másnaposság húsleves gyomorrontás szilveszter
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December 31-én, a nagy buli hevében nem feltétlenül gondolunk a másnapra. Aztán január elsején, ébredés után tíz perccel mindent megbánunk, ugyanis a szilveszter éjjelén megevett, megivott finomságok és az alkohol másnap visszaköszönnek.

A szerencsésebbek megússzák egy letört cipősarokkal vagy egy enyhe megfázással, a kevésbé szerencsések gyomorrontással, falfehéren a fürdőszobában töltik az újév első délelőttjét, miközben a fájdalomcsillapítót veszik be egy pohár vízzel.

Thinkstock
Thinkstock

A konfettik szedegetése és a csendes túlélés mellett azért mást is tehetünk jóllétünkért. Különböző jól bevált praktikákkal segíthetünk szorult helyzetünkön és újra embernek érezhetjük magunkat.

Másnaposságra húsleves

Ha nem ettünk eleget a szilveszteri buli előtt, vagy nem ittunk elegendő vizet is az alkohol mellé, esetleg többféle röviditalt kevertünk, vagy bizonyos fajta gyógyszereket szedünk, másnapra szinte biztosra vehető a fejfájás, hányinger, szomjúság és gyomorfájdalom, esetleg hasmenés. Sokan a detoxitalokban bíznak a másnaposság kezelésében. Ezek gyümölcscukrot és olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a májat segítik az alkohol lebontásában. Pedig a másnaposság legjobb módszere a kiheverés.

Első és legfontosabb teendő a folyadékpótlás, tehát amennyire a hányinger engedi, vizet kell inni, és nem szénsavasat. Aztán esetleg egy fejfájáscsillapító tabletta bevétele után szépen feküdjünk vissza az ágyba, és várjunk. Óránként ugyanis csak átlag 5-7 gramm alkoholt tud a májunk lebontani, ami egy fél pohár bornak felel meg. Segíthet még a másnaposság túlélésben az is, ha csak kímélő, diétás ételeket eszünk, például pirítóst vagy húslevest.

Gyomorrontásra

Az ember gyomra nemcsak a túl sok alkoholtól lehet rossz, hanem a mértéktelen evés miatt is. Ünnepekkor szinte mindenki elengedi magát és annyit eszik a finomságokból, amennyi belefér, vagy egy kicsit többet. Emiatt nemcsak hízásnak indulhatunk, hanem a vércukorszintünket is ingadozóvá tehetjük, valamint emésztőrendszerünket is jelentősen megterheljük. Ráadásul a túl magas vércukorszint az immunrendszert is gyengíti, így ne csodálkozzunk, ha könnyebben összeszedünk valamilyen fertőzést. A rosszulléthez még hozzájárulhat, ha a mértéktelen evést alkoholos italokkal kombináljuk, mivel a máj túlterheltségében az alkoholt a szokásosnál is nehezebben tudja lebontani. Ha nem akarunk egy kiadós gyomorfájást, gyomorégést vagy akár epegörcsöt kapni, akkor figyeljünk kicsit oda testünk jelzéseire, és amikor azt mondja, hogy elég, akkor ne együnk tovább. A zsíros, cukros ételek helyett pedig iktassunk be vitaminokban gazdag és könnyebben emészthető ételeket is a menübe.

Thinkstock
Thinkstock

Fáradtság és memóriazavarok

Az óév temetése bizony fárasztó tevékenység, az ember táncol, nevet, eszik-iszik és két buli között közlekedik. Ha ezt elég ideig csináljuk, másnap alig lesz erőnk kikelni az ágyból. Annyit tehetünk az ügy érdekében, hogy elsejére nem szervezünk semmiféle programot, és jó előre elintézzük az elintéznivalókat. Aznap pedig a pihenés és az alvás legyen a legfontosabb, hogy a szervezet ki tudja pihenni magát és új erőre kapjon. Vitamindús, kímélő étkezés is segíthet jobban érezni magunkat. A bulik másik hozadéka a fáradtság mellett az esetleges memóriazavar. Azaz annyit ittunk, hogy nem emlékszünk az éjszaka minden egyes mozzanatára. Ha a partizás hevében felelőtlenül szeméremérzetünket is elhagytuk, még kacifántosabb lehet a történet, hiszen nemcsak filmekben fordul elő, hogy egy vadidegen pislog az ágy másik oldalán. Ilyenkor jönnek jól a közös barátok, akik telefonon elmesélik a hiányzó részleteket. Mi pedig csak reménykedhetünk, hogy azok nem lesznek túl megszégyenítők.

Újévi babonák - Így leszel gazdag 2013-ban!http://www.life.hu/anyaskodj/20121217-ujevi-babonak-igy-lesz-gazdag-es-sikeres-eved-2013ban.htmlSpórolás 2013: Egy nyaralás is könnyedén összejöhet!http://www.life.hu/anyaskodj/20121217-sporolasi-tippek-koltsegvetes-atgondolasa-rezsicsokkentes-fozes.htmlMihez kezdjünk a nyakunkon maradt ünnepi menüvel?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20121217-mit-csinaljunk-a-karacsony-alkalmaval-megmaradt-unnepi-etelmaradekokkal.htmlMihez kezdjünk a nemkívánt ajándékokkal?http://www.life.hu/anyaskodj/20121217-a-nemkivant-karacsonyi-ajandekok-sorsa-jotallas-csere.htmlGarancia kontra jótállás: mi a különbség?http://www.life.hu/anyaskodj/20121217-garancia-kontra-jotallas-te-tisztaban-vagy-a-fogalmakkal.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.