Egészségesebbek azok a babák, akik kutyával vagy macskával együtt élnek

immunrendszer kutya fülfájás gyermek egészség háziállat megfázás macska felmérés fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azok a babák, akik háziállatokkal, különösen kutyákkal élnek egy háztartásban, kisebb valószínűséggel kapnak el légúti fertőzéseket és ritkábban fáznak meg, derült ki egy új finn tanulmány eredményeiből.

A közel 400 gyerek részvételével készült tanulmány arra az eredményre jutott, hogy azok a babák, akik életük első évében kutyával vagy macskával éltek egy lakásban, több mint 30 százalékkal voltak egészségesebbek első évük folyamán, mint azok, akik nem tartottak otthon háziállatot. A kutyákkal élő babák esetében 44 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki fülfertőzés, és 29 százalékkal kevesebb esetben szorultak antibiotikus kezelésre, mint háziállat nélkül élő társaik, számolt be a kutatás eredményeiről dr. Eija Bergroth, a finnországi Kuopio Egyetemi Kórház gyerekorvosa, a tanulmány szerzője.

Thinkstock
Thinkstock

"A tanulmány során az is kiderült, hogy a macskáknak nem volt olyan erőteljes a hatásuk a gyerekek egészségi állapota szempontjából, mint a kutyákkal való közvetlen érintkezésnek" - tette hozzá dr. Bergroth.

Az első életévük során a vizsgált gyerekek 72 százalékánál jelentkezett láz, 40 százalékuknál alakult ki fülfertőzés, 97 százalék számolt be orrfolyásról, az esetek 84 százalékában jelentettek köhögést, és 32 százalékban számoltak be tüsszögésről. A tanulmányból az is kiderült, hogy az esetek körülbelül felénél alkalmaztak antibiotikumos kezelést a gyerekek első éve során.

Thinkstock
Thinkstock

Eleinte a felmérésben részt vevő gyerekek 62 százaléka élt egy háztartásban kutyával, míg 34 százalék macskát tartott a lakásban, azonban a tanulmány 11. hónapjára a szülők közel kétharmada megvált a kutyától, és a családok csaknem háromnegyede döntött úgy, hogy búcsút mond a macskának a kisgyerek érdekében. Összességében tehát egyértelműen kiderült, hogy azok a gyerekek, akik olyan lakásban éltek, ahol kutyát vagy macskát tartottak, egészségesebbek voltak, mint akik háziállat nélküli lakásban éltek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.