Abortusztabletta: olcsóbb és egyszerűbb, de közel sem tökéletes megoldás

abortusztabletta abortusz engedélyezés várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy anya nem kívánt gyermekkel terhes, általában nehéz megtalálni a jó megoldást - ha az egyáltalán létezik. Az abortusztabletta egy új lehetőséget nyújt azoknak, akik úgy döntenek, nem akarják megtartani babájukat. 

Hazánkban is engedélyeztetés alatt áll az új gyógyszer, melyet tőlünk nyugatabbra már sikerrel alkalmaznak. Az abortusztabletta nem azonos a védekezés nélküli aktus után 72 óráig bevehető esemény utáni tablettával: ez a gyógyszer vetélést okoz, és a tervek szerint a nyolcadik terhességi hétig lehet majd alkalmazni. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet ugyan megadta az engedélyt a hazai forgalmazásra, de ez egyelőre csupán regisztrációt jelent - a tabletta körül sok még a vita, így ha valaki már most alkalmazni szeretné, csak egy budapesti magánklinikán teheti meg - de egy bécsi klinikán is bukkannak fel magyar nők, akik kifejezetten az abortusztablettát kérik. Bár alkalmazását nemcsak a WHO, hanem a magyar szülészeti szakmai kollégium is támogatta, a három, illetve öt évvel ezelőtti forgalmazási kísérletek mind elakadtak.

Thinkstock
Thinkstock

Az abortusztabletta története

Az abortusztabletta nem mai találmány, már a nyolcvanas években létrehozták a spontán vetélést okozó RU-486 nevű szert, mely végül Franciaországban 1988-ban forgalomba is került Mifepristone néven, és a hetedik terhességi hétig volt alkalmazható, kórházi megfigyeléssel - ezután nem sokkal Svédországban és az Egyesült Királyságban is elérhető lett, ma már 37 országban alkalmazzák. Olyan vegyületet tartalmaz, mely kémiai hatásában a progeszteronnal - a terhesség megmaradásáért felelős hormonnal - megegyezik, de hatása azzal éppen ellentétes, és blokkolja annak termelődését. A WHO Magyarországon is üdvözölné a gyógyszert, mert álláspontjuk szerint egyrészt kevésbé terheli meg a női szervezetet, mint az abortusz, másrészt igen korai terhességnél is alkalmazható. Hazánkban a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium egyetértett az abortusztabletta használatával, és csakis kórházi körülmények között, a nyolcadik terhességi hétig 2005-ben támogatták alkalmazását.

Tudj meg minden érdekességet már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!



A művi abortusz hátrányai

A tabletta egyik lényeges előnye az, hogy mivel spontán vetélést idéz elő, megkíméli a nőket a művi abortusz kellemetlenségeitől és esetleges szövődményeitől. Az abortusz eszközigényes beavatkozás: a méhnyakat jóval az abortusz előtt tágítani kezdik, majd a műtőben altatás, esetleg helyi érzéstelenítés alkalmazásával egy vákuumos eszköz segítségével eltávolítják a magzatot és a méhlepényt. Ezután a méh falának lekaparása következik, majd csak néhány órás megfigyelés után mehet haza az illető, feltéve, hogy nem történt komplikáció. Mindezzel szemben az abortusztablettához csupán egy pohár víz kell, s az kifejtve a terhesség megmaradásához szükséges progeszteron termelődését gátló hatását, megszakítja a terhességet. Alkalmazásához ebben a fázisban még orvos sem kell, de két nap múlva meg kell jelenni a nőgyógyásznál, aki egy másik tablettát helyez a hüvelybe, mely megnyitja a méhszájat, s így távozhat a méhtartalom, erős vérzés kíséretében. Ekkor a sokszor igen erős görcsök miatt fájdalomcsillapító adása és orvosi megfigyelés is szükséges lehet, de pár óra után a nő hazamehet. A művi abortusz további hátránya, hogy míg a kijelentett szándéktól a műtőig eljut valaki, akár egy-két hét is eltelhet, mialatt az embrió növekszik, és az anya közeledik a 12 hetes határhoz. Ezen kívül elég sok pénzbe, jelenleg 29.710 forintba kerül - bár ezt különböző okokból mérsékelhetik. Az az abortuszoknál előforduló orvosi hiba, hogy a méh falát megsértik vagy át is lyukasztják a kaparás alatt, és ez fertőzésekhez, de akár méheltávolításhoz is vezethet, ugyanúgy elkerülhető a tablettával. Használata után gyorsabb a regenerálódás is, ahogy a méhszáj sem sérül, és így nem okoz esetleg egy későbbi, kihordott terhességnél problémát.

