25 millió forintos támogatást nyertek el a K&H gyógyvarázs pályázatán orvosi intézmények

gyógyvarázs adományozás pályázat gyermekegészség kórház
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hét megye 8 kórháza illetve rendelőintézete és 4 mentőállomás gyermekgyógyász főorvosai vehették át a 2011-es K&H gyógyvarázs pályázat során elnyert mintegy összesen 25 millió forint értékű gyermekgyógyászati és -mentési eszközöket november 24-én.

A K&H nyolc éve elkötelezetten dolgozik azon, hogy a gyermekegészségügy hatékony támogatásával a jövő társadalma számára segítsen biztosítani az egészséges és teljes életet. Ennek érdekében a zsűri bevonásával évről évre egy-egy olyan fókuszterületet határoz meg, amely nagyszámú beteg gyermek populációt érint, és ennélfogva hangsúlyosan segítségre szorul. 2011-ben a pályázat kiemelten, de nem kizárólagosan a gyerekszemészetre és a fül-orr-gégészetre koncentrált. A K&H Csoport az elmúlt nyolc évben 135 intézményt több mint 373 millió forint értékű műszerrel támogatott.

A nyolcadik éve futó K&H gyógyvarázs program ma már egy igen komplex, a gyermekegészségügyet támogató rendszer, amely a gyermektől a szülőn keresztül az orvosok és ápolók napi munkájáig bezárólag teljes vertikumában segíti, támogatja a gyógyulás és gyógyítás folyamatait.

A gyógyvarázs program évről évre egy-egy fókuszterületet is megjelöl, amely nem kizárólagos, de kiemelt figyelmet kap az elbírálás során. 2006-ban az újszülött, azon belül a koraszülöttmentéssel és -ellátással foglalkozó intézmények, 2007-ben a gyermeksebészet, 2008-ban a központi ügyeleteket ellátó gyermekgyógyító intézmények, 2009-ben a csecsemő- és gyermekrehabilitáció, 2010-ben a gyermek-tüdőgyógyászat és gyermek-traumatológia, idén pedig a gyermekszemészet és fül-orr-gégészet volt a pályázat éppen nagyobb hangsúlyt élvező gyógyászati területe.

LWp Kommunikáció
LWp Kommunikáció


"A fókuszterületek megjelölése azért fontos a programban, mert így évről évre szakmai szemmel nézve a hazai gyermekegészségügyre, egy-egy kritikus betegségcsoport gyógyításában nagyon hatékonyan tudunk segíteni. Mindig szempont, hogy széles gyermekpopulációt érintő terület számára biztosítsuk ezt a kiemelt figyelmet. A cél ugyanis az, hogy általánosságban egészséges és teljes életre képes fiatal generáció nőhessen fel, akik a társadalom hasznos tagjaiként tudnak élni. Ezt a szempontot a kiválasztott adott területek szépen tükrözik" - fogalmazott dr. Mészner Zsófia, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója, a zsűri tagja.

A program komplexitása az elmúlt évek során bővülő eszköztámogatásokon túl a humán segítésgnyújásban rejlik. A gyógyító munka mellett évről évre legalább annyira hangsúlyos a családok és a kis betegek megsegítése is. A kórházakat látogató országos szórakoztató programban 2010-ben megjelent egy új elem, az önkéntesség. Az önkéntesség a játék és a könyvgyűjtés, valamint a dolgozói felajánlások révén már 2008 óta jelen van a gyógyvarázs programban. 2010-ben még ugyan kísérleti céllal, de már önkéntes gyerekek, iskolai csoportok látogattak meg gyermekosztályokat, hogy meseolvasással segítsék a kórházban töltött idő múlását. 2011-ben már országszerte összesen 15 alkalommal szervezett a K&H gyógyvarázs meseolvasást különböző kórházak gyermekosztályain.

LWp Kommunikáció
LWp Kommunikáció


"Azt gondolom, hogy az az igazán nagy eredmény, amikor egy piaci szereplő anyagi támogatáson túl, vagy éppen annak révén ráirányítja a társadalom figyelmét egy-egy fontos területre és érzékenységet ébresztve, civil erőket aktivizál. Az iskolások meseolvasási programja, amit kifejezetten az önkéntességre való nevelés céljával indítottunk, egy igazi sikertörténet. Lelkes segíteni kész és segíteni vágyó fiatalok vesznek részt a közös munkában, járják a kórházakat és felkészülten beülnek a beteg gyerekek közé, vidámságot, feledést és szórakozást kínálva nekik. A folyamat lassan talán önálló életre is kel, mivel folyamatosan jelentkeznek fiatalok, édesanyák, akik szintén segíteni szeretnének, és kórházakat látogatnának, hogy olvassanak, meséljenek a kicsiknek. Én ezt nagyon fontos eredménynek tartom az eddig átadott többszáz milliós eszköztámogatás mellett" - mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs igazgatója.

Meseolvasó délutánt tartottak a K&H Gyógyvarázs program keretébenhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20101208-meseolvaso-delutant-tartottak-a-kh-gyogyvarazs-program-kereteben-x.htmlKiválasztották a K&H Gyógyvarázs program nyerteseithttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/egeszsegugy/20101112-kivalasztottak-a-kh-gyogyvarazs-program-nyerteseit.htmlJátékokat és könyveket kapnak kórházak a Gyógyvarázs program keretébenhttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/egeszsegugy/20100929-jatekokat-es-konyveket-kapnak-korhazak-a-gyogyvarazs-program-kereteben.htmlÚjabb öt vidéki kórházban nevettette a beteg gyerekeket a K&H Gyógyvarázs programjahttp://www.lifenetwork.hu/lifenetwork/gyermekegeszseg/20100730-ujabb-ot-videki-varos-korhazaba-vitt-mosolyt-a-kh-gyogyvarazs.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.