Nem arról van szó, hogy rossz anya vagy: Gwyneth Paltrow is átesett a szülés utáni depresszión

anyaság szülés utáni depresszió hangulatváltozás Gwyneth Paltrow
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szülés utáni depresszió számos kismama életét keseríti meg, és még a sztárok sem kivételek, hiszen többek között Gwyneth Paltrow és Courteney Cox is beszámoltak róla, milyen ellentmondásos érzésekkel küzdöttek gyermekük életének első pár hónapjában.  

Noha a kezdeti hangulatingadozásokat szinte minden újdonsült édesanya megtapasztalja, egyes esetekben a depresszió oly mértéket ölthet, hogy már szakember segítségére van szükség. Amint arról Louise Howard professzor, a londoni Kings College pszichológusa beszámolt, mivel a szülés utáni depresszió kis százalékban örökletes, a leendő édesanyáknak érdemes utána járni, fordult-e már elő a családban ez az állapot, és ha igen, érdemes erről a szülésznőt is értesíteni, aki megfelelő segítséget nyújthat a kismama számára.

Átalakítunk! Dögös és vagány külsőt kapott Adrienn. Kattints a galériáért!



Míg az egyszerű "baby blues" néven ismert hangulatingadozás csupán pár hétig tart, mely során többnyire az euforikus öröm és a kimerítő fáradtság érzése váltakozik az anyában, addig a komoly szülés utáni depresszió során az anya lehangolt, tele van irracionális érzésekkel, és gyakran bántja a bűntudat, mert nem érzi elég jó anyának magát.

Thinkstock
Thinkstock

Howard professzor kifejtette, hogy a legfontosabb dolog abban az esetben, ha valaki a fenti jeleket észlelné magán, a családtól való segítségkérés. Ha a kezdeti időszakban van, aki főz helyettünk, segít a háztartásban, akkor jut némi idő önmagunkra is, ami segíthet a hangulatunk helyreállásában. A párunk segítsége is nagyon fontos lehet, és amennyi időt csak tudunk, szakítsunk alvásra. Ha azonban valaki már úgy érzi, képtelen a mindennapi életre, és teljesen összecsaptak a feje fölött a hullámok, haladéktalanul keressen fel egy szakembert, aki terápiával vagy akár gyógyszeres kezeléssel segítséget tud nyújtani.

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



Ha valaki már átélte a szülés utáni depressziót, könnyen előfordulhat, hogy a következő szülése után ismét része lesz benne, így erre előre érdemes felkészülni, hiszen lehetőség van arra is, hogy a terhesség utolsó heteiben, illetve közvetlenül a szülés utáni hetekben antidepresszánsokkal történő kezelésben részesüljön a kismama, amivel kivédhető az újabb depresszió.

A szakemberek szerint nagyon fontos dolog tudatosítani a kismamákban, hogy a szülés utáni depresszióról nem ők tehetnek, ettől senki nem lesz rosszabb anya, és hathatós segítséggel bárki úrrá lehet ezen az állapoton.

Tipp! Ő lett az év előadója. Kattints a galériáért!


Szédülés, hányinger, depresszió - A tejallergia idegrendszeri tüneteket is okozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120417-szedules-hanyinger-depresszio-a-tejallergia-idegrendszeri-tuneteket-is-okoz.htmlTöbb mint 15 centit nőtt 60 év alatt a nők átlagos derékbőségehttp://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120529-tobb-mint-15-centit-nott-60-ev-alatt-a-nok.htmlFérfias szerepek, férfias betegségek - Egyre több nő hal bele szívinfarktusbahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120529-ferfias-szerepek-ferfias-betegsegek-egyre-tobb-no-hal-bele.htmlCsúnyák, mégis szépnek látják magukat - Anorexiás kamaszokhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120523-csunyak-megis-szepnek-latjak-magukat-anorexias-kamaszok.htmlY diagnózis 3. rész: Csacsi részegen a kormány mögött (18+)http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120522-y-diagnozis-3-resz.htmlLehet, hogy nem is rossz az a gyerek - Csak nem hallhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120522-lehet-hogy-nem-is-rossz-az-a-gyerek-csak.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.