betegség hangszál George Michael HIV-fertőzés énekes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Napok óta küzdenek az orvosok George Michael életéért. Állítólag a varázslatos hangú énekes hangszálai is súlyosan károsodtak.


"Ott van vele az egész család. George nagyon szerencsés, hogy ennyi törődést kap"




AFP
AFP



A betegség súlyosságát mutatja az is, hogy a sztár lemondta a Symphonica turnéjának mind a tizennégy állomását, mivel karácsonyig biztosan nem hagyhatja el a kórházat. Sokan azt rebesgetik, hogy George Michael betegsége sokkal komolyabb, mert HIV-fertőzött lett a nyíltan homoszexuális énekes - ezért is dönti le őt minden betegség a lábáról. A sztárhoz a turné során már többször kellett orvost hívni, de a múlt heti eset minden eddiginél komolyabbnak bizonyult. A világsztár egyik nagy szerelme is AIDS-ben halt meg - Anselmo Feleppa 1993-ban hunyt el, de akkor George nem kapta el a betegséget. Ma pedig egy világ imádkozik a ma élő talán legsikeresebb férfiénekes életéért...

Azt persze csak találgatni lehet, hogy valóban AIDS-ben szenved-e a világsztár, azt azonban fontos lehet tudni, hogy melyek azok a tünetek, amelyek gyanakvásra adhatnak okot. Kérdéseinkre Takács Sándor, az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat munkatársa válaszolt.

Bárki lehet fertőzött!

A HIV-fertőzést bárki elkaphatja, ha egy fertőzött személy véréből vagy testváladékából a vírus egy másik ember bőrén vagy nyálkahártyáján lévő sérülésen keresztül a szervezetbe jut. Ez a sérülés lehet akár olyan apró, hogy a megfertőzött személy nem is tud róla.

Mikor érdemes HIV-tesztet végeztetni?

A fertőzés kezdeti szakaszában, azaz a fertőződést követő 4-6 héten belül jelentkezhet influenza jellegű tünet, magas láz, illetve megnagyobbodott nyirokcsomók. Ezek sok más betegségre, illetve vírusfertőzésre utaló tünetek, ezért nem kell rögtön HIV-tesztet végeztetni. Azonban ha ezeket a tüneteket emlékeiben össze tudja kötni az előző 4-6 hétben történt, védekezés nélküli, esetleg rizikócsoportba tartozó, valamint ismeretlen partnerrel történt szexuális együttléttel, akkor az együttlét után, 4 hét múlva indokolt lehet egy HIV-teszt elvégzése. Fontos megjegyeznünk, hogy a fertőzés lehet teljesen tünetmentes is! Tehát ha valakinek több alkalmi, védekezés nélküli kapcsolata volt, érdemes az ablakperiódus letelte után HIV-tesztet készíttetni.

Az Anonim AIDS Tanácsadó Szolgálat rendelőjében nem szükséges előzetes bejelentkezés. A szűrés teljesen anonim, ingyenes és önkéntes, bárki igénybe veheti. Az eredmény maximum 2 héten belül megérkezik. Az anonim adatbiztonság kétszeres: jelige valamint személyes vonalkód. Így a névtelenség megtartása mellett az összecserélés teljes mértékben kiküszöbölhető. A vizsgált személy anonimitása minden esetben biztosított és megtartott! A Szolgálat évente közel 4000 szűrést végez. Hazánkban az elérhető hivatalos adatok az Országos Epidemiológiai Központ, az EPINFO kiadványában találhatók: 2011 első három negyedévében 122 új HIV-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon. Ezzel az 1985 óta kiszűrt HIV-fertőzöttek száma 2075-re emelkedett. Január elsejétől szeptember végéig 9-en haltak meg és további 24-en betegedtek meg AIDS-ben.

HIV fertőzés vagy AIDS?

Az AIDS és a HIV fertőzés definíciója, van e különbség, ha igen melyek ezek? Az AIDS kórokozójának a Nemzetközi Vírus Nomenclatura Bizottság 1986-ban adta a HIV (Human Immundeficiencia Vírus) nevet.A HIV vírusok burokkal rendelkező vírusok, a Retrovírusok családjának Lentivírus alcsaládjába tartoznak. A retrovírusok jellegzetessége, hogy RNS-ben található genetikai információjuk be tud épülni az arra fogékony gazdasejtek DNS állományába egy enzimatikus átíródás, az úgynevezett reverz transzkripció révén. A HIV a vírus neve, amely a fertőzést okozza, szóösszetételekben - pl. "HIV fertőzés", HIV hordozó" - a vírussal kapcsolatos jelző - pl. fertőzés vagy a vírust a szervezetében hordozó személy. A HIV sem jelentésében, sem jelentőségében nem azonos az AIDS-szel, ami a HIV vírusa által okozott, már tünetekkel is járó betegség rövidített neve. A HIV fertőzött személy vérében a vírusok szaporodásnak indulnak és károsítják a fehérvérsejteket. Ahogy a fehérvérsejtek száma csökken és működésük romlik, a szervezet immunrendszere meggyengül és jelentkeznek az első tünetek, ekkortól beszélünk AIDS betegségről, vagyis a tünet együttesről. Az, hogy az AIDS tünetei a fertőződés után mennyi idő múlva lépnek fel, nagyon különböző lehet, néhány hónaptól több évig. Ez az időtartam az egyéni adottságoktól, a szervezet védekezőképességétől, és nem utolsósorban az időben megkezdett kezeléstől függ. A HIV a vírus neve, amely a fertőzést okozza, szóösszetételekben - pl. "HIV fertőzés", HIV hordozó" - a vírussal kapcsolatos jelző - pl. fertőzés vagy a vírust a szervezetében hordozó személy. A HIV sem jelentésében, sem jelentőségében nem azonos az AIDS-szel, ami a HIV vírusa által okozott, már tünetekkel is járó betegség rövidített neve.


Tipp! Mónikából igazi címlaplány lett! Kattints a galériáért!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



Rosszabbodott George Michael állapota! Intenzív osztályon ápolják az énekesthttp://www.life.hu/legykepben/20111127-rosszabbodott-george-michael-allapota-egy-becsi-klinika-intenziv-osztalyan-apoljak.htmlKórházba került George Michaelhttp://www.life.hu/legykepben/20111124-korhazba-kerult-george-michael.htmlMilliókba került Kate Middleton "természetesen tökéletes" mosolyahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111128-milliokba-kerult-kate-middleton-tokeletes-mosolya.htmlHatékony rákgyógyító módszert dolgoztak ki Szlovéniábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111128-hatekonyabb-rakgyogyito-modszert-dolgoztak-ki-szloveniaban.html"Az orvos csak legyintett a dudorra" - Így épült fel Mariann egy súlyos betegségbőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111121-igy-epult-fel-mariann-egy-sulyos-betegsegbol.htmlBelehalt az embertelen bánásmódba: 10 hónapig tartottak fogva egy lakásban egy Down-kóros férfithttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111125-belehalt-az-embertelen-banasmodba-10-honapig-tartottak-fogva-egy-lakasban.htmlHólyagos kinövések borítják a buborékember teljes testét (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111125-holyagos-kinovesek-boritjak-a-buborekember-teljes-testet-18.htmlRadioaktív jód került a levegőbe - veszélyben voltunk?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111123-radioaktiv-jod-kerult-a-levegobe-veszelyben-voltunk.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.