Így lett egy fehér asszonyból sötét bőrű egy ritka betegség szövődményeként

betegség kirekesztés bőrszín társadalmi jelenség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hetvenes években Fokvárosban még igencsak dúltak a faji előítéletek: a színes bőrűeket megalázták és üldözték, míg a fehéreknek előjogaik voltak: ők békésen és biztonságban élhettek. Rita Höfling is közéjük tartozott, egészen addig, amíg a Cushing-kór meg nem jelent a szervezetében.

Thinkstock
Thinkstock

Elvesztett élet

Ezt a betegséget a mellékvesekéreg fokozott működése okozza, és általában úgy gyógyították, hogy kioperálták a mellékveséket a betegből. Ez Ritánál sem volt másként, viszont a várt gyógyulás helyett más, furcsa tünetek jelentkeztek az assszonynál: a bőre egyszercsak elkezdett sötétedni. Olyannyira, hogy minden, fehéreknek járó kedvezményt elvesztett: a környezetét nem érdekelte az orvosi igazolás betegségéről, így kitiltották a buszból, nem engedték be a boltokba, férje, gyermekei és rokonai elhagyták, mindenki kiközösítette. A szegénynegyedben élte tovább életét a feketék között. Viszont bőre besötétülését nem a Cushing-kórnak köszönhette, legalábbis nem közvetlenül.

Bronzosító betegség

A Cushing-kórban szenvedők egyötödénél ugyanis Nelson-szindróma is fellép, ami erős pigmentálódással jár. Rita nem tudott róla, hogy ez okozta bronzszínét, a tüneteket sem tudta mire vélni. Az assszony bőre öt év után elkezdett világosodni, de így sem tudott visszatérni régi életébe, végül egy szeretetotthonban hunyt el 55 évesen, egyedül.

Tipp! Idén 50 éves az Omega, képek Kóbor Jánosról. Kattints a galériáért!



A Cushing-kór

Ez egy igen ritka betegség, évente 2-3 megbetegedés fordul elő egymillió emberből. A mellékvesekéreg különböző lehetséges okokból extra működésbe kezd, és túl sok kortizolt termel. Emiatt aztán a beteg hízásnak indul, és jellegzetes zsírpúpja is kialakul a nyaka hátsó részén. De a súlytöbblet érinti a Cushing-kórosok hasát és arcát is, így akár egészen eldeformálódhatnak. A hízás mellett fáradtságról, depresszióról, menstruációs zavarokról is beszámolnak a betegek, de túlzott szőrnövekedésről, striákról, magas vérnyomásról és cukorbetegségről szintén. A kezelés általában gyógyszerekkel történik, de sokszor elkerülhetetlen a műtét. Az operáció attól függ, mi okozza eredendően a bajt: ha az agyalapi mirigy daganata, akkor a tumort távolítják el, ha a mellékvesékkel van a gond, akkor azokat. Csakhogy utóbbiak hiánya újabb problémákat okozhat.

Thinkstock
Thinkstock

A Nelson-szindróma

Azoknál a Cushing-kórban szenvedőknél, akiknek mindkét mellékveséjét kioperálták, sajnos kialakulhat Nelson-szindróma. A betegség oka az agyalapi mirigy daganata, mely szintén megbolondítja a hormonrendszert: a mirigy többek között túl sok kortikotropin hormont termel, mely a melanociták, azaz a pigmentsejtek fokozott működéséért felelős, így emiatt sötétedik be a bőr. De a betegség nem csupán bőrtünetekből áll, fejfájás és látászavar is gyakori, mivel a daganat nyomja a környező agyi területeket. A szindróma felismerése után sokan az agyalapi mirigy besugárzását javasolják terápiaként, vagy műtétet ajánlanak. A Nelson-szindróma megelőzhető egyébként azzal, hogy a Cushing-kóros betegnél nem operálják ki a mellékveséket, hanem gyógyszerrel próbálják gyógyítani a betegséget.

Tipp! Garantált a szex az Éden Hotel 2 műsorában! Kattints a galériáért!



Tavasszal jön az intelligens tampon!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120229-tavasszal-jon-az-intelligens-tampon.htmlSikertörténet: "30 kilót fogytam hat hónap alatt!" - Így nyerheted vissza versenysúlyodat szülés utánhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120228-sikertortenet-30-kilot-fogytam-hat-honap-alatt-igy.htmlMagzat a magzatban: emberek, akik ikertestvérük részeit hordozzák magukbanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120227-magzat-a-magzatban-emberek-akik-ikertestveruk-reszeit-hordozzak-magukban.htmlNeked mi mászik éjjel az arcodra? Éjszakai hálótársainkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120224-neked-mi-maszik-ejjel-az-arcodra-ejszakai-halotarsaink.html"A házasság számunkra elérhetetlen vágyálom" - Férjről álmodoznak az indiai farkasember-nővérekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120210-ferjrol-almodoznak-az-indiai-farkasembernoverek.htmlKineziológia - az energiaszabályozás tudományahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120222-kineziologia-az-energiaszabalyozas-tudomanya.htmlVér, szag nem számít - Így telt a siófoki mentősök egy napjahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120220-104-ez-nem-munkahely-ez-a-mentok.htmlImádták kövéren a férfiak - most mégis fogyókúrázik a 272 kilós nőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120217-imadtak-koveren-a-ferfiak-most-megis-fogy-a-272.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.