Annak ellenére, hogy a rákról már az ókorban készültek feljegyzések, sokan mégis civilizációs, modern betegségnek tartják, melyért nagyrészt mi vagyunk a felelősek. Miután már a második, több mint kétezer éves emberi maradványban találtak prosztatarákra utaló nyomokat, ez az elmélet megdőlni látszik.

AFP
Illusztráció

A kutatók nemrég egy 2200 éves múmiában fedeztek fel prosztatarákot. A medence és a gerinc között elhelyezkedő áttétes tumor nagy valószínűséggel nem környezeti, hanem genetikai okok miatt alakult ki a körülbelül 50-60 évesen elhunyt emberben. A prosztatarák a dió méretű mirigyben kezdődik, majd kezeletlenül hagyva áttéteket ad a medencei területre, az ágyéki gerincbe, a felső kar és a láb csontjaiba, míg végül szinte az összes csontba. Ez a mostani eset a második legrégibb prosztatarák, melyet felfedeztek. Az első eset 2007-ben történt, mikor Dél-Szibériában egy 2700 éves szkíta király csontvázát vizsgálták.


A múmia vizsgálatáról Salima Ikram, a kairói Amerikai Egyetem professzora azt mondta, az ókori életkörülmények összehasonlíthatatlanul mások voltak, mint napjainkban, az akkori embereknek sem szennyező anyagokkal, sem módosított  élelmiszerekkel nem kellett együtt élniük. Ez a felfedezés nagyon fontos a rák okainak megismerésében, hiszen sokan, sok helyen azt állították, hogy a rák csupán környezeti hatások miatt alakul ki. Most mégis egy több mint kétezer évvel ezelőtt élt, névtelen múmiában találtak rá a prosztatarák jeleire. 

A rák mindig is velünk volt?

Az utóbbi tíz évben  majdnem kétszáz esetben találtak rákos elváltozásokat prehisztorikus maradványokban, ami nem jelent nagy számot. Ez vagy azt jelenti, hogy régebben a rák sokkal ritkábban jelent meg, vagy azt, hogy a - főleg korábbi -  maradvány-vizsgálataink nem voltak elég jók. Mindenesetre a jelek arra mutatnak, hogy a rák, még ha elő is fordult, viszonylag ritka betegség volt nemcsak az ókorban, de egészen a 19. századig. Nehezíti a felfedezést az is, hogy a rák legtöbbször nem a csontokban alakul ki, hanem valamelyik puha szervben, mely aztán az illető halála után elbomlik. Így a múmiák kivételével csak akkor találhatjuk meg a rákot rég meghalt embertársainkban, ha az már a csontjaikban is ott volt.
Tovább nehezíti a dolgot, hogy bár korunk diagnosztikai eljárásai már lehetővé teszik, hogy a rákot korai stádiumában is felfedezzük, régebben ilyen vizsgálatokról még szó sem volt, így gyakran nem derült ki, miben halt meg az illető, vagy még mielőtt a kora előrehaladtával megjelent volna a rák a szervezetében, meghalt valami más miatt. 

Dr. Nagy Zsolt genetikus szerint régebben is előfordult ugyan a rák, de ritkábban: "A betegség valószínűleg nem volt ritka, bár korántsem annyira elterjedt, mint mostanában. Tudományos tény, hogy minden nap keletkezik bennünk rosszul osztódó (például rákos) sejt. Ezeket az immunrendszer felismeri, és hatástalanítja. A káros környezeti tényezők mellett az életkor is hat az immunrendszer működésére. Az ókorban is előfordult a rák, csak sokszor nem került diagnosztizálásra. Alapvetően az ókorban nem volt erősen szennyezett a környezetünk. Az idősebb populációban lehetett magasabb a rákos megbetegedések száma, amely az immunrendszer rosszabb működésére vezethető vissza. Bizonyos munkakörök, mint a bányászat is emelhette a rákos megbetegedések számát."


AFP
IllusztrációA környezetnek is van szerepe

Azt, hogy a rák melyik korban jelent meg először, nagyon nehéz megállapítani. Az biztos, hogy nem új betegség, de az is, hogy a modern kori káros hatások nem csökkentik a betegség előfordulását. Az, hogy régebben is jelen volt, még nem ment meg minket: ha felelőtlen életmódot élünk, dohányzunk vagy túl sok alkoholt fogyasztunk, vagy más, rákkeltő hatásoknak tesszük ki magunkat, akkor könnyen megjelenhet a rettegett betegség. Az is igaz azonban, hogy régebben nem műanyag dobozból ették a tartósított élelmiszereket az emberek, rendelkezésükre állt friss zöldség és gyümölcs, melyet legtöbbször maguknak termesztettek, műtrágya használata nélkül. Nem feltétlenül kellett a munkájuk miatt füstös, szmogos nagyvárosban élniük, és a kényelmi eszközök hiánya miatt rendszeresen mozogtak. Mindezek ellenére sem mindig éltek békés körülmények között, és járványok, háborúk tizedelték őket. Mi ezeket már könnyebben ki tudjuk védeni, de korunk rejtélyes "nyavalyája", a rák felett egyelőre mi sem tudunk mindig győzelmet aratni.

Miért éppen ráknak hívjuk?

Az elnevezés alapjai Hippokratésztől származnak. Többfajta rákot is elnevezett, a jóindulatú daganatokat duzzanatnak: onkosznak, a rosszindulatúakat pedig ráknak: karcinosznak. Utóbbit azért hívhatta így, mert a tumor alakja hasonlít az állathoz. A szó végéhez később jött a daganat, ami görögül oma, így lett a rosszindulatú daganat neve karcinóma. A karcinosz szó latin fordítása a cancer, mely magyarra fordítva lett nálunk rák. Az onkológiai kifejezés pedig Galenustól származik.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!Valóban rákot okoz? Az izzadásgátlók veszélyeihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120110-valoban-rakot-okoz-az-izzadasgatlok-veszelyei.html Nem akarták komolyan venni az orvosok - 17 évesen túl fiatal a rákhoz?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111221-nem-akartak-komolyan-venni-az-orvosok-17-evesen-tul.html Okosabbak, mint a műszerek: a kutyák képesek a rák korai diagnosztizálásárahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111206-okosabbak-mint-a-muszerek-kutyakkal-forradalmasitani-lehet-a-rak-korai.html Tavasszal jön az intelligens tampon!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120229-tavasszal-jon-az-intelligens-tampon.html Sikertörténet: "30 kilót fogytam hat hónap alatt!" - Így nyerheted vissza versenysúlyodat szülés utánhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120228-sikertortenet-30-kilot-fogytam-hat-honap-alatt-igy.html Neked mi mászik éjjel az arcodra? Éjszakai hálótársainkhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120224-neked-mi-maszik-ejjel-az-arcodra-ejszakai-halotarsaink.html "A házasság számunkra elérhetetlen vágyálom" - Férjről álmodoznak az indiai farkasember-nővérekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120210-ferjrol-almodoznak-az-indiai-farkasembernoverek.html Dr. Csernus Imre: "Csak így lehet lefogyni!"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120220-dr-csernus-imre-csak-igy-lehet-lefogyni.html