Ideges kamasz - mondták Jamesre, Robert Redford fiára, amikor tizenévesen folyamatos hasfájástól és láztól szenvedett, miközben vészesen csökkent a súlya. Csak két év után jöttek rá, hogy a gyógyíthatatlan fekélyes vastagbélgyulladás (orvosi szóval colitis ulcerosa) támadta meg.


A betegség során az immunrendszer megtámadja a beleket, ami következtében vérzés, hasmenés, fájdalom, kimerültség és vérszegénység jelentkezhet. Az esetek egynegyede alakul ki gyerekkorban, ilyenkor komolyabb tünetekkel jár. Kezelni lehet, gyógyítani azonban nem.

Forrás: AFP

A ma 49 éves James Redford 15 éves kora óta él együtt a betegséggel. Szülei a nyugati orvoslásban csalódva még vudu praktikákat is bevetettek a szenvedései enyhítésére - sikertelenül. Ráadásul 25 éves korában a májára is ráment a kór, így hamarosan májátültetésre volt szüksége. A transzplantáció nem volt komplikációmentes, az első kapott szervet a teste ki is lökte, végül a teljes talpraállás egy évet vett igénybe. Ezután egy alapítványt hozott létre, amely a szervátültetéssel kapcsolatos minél szélesebb körű tájékoztatást tekinti feladatának.

A betegség rendszerint 15-30 éves kor között alakul ki, és vegyesen vezethető vissza genetikai és környezeti okokra. A szervátültetésre való várakozás évente sok ember életét követeli. Ezt a témát járja körül James Redford Kedves idegenek (The Kindness of Strangers) című dokumentumfilmje is, amely során a fiát elveszítő és annak máját felajánló édesanya találkozik azzal a férfival, aki gyermeke szervének köszönhetően élhetett tovább - vagyis magával Redforddal.

A filmrendező és forgatókönyvíró jelenleg is folyamatos orvosi ellenőrzés alatt áll, gyógyszert szed, de jól van. "Elég egészséges vagyok ahhoz, hogy a kelleténél több biciklibalesetet szenvedjek el" - mondta nevetve."Hetekig nem tudtam sem enni, sem beszélni" - Lili gyógyulásának történetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120321-hetekig-nem-tudtam-sem-enni-sem-beszelni-lili-gyogyulasanak.html Sikertörténet: "Könnyek között üvöltöttem, hogy igenis le tudok fogyni!"http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-sikertortenet-3-honap-alatt-majdnem-30-kilot-fogyott-niki.html "Megőrülök a sajtokért, de nem bírja a gyomrom" - Így lúgosít Szabó Győzőhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120313-megorulok-a-sajtokert-de-nem-birja-a-gyomrom-igy.html "Éhen fogsz dögleni nélkülem, te ribanc!" - Nóra mezítláb, fehérneműben menekült erőszakos férjétőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120312-mondj-nemet-a-csaladon-beluli-eroszakra.html Nézd meg magad kövéren!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120302-nezd-meg-magad-koveren.html