Így lehet szív nélkül élni: egy 37 éves cseh férfi fél éve él a legfontosabb szerve nélkül

a nap cikke daganatos betegségek akkumulátor szívdaganat szív- és érrendszer szívátültetés szív
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fél éve szív nélkül él egy 37 éves cseh férfi. Ma ő az egyetlen a világon, akinek ez a különleges létezés kézzelfogható valóság.

Jakub Halik szívét fél évvel ezelőtt egy rendkívül agresszív tumor miatt kellett eltávolítani szervezetéből. A daganat kiterjedése miatt nem lehetett szó "hagyományos" szívátültetésről, egyszerűen nem volt idő megvárni, amíg megfelelő donorszervhez jut a férfi, ezért orvosai úgy döntöttek, szíve helyére egy olyan eszközt építenek be, amely más esetben keringéstámogatóként funkcionálna, itt azonban a hiányzó szívet pótolja. Mindehhez egy külső, bőrönd méretű mobil eszköz kapcsolódik, amely az energiát szolgáltatja a szívizom munkáját helyettesítő szerkezet számára. A férfi a körülményekhez képest jól érzi magát, és egyetlen furcsaságról számol csupán be az érdeklődőknek: szokatlan számára, hogy nem dobog a szíve, valamint pulzusa sem tapintható. Jakub Halikról itt láthatsz képeket.

Szakértőnk, dr. Bodor Gábor szívspecialista, személyesen nem ismeri a férfi kórtörténetét, de azt megerősítette, hogy ami a fiatal tűzoltóval történik, valóban rendkívüli jelentőségű, hiszen az akkumulátorral működő szerkezet, amely jelenleg életben tartja, különleges eszköz, és remélhetőleg képes életben tartani a beteget mindaddig, amíg a megfelelő donorszív a rendelkezésére áll majd.

Thinkstock
Thinkstock

A szív daganatos megbetegedései viszonylag ritkák, 3000 emberből egy, ezen belül a rosszindulatú, agresszív daganat pedig extrém ritkán fordul elő. A leggyakoribb szívdaganatok a myxoma, a fibroma, a rhabdomyoma, valamint a lipoma. A myxoma a szívbelhártya, a rhabdomyoma a szívizomsejtek, a fibroma a szív kötőszövetei, a lipoma a zsírszövet túlburjánzását jelenti. Hogy mennyire tekinthető veszélyesnek a szív daganatos elváltozása, az leginkább a kialakulási helytől függ. Amennyiben a daganat a szívbillentyűket érinti, annak munkáját megakadályozza, akkor nagyobb valószínűséggel fordul drámaira a helyzet. Szerencsére a szívdaganatok, mivel döntően jóindulatúak, másként viselkednek, mint a többi szöveten megjelenő rákos elváltozások. Jobban körülírhatóak, könnyebben műthetőek, valamint kevésbé falánkak: nem pusztítják olyan hevesen a környező szöveteket.

A szívdaganatok kialakulásának okai ugyanolyan titokzatosak, mint az összes daganatos megbetegedés esetében: egyszerűen nem tudjuk, mi okozza, és sokszor a tünetek sem utalnak daganatos elváltozásra. A legtöbb esetben véletlenszerűen ismeri fel az egészségügy, mert egy más területen jelentkező probléma miatt kezdenek okokat keresni, és így bukkanhatnak a szív daganatos elváltozására. Illetve előfordulhat, hogy egy egyébként "veszélytelennek" tűnő szívritmuszavar vagy szívzörej hívja fel a figyelmet arra, hogy baj van.

Szívszorító: Íme az asszony, aki megölelhette azt a férfit, akiben fia szíve dobog továbbhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120913-a-szivatultetett-fiatalember-talalkozasa-donorjanak-edesanyjaval.htmlOrvosi csoda született: Jobb oldalra nőtt a kislány szíve - mégis egészségeshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120830-orvosi-csoda-szuletett-jobb-oldalra-nott-a-kislany-szive-jobb.htmlSzívproblémákat okozhat a rúzshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120822-a-ruzsban-dezodorban-fogkremben-szappanban-talalhato-tartositoszerkent-hasznalatos-trikozin-vegyulet.htmlSzívszorító: Soha nem fog tudni beszélni vagy járni, de mindenkinél jobban úszik a kis hattyúlányhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120629-soha-nem-fog-tudni-beszelni-vagy-jarni-de-mindenkinel-jobban.htmlAmikor a szív majd| meghasad - Létezik ilyen!http://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120712-letezik-olyan-betegseg-hogy-szivhasadas.htmlHalál a focipályán - A hirtelen szívhalál edzett sportolók életét veszélyeztetihttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120627-halal-a-focipalyan-a-hirtelen-szivhalal-edzett-sportolok-eletet.htmlSzívmegállást okozhat az energiaitalhttp://www.life.hu/gyogyulj/20120530-szivmegallast-is-okozhat-az-energiaital.htmlFérfias szerepek, férfias betegségek - Egyre több nő hal bele szívinfarktusbahttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20120529-ferfias-szerepek-ferfias-betegsegek-egyre-tobb-no-hal-bele.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.