Brittany Murphy színésznő 2009-ben bekövetkezett rejtélyes halála sokáig tisztázatlan volt, s mivel férje is ugyanolyan tragikus hirtelenséggel hunyt el tüdőgyulladásban pár hónappal később, felmerült a gyanú, hogy a lakásukban található penész lehet az oka mindkettőjük halálának. Az egészségügyi szakértők végül nem tudták igazolni, hogy ez lett volna a tragédia valódi oka, de a gyanú nem volt megalapozatlan: a lakásban tenyésző penészgomba ugyanis súlyos betegségek forrása lehet.

AFP


Azok a veszélyes gombafajok, melyek tüdőgyulladást okozhatnak, Magyarországon nemigen fordulnak elő. Viszont Amerikában és Afrika egyes részein akár jelentős egészségügyi károkért is felelősek.


A gombák három fajtája okoz gyakran tüdőgyulladást

A Histoplasma capsulatum gombafajta hisztoplazmózist okozhat, a Coccidioides imminis kokcidioidomikózist, a Blastomyces dermatitidis pedig a blasztomikózisért felelős. A Mississippi és Ohio területén van olyan hely, ahol a lakosság  80 százaléka fertőzött, de sokan nem is tudnak róla, amíg nem tapasztalnak tüneteket, vagy a tesztet el nem végzik. A fertőzöttség vérből és köpetből kimutatható, ez a fertőzöttség merült fel Brittany Murphyék halálakor is, de ezt később nem igazolták.

Dr. Magyar Donát aerobiológus beszélt a Life.hu-nak a penész valódi veszélyeiről: "Amerikában a penészgomba nagyon divatos téma a könnyűszerkezetes házak miatt. Ezekben a házakban könnyen átázik a fal és nagymértékű penészedés alakul ki. A fekete penész egyik veszélyes fajtája egyes vizsgálatok szerint légzőszervi vérzésekért is felelős lehet, bár ezt még klinikai vizsgálatokkal nem igazolták. Amerikában a penészprobléma sokkal súlyosabb, mint náluk, vannak lakások, ahol szinte fekete falakat lehet látni. Nálunk is terjednek a könnyűszerkezetes épületek, így itt is lehet majd erre a problémára számítani."Magyarországon is sok gondot okoz a penész, még ha nem is akkorát, mint Amerika egyes részein. Nálunk nem a könnyűszerkezetes épületek felelősek, hanem a lakások egyéb tulajdonságai: "Elsősorban amiatt alakul ki penész, mert rosszul vannak szigetelve a lakások, illetve amikor műanyag nyílászárókat tesznek be, a lakás szellőzése megszűnik. Ennek köszönhetően a bent termelődött pára nem távozik a levegőből, hanem lecsapódik a felületeken és ott a penészgombák megtelepednek. Ahhoz, hogy egy gomba megtelepedjen, három dologra van szükség: nedvességre, penészgombaspórára és tápanyagra, ami a gombák növekedését biztosítja. A spórák szinte mindenhol ott vannak, a gombák tápanyagot minden lakásban találnak, ahol szerves anyagokat bontanak le (faanyagok, tapéta, műanyagok) - a penész a természetben egyébként hasznos, például az avar lebontásában játszik szerepet. A nedvesség gyakorlatilag az egyetlen tényező, ami limitálhatja a penész terjedését. Ha egy lakásban kizárják a nedvességet, akkor a gomba életfeltételei már nem adottak."


Thinkstock


Hogyan lehet eltüntetni a penészt a lakásból?

Dr. Magyar Donát szakértő szerint a penész megszüntetését minden lakásnál személyre szabottan kell elvégezni: "Mindenhol más lehet a probléma. Rengeteg kivitelező van, aki a saját módszerét erőlteti, és ha kell, ha nem, minden esetben szigeteltetnek. Az általunk végzett szakértői vizsgálat e kivitelezőktől független: ennek során egy helyszíni vizsgálatra kerül sor műszeres mérésekkel, levegő, por és anyagminták gyűjtésével, melyeket laboratóriumban vizsgálunk meg. A szakvélemény tartalmazza, hogy az adott helyen milyen allergén, illetve kórokozó gomba van, milyen koncentrációban. Ez az orvosok munkáját is segíti, hiszen ők az allergiatesztek elvégzése során nem tudhatják, hogy a beteg a lakásában minek van kitéve a több száz lehetséges allergén közül, sőt, nincs is minden penészgombafajra allergiateszt."


