Impotenciát és herezsugorodást okozhat egy kopaszodás elleni szer

hajhullás szövődmény here mellékhatás férfiasság impotencia gyógyszer kopaszodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy finaszterid hatóanyagú kopaszodás elleni szer öt évnél tovább fennálló szexuális zavart is eredményezhet, némelyek pedig nemi szerveik zsugorodására panaszkodnak az alkalmazás során - derül ki a betegekkel készített interjúkból.

A futballista Wayne Rooney által is kipróbált szer mellékhatásáról többek között a 30 éves Kevin Malley számolt be a szakértőknek: egyéves kúrát tervezett hajhullásának mérséklésére, de öt hónap után, 2011 májusában impotenssé vált, illetve herezsugorodást észlelt. Orvosától azt a tájékoztatást kapta, hogy a gyógyszer abbahagyásával elmúlnak a kellemetlen tünetek, ám azóta több mint egy év eltelt, s a helyzet nem javult.

Dr. Michael Irwig, a Washingtoni Egyetem kutatója nem lepődött meg az eset hallatán, hiszen nemrég tette közzé a Journal of Sexual Medicine című folyóiratban a finaszterid hatóanyagú készítmények hátulütőiről szóló eredményeit, amelyek a libidócsökkenés, a merevedési zavar és egyéb problémák lehetőségét vetik föl.

Thinkstock
Thinkstock

Az Amerikai Egyesült Államokban 1997 óta forgalmazott gyógyszer betegtájékoztatója figyelmeztet ugyan bizonyos szexuális jellegű mellékhatásokra, de nincs benne utalás hosszú távú következményekre. Az Egyesült Királyság és Svédország viszont megköveteli ennek feltüntetését. Wayne Rooney 2009-ben számolt be arról, hogy kipróbálja a készítményt hajkoronájának visszanyerésére, ám valószínűleg elégedetlen volt az eredménnyel, mert azóta hajbeültetésen esett át.

Dr. Irwig már korábban is találkozott a mellékhatások kárvallottjaival, elsősorban merevedési zavarral küszködőkkel. "A helyzet kellemetlen volt mindannyiunk számára, hiszen ezek a férfiak tapasztalt orvosoktól vártak megoldást a hajhullás kezelésére, ám senki sem tájékoztatta őket arról, hogy szövődményként talán képtelenek lesznek a szexre" - magyarázta a szakember, aki több olyan esetet is látott, amelynél a szer szedésének befejezése után hónapokkal jelentkezett gond.

"Rövidesen ráakadtam a gyógyszer weboldalára, ahol több mint 1400 regisztrált felhasználó osztotta meg egymással a készítmény mellékhatásaival kapcsolatos tapasztalatait" - tette hozzá dr. Irwig. Később interjút készített 71 férfival. A 21 és 46 év közötti páciensek 94 százaléka számolt be libidócsökkenésről, 92 százalékuk merevedési zavarról, míg 69 százalékuknál ejakulációs probléma alakult ki. Átlagosan 28 hónapig használták a szert, s 40 hónapja tartó következményekről számoltak be. "Szinte minden betegnél egyszerre több tünet állt fenn. Korábban átlagosan havonta 26-ra rúgott a szexuális aktivitásuk száma, ez azonban nyolcra csökkent a gyógyszer szedése mellett. Az általam megkérdezettek 20 százalékánál már több mint öt éve tart ez az állapot, ami akár végleges is lehet" - fejtette ki dr. Irwig.

"A gyógyszert szedő férfiak körülbelül 5 százaléka számolhat potenciaproblémákkal. Azt azonban nem tudjuk megmondani, hogy egy páciensnek milyen esélye van a mellékhatásra a gyógyszerszedés kezdetén" - tette hozzá a Washingtoni Egyetem kutatója, aki kiemelte: nagyon fontos, hogy az orvosok tájékoztassák betegeiket a szexuális életet érintő esetleges következményekről.

A szóban forgó gyógyszert előállító gyógyszergyár hivatalos közleménye szerint nincs bizonyított összefüggés a kopaszodás elleni szer szedése és a potenciagondok között.

Kopaszra vágatta haját a TV2 sztárja - Alig lehet ráismernihttp://www.life.hu/legykepben/20120720-kopaszra-borotvaltatta-fejet-a-joban-rosszban-sztarja-janosi-david.htmlVásáry André - nincs több küzdelem a kopaszodássalhttp://www.life.hu/legykepben/20120302-vasary-andre-nincs-tobb-kuzdelem-a-kopaszodassal.htmlŐszül és kopaszodik a csinos színésznőhttp://www.life.hu/szepulj/20111205-oszul-es-kopaszodik-a-csinos-szineszno-selma-blair.htmlImpotens férfi nem létezik! 6 kiváló módszer erekciós zavarok orvoslásárahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110321-impotens-ferfi-nem-letezik-6-kivalo-modszer-erekcios-zavarok-orvoslasara.htmlNem akar műtétet a 45 kilós herezacskóval rendelkező férfihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120705-nem-akar-mutetet-a-45-kilos-herezacskoval-rendelkezo-ferfi.htmlMacskahere a nyakban, kősóból hüvelykúp - A fogamzásgátlás történetehttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120328-a-fogamzasgatlas-tortenete.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.