daganatos betegségek kisfiú öröklődő betegség bőrrák naptej albínó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A mindössze négyéves Alexander Dewar bőre, haja és szeme olyan kevés pigmentet tartalmaz, hogy emiatt az albínó kisfiú hajlamossá vált a bőrrákra, éppen ezért Alexander érzékeny bőrét minden nap 50 faktoros napvédő krémmel kell kenni, és csak sötét napszemüvegben hagyhatja el a házat.

A Skóciában élő Alexander elsősorban azért kénytelen sötét napszemüveggel védeni érzékeny szemét, mert pigmenthiánya miatt csak részlegesen lát, akaratlan szemmozgás és fotofóbia, azaz kóros fényérzékenység alakult ki nála. A skóciai Keltyben található családi ház ablakain állandóan le vannak eresztve a redőnyök és a Dewar család autójának ablakait is sötétített fóliákkal védik az erős napsugárzás ellen. (A róla készült fotót itt nézheted meg.)

Mrs. Dewar elmondása szerint teljesen megrökönyödött, mikor a szülést követően először meglátta albínó kisfiát, tejfehér hajával, halvány bőrével és szorosan összezárt, lilás árnyalatú szemeivel.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

"Alexander egyáltalán nem is nyitotta ki a szemét az első három-négy nap alatt, már kezdtünk attól félni, hogy a kisfiunk vakon született" - mondta a 34 éves Isla, a fiú édesanyja. "Másik két, idősebb gyerekünk, a 9 éves Matthew és a 6 éves Bethany sötét hajjal és egészséges bőrszínnel született, eszünkbe se jutott, hogy magunkban hordozhatjuk az albínó gént."

Isla állítása szerint az orvosok nem ismerték fel időben az albinizmus tüneteit, és csak Alexander négyhónapos korában diagnosztizálták a betegséget. "Eleinte teljesen tanácstalan voltam, tisztában voltam vele, hogy a fiam más, mint a többi gyerek, de nem tudtam, hogy mi a baja, végül az interneten keresztül derítettünk fényt Alexander betegségére" - mondta Isla.

A kis Alexander héthónapos volt, mikor először képes volt a szabadban kinyitni a szemét, de akkor is csak sötét napszemüveggel. A fiú a házon kívül mindenhová óriási szalmakalapban jár, így szinte csak a lábait látja, de a környéken már jól tájékozódik. Alexander idén augusztusban kezd el iskola-előkészítőbe járni, ahol már előre gondoskodtak számára a megfelelő világításról, és a tantermet UV-lámpákkal is felszerelték.

15 kilós tumort távolítottak el egy 2 éves kisfiú testébőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120706-15-kilos-tumort-tavolitottak-el-egy-2-eves-kisfiu-testebol.htmlSzemek nélkül született egy kisfiú - mégis képes érzékelni a fénythttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120608-szemek-nelkul-szuletett-egy-kisfiu-megis-kepes-erzekelni-a.htmlEltávolították parazita ikertestvérét - túl van a műtéten a nyolc végtaggal született indiai kisfiúhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20111006-tul-van-a-muteten-a-nyolc-vegtaggal-szuletett-indiai-kisfiu.htmlÖrdögszarvakat műtöttek egy tűzfolttal született kisfiú homlokárahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110923-ordogszarvakat-mutottek-egy-tuzfolttal-szuletett-kisfiu-homlokara.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.