Veszélyben a női macskatulajdonosok: nagyobb valószínűséggel lehetnek öngyilkosok

toxoplazmózis öngyilkosság macska pszichés betegségek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új kutatásból kiderült, hogy a női macskatulajdonosok az állat ürülékében előforduló élősködő okozta fertőzés miatt nagyobb valószínűséggel követhetnek el öngyilkosságot.

A macskaürülékkel való érintkezés, illetve nyers hús vagy mosatlan zöldség fogyasztása következtében kialakuló Toxoplasma gondii parazitafertőzés miatt a nők az öngyilkossági gondolatok nagyobb kockázatának vannak kitéve. A világ népességének körülbelül egyharmada fertőzött az élősködővel, amely az agy- és izomsejtekben rejtőzik, gyakran semmilyen tünetet nem okozva. A toxoplazmózis nevű fertőzést azonban a skizofréniával és más elmebetegségekkel, valamint magatartás-változásokkal hozzák összefüggésbe.

Thinkstock
Thinkstock

Az Archives of General Psychiatry szaklapban megjelent kutatás során az amerikai, dán, német és svéd kutatókból álló nemzetközi kutatócsoport 45 ezer dán nőt vizsgált, akik 1992 és 1995 között szülték gyermeküket. A csecsemők három hónapos korukig nem termelnek ellenanyagot a T. gondii ellen, ezért a vérükben jelen lévő ellenanyag az édesanya fertőzését mutatja. A szakértők azt vizsgálták, van-e összefüggés az öngyilkosság elkövetése és a nők parazitafertőzése között. Az eredmények azt mutatták, hogy a fertőzött nők másfélszer nagyobb valószínűséggel követnek el öngyilkosságot, mint az egészségesek, és a kockázat a T. gondii ellenanyag mennyiségének növekedésével együtt emelkedik.

Az élősködők a macskák bélrendszerében tenyésznek, és az ürülékkel távozó oociták révén terjednek. Az emberek leggyakrabban a macskaalom cserélésekor fertőződhetnek, valamint mosatlan zöldség, fertőzött ivóvíz, vagy nyers illetve rosszul elkészített hús fogyasztásával. Az is fertőzéshez vezethet, ha nyers hús szeletelése után mosogatás nélkül használjuk fel a konyhakést más élelmiszerek aprítására. A várandós nők az élősködőt közvetlenül átadhatják magzatuknak, ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy a terhesség alatt feltétlenül kerüljék a macskaalom kezelését.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.