Akár 200 évig is élhetünk - Egy csúnya rágcsáló segít megfejteni a titkot?

genetikus patkány gén fiatalság csupasz rágcsáló titok
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szépnek még erős jóindulattal sem nevezhető csupasz földikutya géntérképe 93 százalékban egyezik az emberével, mégis közel tízszer tovább él, mint a hasonló patkányfélék. Ha sikerülne megfejteni a földikutyák génjeinek titkát, akkor az emberek akár kétszáz évig is élhetnének, vélik a kutatók.

A Kelet-Afrikában őshonos csupasz földikutya akár harminc évig is élhet, élete végéig képes a szaporodásra, és idősebb korában is alig romlik agyfunkciója és csontszerkezete. Míg az emberi test idővel leromlik, az öregedés során a sejtek elöregednek, addig a csupasz földikutya látszólag ellenáll az öregedésnek. A kutatók szerint a kelet-afrikai rágcsáló hosszú és egészséges életének titka génjeiben rejtőzik.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

"Az öregedés nem egy előre meghatározott dolog. Nincsen egy szigorúan vett felső határ arra nézve, hogy meddig élhetünk, egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy emberek átlagosan 80-90 évig élhessenek csak" - nyilatkozta Jonathan Flint professzor, az Oxfordi Egyetem Wellcome Trust Központjának humángenetikai specialistája. "Elméletileg akár 200 évig is élhetnénk, ha százszázalékosan sikerülne feltérképezni biológiai, illetve genetikai hátterünket, és változtatnánk rajta némileg" - tette hozzá Flint professzor.

"A csupasz földikutya, az egyetlen ismert hidegvérű emlős jól alkalmazkodott a zord sivatagi környezethez, képes megenni és megemészteni a mérgező növényeket, ellenáll a rákos megbetegedéseknek és nagyon jól bírja az extrém magas hőmérsékletet is" - mondta Rochelle Buffenstein professzor, a Texasi Egyetem kutatója.
Azonban a földikutyák sem tökéletesek: a vakondhoz hasonlóan föld alatt ásott járatokban élnek, emiatt rendkívül gyenge a látásuk. És ugyan ki szeretne 200 évig élni, ha olyan visszataszító lenne, mint egy csupasz földikutya?

100 évig is élhetnek a ma születő gyerekekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110816-100-evig-is-elhetnek-a-ma-szuleto-gyerekek.htmlHibernálás: 5 millió forintért te is életre kelhetsz pár 100 év múlvahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110728-hibernalas-5-millio-forintert-te-is-eletre-kelhetsz-par-100.htmlCsoda történt: a népszerű énekesnő hangjára ébredt fel egy 6 éves kislány a kómábólhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120823-jessie-j-rainbow-c-dalanak-hallatan-ebredt-fel-egy-autobalesetben.htmlZöldségekkel és étrendváltoztatással gyógyult ki a mellrákból egy 55 éves nőhttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20120808-zoldsegekkel-gyogyult-a-mellrakbol-egy-55-eves-no-visszautasitotta-a.html47 éves és köszöni, jól van - Timothy az egyetlen a világon, aki felgyógyult az AIDS-bőlhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120806-kigyogyult-egy-ferfi-az-aidsbol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.