsaj-lett-belole-ime-monika-uj-mellei.html Pareidolia: Lehet-e egy daganatnak arca?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111111-pareidolia-lehete-egy-daganatnak-arca.html Az idén három influenzatörzs is támadhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111109-az-iden-harom-influenzatorzs-is-tamad.html 20 éve él HIV-vírussal a híres sportoló - mégis egészségesebb, mint valahahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111110-20-eve-el-hiv-virussal-magic-johnson.html Az egészségügy betegsége: megalázó orvosokhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111108-az-egeszsegugy-betegsege-megalazo-orvosok.html