egészség egészséges életmód öngondoskodás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egyre nehezebb anyagi helyzet miatt sok család a baleset- és egészségbiztosítások, vagy a "luxusnak" számító egészséges életmód felmondásával spórol. Az így megtakarított összeg, vagy annak többszöröse azonban könnyen elúszhat egy nagyobb betegség vagy baleset történtekor.

Öngondoskodás

Az egészségmegőrzésre szánt összegtől megszabadulni kockázatos vállalkozás, hiszen megelőzni mindig könnyebb - és olcsóbb - a bajt, mint gyógyítani. Komolyabb, vagy elhúzódó betegségek a nem megfelelő életmód miatt is kialakulhatnak, s ekkor megkezdődik a mókuskerék: hosszú várakozások vizsgálatokra, kezelésekre, különböző borítékok, gyógyszerekre és táplálékkiegészítőkre elfolyó összegek kísérik a kellemetlen betegségeket. Az egészséges életmód ezek javát képes megelőzni, így az egészségmegőrzésre költött pénz busásan megtérül - amellett, hogy így munkahelyünkről sem hiányzunk annyit.

Thinkstock
Thinkstock

Fontos a sport

A rendszeres, alkatunkhoz, korunkhoz és egészségi állapotunkhoz illő testmozgás nemcsak az elhízás és annak következményei ellen véd, de a napi stresszt is segít levezetni. A feldolgozatlan feszültségek gyakran törnek ki testi vagy lelki betegség formájában: a heti háromszori örömteli sport pedig sokkal jobb kezelés, mint a nyugtatók és stresszoldók szedése. Emellett a sport különböző betegségek kialakulását is gátolja, legelőször is az ülő életmód miatt kialakuló derék- és nyakfájdalmakon enyhíthet, de az elhízás és annak szövődményeinek megakadályozásában is nagy szerepe van. A helyes mozgás emellett erősíti az immunrendszert, normalizálja a vérnyomást, segít a szívproblémák megelőzésében, fitten és jókedvűen tart, sikerélményeket ad, így könnyebben nézünk szembe a kihívásokkal. Nemcsak a szülők, de a gyerekek egészségi állapotán is javít, s már kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a többet mozgó gyerekek jobban teljesítenek az iskolában is. Ha drágának találjuk az edzőtermi bérletet, akkor keressünk spórolós sportolási lehetőségeket: fussunk egy közeli parkban, akár családilag közösen, vagy rendezzünk rögtönzött zenés tornaórát a lakásban, de táncolhatunk is: így jókedvűen védhetjük az egész család egészségét.

Megtérülő befektetés: zöldségek és gyümölcsök

A mozgás mellett az egészséges életmód másik alappillére a helyes táplálkozás. A fehér lisztből készült ételek, a cukros üdítők vagy a gyorséttermi szendvicsek nemcsak hogy nem tesznek jót az egészségünknek, de nagy mennyiségben huzamosan fogyasztva egyenesen rombolják azt. Igaz, némi utánajárás és odafigyelés szükséges az drágább idénygyümölcsök és zöldségek beszerzéséhez, és a teljes kiőrlésű lisztek is többe kerülnek a hagyományosnál, mégis megérik a fáradságot: rengeteg jól felszívódó vitamint és ásványi anyagot juttathatunk általuk szervezetünkbe. Emellett a színes étkezés is fontos: az élénk színű zöldségek és gyümölcsök nemcsak a hangulatot javítják, de egyes ízületi és szembetegségektől is megvédenek. A rettegett rákot is segítségükkel lehet legkönnyebben megelőzni: a zöldfőzelékek nem kerülnek olyan sokba, és csökkentik a tüdő- és szájüregi daganatok kockázatát, de gyomrunkat is megvédhetjük nyers zöldségek fogyasztásával. A teljes kiőrlésű gabonák az emésztőrendszeri rákok esélyét is csökkentik, míg a cukrokban gazdag ételek emelik - érdemes tehát a természetes cukorpótlókra is áldozni.

Thinkstock
Thinkstock

Adalékanyag-mentes étkezés az immunrendszer erősségéért

Immunrendszerünk nemcsak a mindennapos baktériumokat és vírusokat szűri ki, de a rákos sejteket is képes elpusztítani. Ahhoz, hogy megfelelően működjön, kerülnünk kell a tartósítószerekkel, színezékekkel megspékelt olcsó élelmiszereket, ahogyan a tejtermékek hamisítványait is. A mérgeket ugyanis el kell távolítani a szervezetből, s míg az immunrendszer ezzel van elfoglalva, nem képes kielégítően ellátni a többi feladatát. Takarításnál is jobb, ha nagyanyáink természetes - és olcsóbb - módszereit alkalmazzuk a vegyszerek helyett, az így megspórolt pénzt pedig befektethetjük valami természetes egészségmegőrző készítménybe. Kevesen tudják például, hogy a természetes forrásokból származó parajdi vagy himalájai só párologtatása segít megelőzni az őszi-téli betegségeket, s gyerekeknél is biztonságosan alkalmazható. Immunrendszerünk dolgát könnyítjük továbbá a "jó" zsírok, tehát az omega-3 zsírsavak fogyasztásával, az időnként elvégzett méregtelenítő kúrákkal és az alvással is: a fehérvérsejtek termelődésében a napi nyolcórás alvás is nagy szerepet kap: ráadásul semmibe sem kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.