Összedőlő házak és halált okozó tüdőgyulladás: a penészgomba veszélyei

gomba penész tüdőgyulladás allergia betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brittany Murphy színésznő 2009-ben bekövetkezett rejtélyes halála sokáig tisztázatlan volt, s mivel férje is ugyanolyan tragikus hirtelenséggel hunyt el tüdőgyulladásban pár hónappal később, felmerült a gyanú, hogy a lakásukban található penész lehet az oka mindkettőjük halálának. Az egészségügyi szakértők végül nem tudták igazolni, hogy ez lett volna a tragédia valódi oka, de a gyanú nem volt megalapozatlan: a lakásban tenyésző penészgomba ugyanis súlyos betegségek forrása lehet.

AFP
AFP


Azok a veszélyes gombafajok, melyek tüdőgyulladást okozhatnak, Magyarországon nemigen fordulnak elő. Viszont Amerikában és Afrika egyes részein akár jelentős egészségügyi károkért is felelősek.

Tipp! Hazakísértük VV Esztert! Kattints az exkluzív képekért!


A gombák három fajtája okoz gyakran tüdőgyulladást



"Amerikában a penészgomba nagyon divatos téma a könnyűszerkezetes házak miatt. Ezekben a házakban könnyen átázik a fal és nagymértékű penészedés alakul ki. A fekete penész egyik veszélyes fajtája egyes vizsgálatok szerint légzőszervi vérzésekért is felelős lehet, bár ezt még klinikai vizsgálatokkal nem igazolták. Amerikában a penészprobléma sokkal súlyosabb, mint náluk, vannak lakások, ahol szinte fekete falakat lehet látni. Nálunk is terjednek a könnyűszerkezetes épületek, így itt is lehet majd erre a problémára számítani."

Szerinted ki nyeri a VV5-öt?



"Elsősorban amiatt alakul ki penész, mert rosszul vannak szigetelve a lakások, illetve amikor műanyag nyílászárókat tesznek be, a lakás szellőzése megszűnik. Ennek köszönhetően a bent termelődött pára nem távozik a levegőből, hanem lecsapódik a felületeken és ott a penészgombák megtelepednek. Ahhoz, hogy egy gomba megtelepedjen, három dologra van szükség: nedvességre, penészgombaspórára és tápanyagra, ami a gombák növekedését biztosítja. A spórák szinte mindenhol ott vannak, a gombák tápanyagot minden lakásban találnak, ahol szerves anyagokat bontanak le (faanyagok, tapéta, műanyagok) - a penész a természetben egyébként hasznos, például az avar lebontásában játszik szerepet. A nedvesség gyakorlatilag az egyetlen tényező, ami limitálhatja a penész terjedését. Ha egy lakásban kizárják a nedvességet, akkor a gomba életfeltételei már nem adottak."


Thinkstock
Thinkstock


Hogyan lehet eltüntetni a penészt a lakásból?

Dr. Magyar Donát szakértő szerint a penész megszüntetését minden lakásnál személyre szabottan kell elvégezni: "Mindenhol más lehet a probléma. Rengeteg kivitelező van, aki a saját módszerét erőlteti, és ha kell, ha nem, minden esetben szigeteltetnek. Az általunk végzett szakértői vizsgálat e kivitelezőktől független: ennek során egy helyszíni vizsgálatra kerül sor műszeres mérésekkel, levegő, por és anyagminták gyűjtésével, melyeket laboratóriumban vizsgálunk meg. A szakvélemény tartalmazza, hogy az adott helyen milyen allergén, illetve kórokozó gomba van, milyen koncentrációban. Ez az orvosok munkáját is segíti, hiszen ők az allergiatesztek elvégzése során nem tudhatják, hogy a beteg a lakásában minek van kitéve a több száz lehetséges allergén közül, sőt, nincs is minden penészgombafajra allergiateszt."

Tipp! Tóth Gabi esélyei megmaradtak Bakura. Kattints a galériáért!


A gyerekek különösen veszélyben vannak

"Magyarországon a penésztől általában allergiás betegségek alakulnak ki. A tünetek különböző szinten jelentkezhetnek: a panasz gyakran orrfolyással, köhögéssel, tüsszögéssel kezdődik, előfordul szemviszketés, torokkaparás, és ez továbbfejlődhet, egyre kínzóbb tüneteket okoz, és nehézlégzéssel járó asztma lehet a vége. Emellett a gombák fertőzhetnek is: ezek általában csak azoknál veszélyesek, akiknek leromlott az immunrendszere, méghozzá súlyos mértékben: például műtét, transzplantáció után, cukorbetegeknél vagy AIDS-eseknél. Normál immunműködés mellett is előfordulnak bőrfertőzések, körömfertőzések, mert uszodákban és a fürdőszobában is élnek penészgombák. Nem megfelelően sterilizált körülmények között műtéteknél is megfertőződhetnek a betegek, például szemműtéteknél egyre több problémát okoznak ezek a gombák. De egy sportoló, aki penészes konditeremben edz, saját magát gyilkolja, de színházakba és olimpiai edzőhelyszínekre is szoktak kérni vizsgálatot."


Thinkstock
Thinkstock


A házevő gombák statikailag rombolják szét a házakat

A rejtőzködő penész azért is veszélyes, mert évekig élhetünk nyugodtan olyan körülmények között, melyek megbetegítenek, ráadásul más allergiákra is hajlamosabbak lehetünk miatta. "Az allergia megelőzése különösen kisbabák esetében fontos, és a szülők sokszor észre sem veszik a rejtőzködő penészt, és a legrosszabb helyet szemelik ki a kiságynak. Aztán a baba elkezd köhögni, és a szülők - mivel nem látnak a falak mögé - nem is értik az okát. A háziporban a penészspórákon kívül a háziporatkák is gyakoriak. Az általuk okozott tünetekre kell gyanakodni akkor, ha a fertőzött helyszínt - például a lakást - elhagyva szinte azonnal jobban lesz az illető. Ilyen esetekben a beteget és a lakást egyszerre kell kezelni: hiába adnak gyógyszereket az allergiára, ha aztán a beteg mindig visszamegy a fertőzött lakásba. Hosszan elhanyagolt tünetek mellett nemcsak allergia és asztma, hanem kötőhártya- és arcüreggyulladás is kialakulhat. Ráadásul a penészgombák érzékenyítenek is. Ez azt jelenti, hogy aki penészes lakásban lakik, az más allergének számára, például pollenallergénekre is fogékonnyá válik. Ezen kívül a penészgomba és a poratka 'együttélése' még súlyosabb gondokat okozhat - és egy porszívózás nem fogja megállítani a folyamatot. A penészgombák mellett érdemes megemlíteni a taplógombákat is, melyek bizonyos fajait 'házevő gombának' hívnak, és pár év alatt statikailag rombolják szét a házakat - míg össze nem dőlnek."

Tipp! A sovány vagy a molett a szexi? Kattints a galériáért!


Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.