Thinkstock
Thinkstock

Az abortusztabletta hátrányai

A tablettás megoldás bár egyszerűbbnek és olcsóbbnak látszik, még nem jelent tökéletes megoldást. Míg az abortusz után csak kisebb vérzés lép fel, a tabletta után ez akár hetekig is elhúzódhat. De az esetek 2-7 százalékában a méh kaparása sem úszható meg, mert megtörténhet, hogy nem válik le minden a méh faláról. Ezen kívül a gyógyszer alkalmazása egy altatásban végzett műtéthez képest igen fájdalmas és hosszan tartó is lehet, de számolni kell a mellékhatásokkal is, melyek hasmenés, hányinger, hányás is lehetnek. A tabletta alkalmazása is épp elég szörnyű a nőnek, így nem valószínű, hogy az abortuszok száma jelentősen növekedne miatta.

Könnyebbnek tűnhet ugyan egy tablettát bevenni, mint a műtősztalra feküdni, de a nőket érő hatás pont fordított: míg a művi abortuszoknál sok nő hárítja a felelősségét azzal, hogy tőle tulajdonképpen "elvették" a gyerekét, ezt a tablettánál nem teheti meg, hiszen saját maga veszi be, nem hivatkozhat senkire, nem mondhatja, hogy "megölette" a gyermekét. Emellett, mivel gyógyszerről van szó, krónikus betegségekben szenvedők, de akár méhen kívüli terhességgel küzdők szokatlanul, akár életveszélyesen is reagálhatnak a tablettára.

Lesz Magyarországon abortusztabletta?

Azt, hogy hazánkban az abortusztabletta körüli viták mikor csendesednek el, nem lehet tudni, ahogy azt sem, mikortól lesz - ha lesz egyáltalán - patikákban kapható a gyógyszer. Bár májusban a forgalomba hozatali engedélyt megkapta, továbbra is kétséges, hogy elérhető lesz-e hazánkban. Az engedélyezési eljárás ugyanis a regisztrációval közel sem ért véget, és a gyógyszer alkalmazhatóságát több szervezet is gátolni igyekszik. Az egészségügyi államtitkár kijelentette, hogy mivel a heves szakmai vitát jelenleg nem tudják mindenki számára megnyugtatóan rendezni, Magyarországon nem kerül forgalomba az abortusztabletta. A Társaság a Szabadságjogokért pedig közérdekű adatigénylés keretében szeretné megtudni, milyen alapon tartják kockázatosnak az abortusztablettát - ha időben nem kapnak választ, terveik szerint beperelik az államtitkárságot.

Egy biztos: az abortuszra nincs jó megoldás, csak valamivel könnyebb vagy egyszerűbb. Az embrió elvesztésével, a tudatos döntéssel járó lelki problémákat egyetlen gyógyszer sem oldja meg.



Amikor leszáll az éj... akkor indul a LifeNight!

Kíváncsiak vagytok, milyen az, amikor egy kicsit bujábbak, perverzebbek és szabadszájúbbak vagyunk, a pasik pedig végre elárulják, hogy hogyan szeretik? Akkor gyere, ismerd meg a titkos énünket!

Várunk egy izgi kis kalandra éjjel 10 után!




"Abortusz? Ahhoz már túl késő" - Gyereklányok szülőágyonhttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20101123-abortusz-ahhoz-mar-tul-keso-kamaszlanyok-szuloagyon.htmlDepressziós volt és 160 kiló - 100 kilót fogyott, hogy születhessen gyerekehttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120615-majdnem-100-kilotol-szabadult-meg-egy-ev-alatt-egy-amerikai.htmlDr. Csernus: Ezért alakul ki szülés utáni depresszió az apánálhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120607-dr-csernus-ezert-alakul-ki-szules-utani-depresszio-az-apanal.htmlNem arról van szó, hogy rossz anya vagy: Gwyneth Paltrow is átesett a szülés utáni depressziónhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120530-nem-arrol-van-szo-hogy-rossz-anya-vagy-gwyneth-paltrow.htmlAkik korábban meg sem születhettek - csecsemők 450 grammalhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120510-akik-korabban-meg-sem-szulethettek-csecsemok-450-grammal.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.