"Már két tüdőtátültetésem volt, pedig csak 30 éves vagyok" - Natalie már a saját temetésére készült

műtét tüdő őssejt-kezelés magas vérnyomás tüdőátültetés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Natalie Kerr, a fiatal édesanya néhány hónappal ezelőtt annyira beteg volt, hogy elkezdte szervezni a saját temetését, sőt már arról is gondoskodott, hogy ki fogja felnevelni a gyerekeit. Natalie egy ritka betegségtől, a pulmonális hipertenziótól (magas tüdővérnyomástól) szenvedett.

Kevesen tudják, hogy a tüdőnek is lehet magas a vérnyomása. Néhány éve még lemondtak az orvosok azokról, akiknél ezt a betegséget diagnosztizálták. Ma már megfelelő kezeléssel és minél korábbi felismeréssel - ha teljesen nem is tudják meggyógyítani - lényegesen javítani tudják a betegek életminőségét. A betegség kialakulásának okait kevéssé ismerik. Van, amikor veleszületett szívrendellenesség váltja ki, de előfordulhat tüdőbetegségek, oxigénhiányos állapotok miatt is.

Néhány hónappal ezelőtt a 30 éves Natalie Kerr alig kapott levegőt, és szó szerint minden lélegzetvételével az életéért küzdött, azonban ma már újra jól érzi magát, együtt focizik kisfiával, Brandonnal, és elkíséri az iskolába kislányát, Isabelle-t, hála egy életmentő, rendkívül komplikált, kettős tüdő-transzplantációs műtétnek.

Thinkstock
Thinkstock

Natalie betegsége 2002-ben kezdett el kialakulni, Brandon születését követően. Eleinte csak azt tapasztalta, hogy könnyen kifullad, mikor hosszabb sétákra indult vagy lépcsőket kellett megmásznia, és a kifulladástól időnként rövid időre elsötétült előtte a világ. A kardiológiai vizsgálatok eredményei azonban azt mutatták, hogy minden rendben van.

Öt évvel később azonban, amikor Natalie második gyermekével lett terhes, észrevette, hogy ajkain és körmein kékes elszíneződés jelent meg. Az orvosok ekkor állapították meg, hogy Natalie-nak magas tüdővérnyomása van. "Miközben a teszteket végezték, az orvosok arcán az tükröződött, hogy valami nincs rendben, valami komoly probléma lehet" - emlékezett vissza Natalie, akiről fotókat itt láthatsz.

A diagnózist követő néhány hét során Natalie állapota egyre súlyosabbá vált, épp csak hogy fel tudta venni egy kicsit újszülött kisbabáját, a világ máris elsötétült előtte, és kapkodni kezdte a levegőt. Az orvosok szerint annyira súlyos volt Natalie betegsége, hogy azt mondták, mindössze néhány évet élhet még, ezért egy idő után a fiatal nő elkezdte szervezni a saját temetését.

Képgaléria! A legszebb és legcsúnyább formaruhák az olimpia megnyitóján



2009-ben speciális őssejt-terápiát alkalmaztak az egyre gyengülő, kerekesszékbe kényszerült Natalie-n, aminek rendkívül magas költségeit - közel 40 000 angol fontot - jótékonysági eseményeken adományoztak a fiatal nő gyógyulása érdekében. A terápiát követően sokat javult Natalie állapota, körülbelül egy évig nem jelentkeztek az ájulások, légzése könnyebbé vált, és egy kicsit meg is tudott erősödni.

Azonban 2010-ben ismét megjelentek a tünetek és Natalie egyre rosszabbul lett. Az orvosok szerint a teljes tüdőátültetés maradt az egyetlen lehetséges megoldás, így 2011 októberében Natalie felkerült a transzplantációs várólistára. Idén február 17-én csodával határos módon donort találtak, és a manchesteri Wythenshawe kórházban sikeresen elvégezték a rendkívül komplikált transzplantációs műtétet.

"Öt hónap telt el a műtétem óta, és úgy látszik, a szervezetem befogadta a beültetett tüdőket. Elmondhatatlanul hálás vagyok a donornak és a családjának, hogy ilyen önzetlenül viselkedtek. Végre újra teljes életet élhetek, és felhőtlenül játszhatok a gyerekeimmel" - mondta Natalie.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.