Látványos fogyás 10 nap alatt? Íme a legextrémebb diétaőrület

diéta fogyás gasztroenterológus fogyókúra megdöbbentő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tíz nap alatt jó pár kilótól szabadulhatunk meg, ha nem eszünk, ellenben egy cső segítségével jutunk táplálékhoz. Sokaknak bevált, de vajon egészséges-e a vadiúj, extrém diéta?

A legsokkolóbb diéta elérte Nagy-Britanniát. A KEN (Ketogén Enterális Táplálkozás) diéta alkalmazásakor semmit nem ehet a fogyni vágyó. Ehelyett tíz napig fehérjéből és sokféle tápanyagból készített folyadék kerül egy, a páciens orrához erősített vékony műanyag csövön keresztül a gyomorba. A cső másik végén egy elektromos szivattyú található, mely egész nap dolgozik, hogy huszonnégy óra alatt ebből az elegyből két liternyit eljuttasson a testbe.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

A KEN alatt a diétázó élheti a normális életét, de mindig nála kell lennie ennek a szivattyúnak, illetve a folyadékot tartalmazó zsákocskának, melyet éjszaka is az ágynál kell tartani. Napi egy órára pedig megszabadulhat a csőtől például a fürdés alatt, illetve ihat vizet, teát, kávét - természetesen tej és cukor nélkül. Persze nem tilos káros ételeket enni a kezelés alatt, de a páciens egy idő után nem érez semmiféle éhséget, és egyébként is, ha valaki rászánta magát erre a tíz napra, az vélhetően nem akar majd palacsintát majszolni... A KEN kontrollálja a test éhezését, és arra kényszeríti a szervezetet, hogy a test a saját zsírját használja fel energiaként. A tíz nap alatt így nem éhezünk, és izmot sem veszítünk - a zsírt használja fel szervezetünk. A KEN diéta azonban tilos azoknak, akik vesebetegséggel küzdenek, illetve akiknek tejallergiájuk van, a szívbetegeknek azonban nagyon is ajánlott. A különleges eljárás egyébként körülbelül 1600 fontot, azaz több mint félmillió forintot kóstál.

A diéta eredetileg Olaszországból indult, kitalálója Gianfranco Cappello, az University of Rome's La Sapienza kórház egyetemi docense és általános sebésze. A férfi már sikeresen kezelt közel negyvenezer embert a KEN diétával, így nem csoda, ha ma már a briteknél is népszerű ez az eljárás. Dr Ray Shidrawi, az NHS Homerton University kórház gasztoenterológusa szerint ez lehet a jövő fogyókúrája az Egyesült Királyságban. "Minél többet nyom valaki, annál többet fogy, így általában tíz nap alatt az emberek a testük 4-9 százalékát fogyják le" - mondta Shidrawi.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

A túlsúlyos, negyvenöt éves, 172 centi magas londoni Helen Jones tavaly 97 kilót nyomott. "Próbáltam lefogyni, de a munkám nagyon stresszes, ezért sokszor az evéssel kompenzáltam az idegességemet. Remekül éreztem magam a kezelés alatt, az első tíz nap után pedig majdnem hét kilót fogytam. Még három kurzusra befizettem, melyek között mindig tíz pihenőnapot tartottam, akkor is egészségesen étkeztem. A tíznapos kezelések azért csodásak, mert nem kell ételre gondolni" - vallotta az asszony, aki a múlt hónapban fejezte be az 5. KEN-kúrát, és összesen 22 kilót fogyott.

De vajon egészséges ez a kúra? Mindenképp ki kell váltani az akaraterőt, a sportot és a helyes étkezést egy rövidtávú megoldással? Helen Bond, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője szerint ez az új őrület is csak egy fogyókúrás hóbort. "Egyszerűen döbbenetes számomra az, hogy az emberek hajlandóak arra, hogy egy cső lógjon ki az orrukból, amivel ide-oda rohangálnak. Teljesen természetes, hogy valaki egy ilyen eljárás alatt fogy, de senkinek sem szabadna ilyen gyorsan ennyit fogynia. Heti fél-egy kiló az egészséges fogyás egy hét alatt. Azt pedig, ha valaki az evésben vezeti le a feszültséget, kezelni kell" - vallotta a dietetikus.



A fejünkbe vettük, hogy lefogyasztjuk az országot!

Te hány kilótól szeretnél megszabadulni 3 hónap alatt?


Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Így lett egy fehér asszonyból sötét bőrű egy ritka betegség szövődményekénthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120305-igy-lett-egy-asszony-feherbol-sotet-boru-a-cushing-es.htmlNézd meg magad kövéren!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120302-nezd-meg-magad-koveren.htmlGyógyvarázs: Tinédzserek olvastak meséket beteg gyerekeknekhttp://www.life.hu/gyogyulj/20120305-gyogyvarazs-beteg-gyerekeknek-olvastak-tinedzserek-hogy-elosegitsek-a-lelki-gyogyulast.htmlAdj erőt másoknak! - Te hogyan fogytál le?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120302-ez-zsir-adj-erot-masoknak-te-hogyan.htmlÜlőmunka: még a vékony testalkatúak is elhíznakhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120301-ulomunka-meg-a-vekony-testalkatuak-is-elhiznak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.