A gyerekek különösen veszélyben vannak

A penészgomba rengeteg tünetet okozhat, amelyeket elhanyagolva komoly betegség is kialakulhat szervezetünkben, így nem árt odafigyelni - főleg a gyerekekre, de akár a sportolók is veszélyben lehetnek: "Magyarországon a penésztől általában allergiás betegségek alakulnak ki. A tünetek különböző szinten jelentkezhetnek: a panasz gyakran orrfolyással, köhögéssel, tüsszögéssel kezdődik, előfordul szemviszketés, torokkaparás, és ez továbbfejlődhet, egyre kínzóbb tüneteket okoz, és nehézlégzéssel járó asztma lehet a vége. Emellett a gombák fertőzhetnek is: ezek általában csak azoknál veszélyesek, akiknek leromlott az immunrendszere, méghozzá súlyos mértékben: például  műtét, transzplantáció után, cukorbetegeknél vagy AIDS-eseknél. Normál immunműködés mellett is előfordulnak bőrfertőzések, körömfertőzések, mert uszodákban és a fürdőszobában is élnek penészgombák. Nem megfelelően sterilizált körülmények között műtéteknél is megfertőződhetnek a betegek, például szemműtéteknél egyre több problémát okoznak ezek a gombák. De egy sportoló, aki penészes konditeremben edz, saját magát gyilkolja, de színházakba és olimpiai edzőhelyszínekre is szoktak kérni vizsgálatot."


Thinkstock


A házevő gombák statikailag rombolják szét a házakat

A rejtőzködő penész azért is veszélyes, mert évekig élhetünk nyugodtan olyan körülmények között, melyek megbetegítenek, ráadásul más allergiákra is hajlamosabbak lehetünk miatta. "Az allergia megelőzése különösen kisbabák esetében fontos, és a szülők sokszor észre sem veszik a rejtőzködő penészt, és a legrosszabb helyet szemelik ki a kiságynak. Aztán a baba elkezd köhögni, és a szülők - mivel nem látnak a falak mögé - nem is értik az okát. A háziporban a penészspórákon kívül a háziporatkák is gyakoriak. Az általuk okozott tünetekre kell gyanakodni akkor, ha a fertőzött helyszínt - például a lakást - elhagyva szinte azonnal jobban lesz az illető. Ilyen esetekben a beteget és a lakást egyszerre kell kezelni: hiába adnak gyógyszereket az allergiára, ha aztán a beteg mindig visszamegy a fertőzött lakásba. Hosszan elhanyagolt tünetek mellett nemcsak allergia és asztma, hanem kötőhártya- és arcüreggyulladás is kialakulhat. Ráadásul a penészgombák érzékenyítenek is. Ez azt jelenti, hogy aki penészes lakásban lakik, az más allergének számára, például pollenallergénekre is fogékonnyá válik. Ezen kívül a penészgomba és a poratka 'együttélése' még súlyosabb gondokat okozhat - és egy porszívózás nem fogja megállítani a folyamatot. A penészgombák mellett érdemes megemlíteni a taplógombákat is, melyek bizonyos fajait 'házevő gombának' hívnak, és pár év alatt statikailag rombolják szét a házakat - míg össze nem dőlnek."


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Anyósallergia - létezik, de nem a mama az igazi okhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111220-anyosallergia-letezik-de-nem-a-mama-az-igazi-ok.html A 21. század újabb betegsége: halált is okozhat a tisztítószer-allergia!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110809-21-szazad-ujabb-betegsege-halalt-is-hozhat-a-tisztitoszerallergia.html Amikor a gyógyszerek már nem használnak - Az allergia lelki okaihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110516-amikor-a-gyogyszerek-mar-nem-hasznalnak-az-allergia-lelki.html 3 tévhit az allergia kezelésérőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110512-tenyek-es-tevhitek-az-allergia-kezeleserol.html Dr. Czeizel Endre: A felgyorsult fejlődés így változtatta meg a nőkethttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120126-dr-czeizel-a-felgyorsult-fejlodes-igy-valtoztatta-meg-a-noket.html Ez a betű csokiízű - Egy szinesztéziás életehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120124-ez-a-betu-csokiizu-egy-szinesztezias-elete.html Az anyukája mentette meg a lábát - Teherautó ütötte el a 7 éves kisfiúthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120120-az-anyukaja-mentette-meg-a-labat-teherauto-utotte-el.html