Háromszor akkora a feje, mint egy felnőttnek - Nincs pénz a vízfejű kislány műtétjére

betegség műtét terhesség kislány szegénység vízfejűség fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dilla Anergia Adilla, a hároméves indonéz kislány hidrokefaluszban, közismertebb néven vízfejűségben szenved, melyet az agyában összegyűlt gerincfolyadék felhalmozódása okoz. Egy kétórás műtéttel gyógyítható lenne a betegség, de Dilla szülei nagy szegénységben élnek.

Az indonéziai Bogorban élő hároméves Dilla hidrokefalusszal, egy viszonylag ritka betegséggel született, aminek következtében fejtérfogata egy átlagos felnőtt fejméretének háromszorosára dagadt. Képeket itt láthatsz a kislányról. A vízfejűség során a szervezet meggátolja a gerincfolyadék áramlását az agyban, és a felgyülemlő folyadék miatt a beteg koponyája óriási méretűre nőhet.

Thinkstock
Thinkstock

Illusztráció

Dilla feje már születéskor is nagyobb volt az átlagosnál, de mostanra már fültől fülig több mint 100 centiméterre nőtt a kislány fejmérete. A betegség miatt Dilla mindössze pár alapszót tud kimondani, sem járni, sem beszélni nem képes, továbbá homályos látása van, és alsó végtagjai szinte teljesen merevek, ezért állandó szülői felügyeletre szorul.

A vízfejűség az orvosok feltételezése szerint azért alakulhatott ki, mert a terhesség idején Dilla édesanyja, a 28 éves Puspita valószínűleg elkaphatott valamilyen fertőzést. A betegség egyébként gyógyítható, egy kétórás műtét során az idegsebészek beültetnek egy vékony csövet, amin keresztül az agyban felgyülemlett gerincfolyadék először a mellkasba távozik, onnan pedig felszívódik a véráramba.

Azonban Dilla édesapja, Azwar Anas sofőrként mindössze napi 20 000 rúpiát (körülbelül 500 forintot) keres, és a kórházi költségek nagyon magasak: Azwarnak legalább két teljes havi fizetését kellene kifizetnie a kezelésekért. Az operáció halogatása miatt az sem kizárt, hogy Dillánál mostanra tartós agykárosodás alakult ki.

Jelenleg a család semmi mást nem tehet, mint várnak a csodára, és bíznak benne, hogy valahonnan előteremtik a pénzt, ami a kislányuk speciális kezeléséhez és az operációhoz szükséges. "Tudom, hogy Isten azért küldte hozzánk Dillát, hogy teljes szívemből szeressem, és gondoskodjak róla. Nem tudom, hogy bízhatok-e még csodákban, de nem adom fel, a többi már Isten kezében van" - mondta Puspita, a beteg kislány 28 éves édesanyja.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.