szívritmuszavar karácsony kórház szívinfarktus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December 26-a egyike a legveszélyesebb napoknak a szívinfarktusra, a szívritmuszavarra vagy a szívleállásra hajlamos emberekre nézve - ráadásul legtöbb esetben olyanokat érint a probléma, akik korábban egyáltalán nem voltak tisztában a kockázatokkal.

Egy 2004-es tanulmány, melyet a San Diegó-i Kalifornia Egyetem és a Tufts Egyetem kutatói végeztek, megállapította, hogy a karácsonyi ünnepek idején közel 5 százalékkal emelkedik meg a szívbetegségek miatt bekövetkező halálesetek aránya. Nem kizárt, hogy ennek a jelenségnek az áll a hátterében, hogy az emberek az ünnepeket kevésbé szeretnék kórházban tölteni, ezért inkább késlekednek az orvosuk felkeresésével, illetve az is lehetséges, hogy a karácsonyi szabadságolások miatt ebben az időszakban kevesebb orvos dolgozik a kórházakban. Ennek ellenére a felmérések azt mutatják, hogy karácsony napján a kórházak sürgősségi osztályai általában konganak az ürességtől, majd jön december 26-a, amikor hirtelen elszabadul a bolondokháza, és telt ház lesz a sürgősségin.

Thinkstock
Thinkstock

Egy 2008-ban végzett tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a karácsonyt követő négy nap során mintegy 33 százalékkal növekszik meg a szívproblémákra panaszkodó páciensek aránya. "Az évnek ebben az időszakában hirtelen valóban nagyon megnő a szívrohamok, szívleállások és a szívritmuszavarok aránya" - mondta dr. Samin Sharma, a New York-i Mount Sinai Egészségügyi Központ kardiológusa.

Hogyan kerülhetjük el, hogy a karácsonyi ünnepek utáni napokat a kórházban töltsük?

Először is érdemes odafigyelni az ünnepek alatt elfogyasztott ételek mellett az alkohol mennyiségére is, ugyanis a túlzott szeszfogyasztás pitvarfibrillációt, egyfajta szabálytalan szívritmust okozhat. Általában óriási kampányokat rendeznek az ittas vezetés ellen, de az alkohol szívre gyakorolt negatív hatásairól soha egyetlen szó sem hangzik el, pedig erre is érdemes odafigyelni. Emellett a hideg időben a vérerek általában bizonyos mértékig összeszűkülnek, aminek következtében megemelkedhet a vérnyomás. Ilyenkor érdemes kétszer is meggondolni, hogy el akarjuk-e lapátolni a frissen hullott havat a garázsfelhajtónk előtt.

Mindezek ellenére sokan félvállról veszik a szívbetegségek kockázatát, és a panaszok ellenére nem fordulnak azonnal orvoshoz, pedig a szívinfarktust követő legfeljebb 12 órán belül orvosi ellátásra van szükség, ha nem akarunk az életünkkel játszani, összegezte dr. Sharma.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.