Rákot és a nemzőképesség romlását okozhatják az önbarnító szerek

nemzőképesség rendellenesség daganatos betegségek kozmetikai szerek szülés barnítás rák
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség figyelmeztetése szerint a mesterséges önbarnító szerek olyan vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek felboríthatják a hormonháztartás működését, ráadásul a szerek többsége erősen rákkeltő hatású.

Az önbarnítók valóságos vegyi koktélok: allergiát kiváltó, bőrirritáló anyagokat és olyan összetevőket - például rákkeltő hatású formaldehidet és nitrózaminokat - tartalmaznak, melyek mérgeket bocsájtanak a szervezetbe. A terhes nők esetében az önbarnítók használata jelentős mértékben megnövelheti a szülési rendellenességek előfordulási arányát, illetve a szakértők szerint a férfiak nemzőképességét is negatívan befolyásolhatják a mesterséges barnítók.

Thinkstock
Thinkstock

"A kutatások az elmúlt évtizedek során elegendő tudományos bizonyítékkal szolgáltak azzal kapcsolatban, hogy az endokrin, azaz a belső elválasztású mirigyek működési zavara komoly problémát jelenthet, amely súlyos hatást gyakorolhat a környezetre és valószínűleg az emberekre is" - mondta el Jacqueline McGlade, az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EKÜ) igazgatója.

"A mesterséges önbarnító szerek számos olyan vegyületet tartalmaznak, amelyek negatívan hatnak a reprodukciós szervekre, és árthatnak a magzatnak is" - nyilatkozta Elizabeth Salter-Green, a brit Chem Trust munkatársa. "Az önbarnítók negatív hatása valószínűleg a koktélhatás következtében ilyen erőteljes, mivel számtalan veszélyes vegyi anyagot tartalmaznak, melyek együttesen, egymást erősítve fejtik ki hatásukat. Ráadásul a többi kozmetikai szerhez képest azért is erősebb az önbarnítók hatása, mert az egész testfelületen alkalmazzák, általában heti több alkalommal is."

Az Egyesült Királyságban az önbarnítók piaca az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat, évente hozzávetőlegesen 100 millió angol font bevétel származik egyedül a mesterséges barnító krémek forgalmazásából. A brit nők közel egyharmada saját bevallása szerint rendszeresen alkalmaz önbarnító szereket.

Válts barnára! Miért jobb a barna kenyér, cukor és rizs a fehérnél?http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120716-az-egeszseges-eletmod-kapuja-miert-jobb-a-barna-kenyer-barna.htmlBarnabás: "Anyukám mindenképpen azt szeretné, hogy fogyjak le"http://www.life.hu/ez-zsir/mozgas/20120605-tulsulyos-gyerekek-tornaja-a-mozgas-megszerettetese-a-cel.htmlBőrrákos a mindig bronzbarna hollywoodi színész?http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110813-borrakos-a-mindig-bronzbarna-hollywoodi-szinesz.html


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.